BluVinil – da su se “Apaši” pojavili osamdesetih, danas bi već bili legendarni

Ocjena autora

9.0
Ocjena čitatelja
10.0
  • Godina: 2020
  • Izdavač: Dallas Records
  • Žanr: pop

BluVinil – da su se “Apaši” pojavili osamdesetih, danas bi već bili legendarni

Ovakvu kombinaciju zasigurno niste očekivali. Zamislite hrvatsku pop glazbu osamdesetih i devedesetih u jednom albumu. Mislite da je nemoguće? BluVinil je to učinio mogućim.

Dok mnogi mladi glazbenici, u nadi postizanja sigurnog i brzog uspjeha u domaćem radijskom eteru i općenito na sceni, pribjegavaju dobro poznatim formulama i godinama ne izlaze iz zone ugode, nakon čega se bespovratno izgube u moru zaborava, BluVinil uzima tu istu formulu i uspješno ju okreće u svoju korist.


Velika doza ironije i jako, jako dobra zabava rezultirala je s devet novih pjesama koje bi, da su objavljene u osamdesetima, danas uživale kultni status, a dečke iz grupe veličalo bi se poput svih ostalih heroja kultnog novog vala. 
Zapravo je nevjerojatno koliko su hrvatsku glazbenu učmalost i dosadu, repetitivni ritam koji se tvrdoglavo ponavlja posljednjih tridesetak godina i ne daje priliku novim i kreativnim umjetnicima mjesto pod suncem, okrenuli u svoju korist. 

 

 

Samouvjereni i kompaktni, ekipa iz grupe BluVinil slavi u plesnom ritmu koji u srži nosi veliku težinu, a na samoj površini vrhunsku kvalitetu umotanu u pregršt dobre zabave.

Ono što se posebno ističe već na prvo slušanje je upečatljiv vokal, nevjerojatno fleksibilan i s velikom transformativnom mogućnosti. Na otvaranju albuma s pjesmom “Apaši” pomisliš da se radi o zanimljivom aludiranju na Željka Bebeka, nakon čega se u “Modernoj” pretvori u ranog i entuzijastičnog Belana. Zatim u “21 Gram” okrene na Josipu Lisac pa zazuji u “Komarcu” prema Juri Stubliću i Johnnyju Štuliću, nastavi u bizarnoj kombinaciji Olivera i Graše u “Ova pjesma”, malo Massima u kombi s Belanom i Ivankom Boljkovac u “Juliji”, ima nešto i Rundeka “Običnoj ljubavi”. Nevjerojatno, zar ne?

Ali je vrhunski! Savršeno zaokružena cjelina koja zvuči autentično i posjeduje dovoljno dinamike da zadrži pažnju za vrijeme trajanja cijelog albuma - i onda na repeat. Imaju zaraznu energiju koja je nabrijana odličnim aranžmanima koji su bogati u svojoj jednostavnosti i predvidljivosti. Jedan od najvećih aduta albuma zasigurno su pjesma “Moderna” koja je izuzetno ritmična uz veliki hitoidni potencijal i lijepe balade “21 gram” u kojoj gostuje Vedran Ljubenko te magična i emotivna "Julija".

 

 

Produkcijska čistoća dodatna je prednost ovog albuma i daje mu posebnu draž. Pravilno izbalansiran odnos rašpastog vokala i umjerene povremene distorzije, kao i dobivena kompaktnost suzvučja baš svakog tona istinski je i vrhunski spoj tradicionalnog i modernog kako bi djelo bilo kompletno.

Vrlo, vrlo zanimljivo. Ovo do sada niti jedan predstavnik mlađe generacije glazbenika u regiji nije uspio. Dobra se budućnost piše BluVinilu.

 

Popis pjesama: 
1. Apaši
2. Moderna*
3. 21 gram (feat. Vedran Ljubenko)*
4. Komarac
5. Ova pjesma
6. Sigurna u nas*
7. Julija*
8. Iza zavjese
9. Obična ljubav

 

*top pjesme