Clutch: Divlja vožnja uz “knjigu loših odluka”

Ocjena autora

9.0
Ocjena čitatelja
9.3
  • Godina: 2018
  • Izdavač: Weathermaker
  • Žanr: Stoner rock, blues rock, funk rock

Clutch: Divlja vožnja uz “knjigu loših odluka”

Sjedni u auto, pusti Clutch, daj gas i vozi bilo kud!

Book of Bad Decisions, dvanaesti je studijski album neumorne marylandske četvorke Clutch, dostojan nasljednik njihovog sjajnog Psychic Warfare (2015.), a donosi nam klasičan, uzbudljiv zvuk Clutcha kojim su nas davno osvojili.

Book of Bad Decisions producirao je Grammyjem čak šest puta nagrađivani producent Vance Powell. U Powellovom impresivnom životopisu nalaze se suradnje s Jackom Whiteom, The Dead Weather, Arctic Monkeys, The Racounters, Wolfmother… Album je sniman u Powellovom kultnom studiju Sputnik u Nashvilleu, a kako sam kaže, nakon suradnje s Clutchem koje je “pikirao” već dulje vrijeme postao je; “najkul tip u gradu.” Powell u zvuku Clutcha nije mijenjao ništa korjenito, jer za tim jednostavno nema potrebe, no dodatna magija koju ovaj album posjeduje sigurno se može zahvaliti tome što su svi članovi benda snimali zajedno u jednoj prostoriji. Clutch uživo “razvaljuje”, a zahvaljujući ovom načinu snimanja, na albumu je uhvaćena esencija njihove energije koja nastaje na live svirkama.

Na albumu se nalazi 15 pjesama u trajanju od ukupno 56 minute i 54 sekunde koje prolete u trenu zbog energije i svježine koje su postojane od prve do zadnje stvari. Album je intrigantna fuzija raznolikih zvukova i stilova, stopljenih u savršeno smislenu cjelinu u kojoj se miješaju: hard-rock, stoner, funk, blues i još koješta. Diverzija stilova posebno je izražena u žestokoj funk poslastici In Walks Barbarella začinjenu zvukom roga (inače ne baš tipičnim odabirom Clutcha), koja je jedan od apsolutnih vrhunaca albuma.

Šarolikost zvukova prati i šarolikost tematike tekstova pjesama. Karizmatični Neil Fallon nas tako primjerice u pjesmi Gimme the Keys vodi preko 25 godina u prošlost u početke Clutcha i njihove svirke u polju kukuruza pred lokalcima koji im, ako je suditi prema tekstu, nisu bili najprijateljskije naklonjeni. U How to Shake Hands saznajemo kako bi SAD izgledale da gospodin Fallon postane predsjednik i taj scenarij ne zvuči uopće loše. Između ostalog objelodanio bi dosjee o izvanzemaljcima, stavio Jimija Hendrixa na novčanicu od 20, a slavnog komičara Billa Hicksa na onu od 5 dolara. Tko zna, možda ćemo uskoro imati priliku gledati predsjedničku kampanju “Fallon2020”. Ako ste u potrazi za novom kulinarskom inspiracijom, poslušajte pjesmu Hot Bottom Feeder u kojoj će vam Neil objasniti kako napraviti “marylandski crab cake”. Rezultat je kulinarski tutorial s definitivno najopakijom glazbenom temom.

Book of Bad Decisions je žestok album, pun prljavih catchy riffova, dobre energije, zabavnih tekstova i vrhunske kvalitete čije slušanje nećete požaliti niti u jednom trenutku. Na našu sreću Clutch svoj “weaponized funk”donose u zagrebačku Tvornicu kulture 9. prosinca, a iščekivanje do tada kratimo uz Book of Bad Decisions na repeatu.

Popis pjesama:                                

 1.Gimme the Keys*       

 2. Spirit of '76                   

 3. Book of Bad Decisions                             

 4. How to Shake Hands                

 5. In Walks Barbarella*  

 6. Vision Quest                

 7. Weird Times                

 8. Emily Dickinson          

 9. Sonic Counselor         

10. A Good Fire                

11. Ghoul Wrangler        

12. H.B. Is in Control       

13. Hot Bottom Feeder

14. Paper & Strife            

15. Lorelei*