Trebamo samo jedno - ljubav

Ocjena autora

8.0
Ocjena čitatelja
7.0
  • Godina: 2015
  • Izdavač: Columbia
  • Žanr: Alternative, blues, acoustic rock, electronica

Trebamo samo jedno - ljubav

Dave Gahan zaslužuje golemo poštovanje. Kroz bogatu glazbenu karijeru razvio je iskrenost koja je glavni element njegovih intervjua. Ne libi se govoriti o svom privatnom životu, ali ne na onaj tabloid način, nego o sebi kroz glazbu. Jednom prilikom je izjavio da ponekad pjesmu ne shvaća sve do njezinog izvođenja pred publikom, jer mu tek tada pjesma sjeda na mjesto i publika mu emocijom daje objašnjenje. Tolika prizemljenost, kreativnost i konstantan rad mogu dati samo dobre rezultate, njemu kako privatno tako i poslovno.

Glazbeni veteran koji pali svojim vrućim plesnim pokretima, dubokim glasom i najuvjerljivijim prenošenjem emocija publici, stvorio je sa Soulsaversima prekratki inspirativni album "Angels & Ghosts". Nije toliki problem što je album prekratak, nego činjenica da preslušavanjem albuma dođeš do kraja, a onda se tako i osjećaš, kao da je nešto završilo, na puno većoj razini od same playliste ili albuma. Poanta je: nikad dosta Davea Gahana. Osim medijski najrazvikanijeg spoja, Depeche Modea, Dave godinama radi i samostalno, a od 2007. i s bendom Soulsavers.

Relativno brzo, čak i bez slušalica, slušni kanali vladaju simfonijom zvukova svake pjesme na "Angels & Ghosts". Ponovo vlada lakoća uživanja u prepuštanju Daveovu glasu i energiji koju prenosi. Započinje upjevavanjem kroz jedan ton, i žestokom vjerom, kao da se obraća svim fanovima i prorokuje svjetlu budućnost u pjesmi "Shine".

Emotivno bolno jaka, istovremeno prepoznatljivo senzualna, "You owe me" zvuči kao Daveova presuda. Uz orkestralnu pozadinu, ova pjesma ima izraženu moć.

"Tempted" ima instrumentalni uvod (bass elektro zvuk gitare) i bezbroj pitanja te liričkih sumnji. Jednostavnost ove melodije i minimalnih glasovnih izmjena čine skladbu najposebnijom na albumu. Ogoljenje i realnost ljudskosti ovdje dosežu svoj vrhunac stihom: "I can't see what you want from me, I can't be what you want me to be, no no, angel."

Izražajni bubanj predvodi žestinu na "All of This and Nothing", gdje Dave daje svoj duboki tonalitet kao pripovjedač, pa kao glavni akter na refrenu izgovara košmar osjećaja koji prethodno oslikava u prizorima mraka i straha.

Možda nenadano, ali Soulsaversi i Dave su uspjeli stvoriti odu ljubavi ("One Thing"). Glazbeno uzvišeno, uz zvukove klavira i violine, Dave pred slušatelja stavlja jednostavan podsjetnik na bitne stvari u životu, propituje i zaključuje da trebamo samo jedno, ljubav, u svim oblicima. Naše svjesno prihvaćanje da ljubav postoji svuda oko nas, od prirode do ljubavnika, može promijeniti i poglede drugih ljudi na život koji imamo.

Tužnije i mračnije pjesme ("Don't cry", "Lately" i "The Last Time")  odvode u nešto drugačije scenarije, koji kako dio života, tako jednostavno moraju biti dio albuma na kojem radi Dave Gahan, jer kako bi to bilo kad ovaj glazbeni virtuoz ne bi iznio svoj puni kapacitet.

Uz oprečne emocije, Dave i Soulsaversi privode album kraju optimističnom "My Sun". Iako tako ne zvuči, ona je jedna od onih paradoksalno mračnih pjesama, a riječima punim nade ipak ju čine pozitivnim krajem. Album završava stihom: "Behind the darkest clouds, the sun always shines again".

Iako nedovoljno dug, album nas zasigurno čini zahvalnim slušateljima. Osim izvrsnog Davea Gahana, komotno možemo reći da su Soulsaversi magistrirali produkciju, dok usput glazbom spašavaju duše.

Popis pjesama:

01. Shine
02. You Owe Me
03. Tempted *
04. All of This and Nothing *
05. One Thing *
06. Don't Cry
07. Lately
08. The Last Time
09. My Sun *

Top pjesme*