Anarhistički black metal za bolje sutra - Dawn Ray'd

Ocjena autora

9.0
Ocjena čitatelja
-
  • Godina: 2019
  • Izdavač: Prosthetic Records
  • Žanr: Black Metal

Anarhistički black metal za bolje sutra - Dawn Ray'd

Glazba je često bila sredstvo izražavanja slobodarskih ideja. To se najviše vidjelo u dva žanra: američkoj folk glazbi iz šezdesetih, kada su nastupala imena poput Woodyja Guthria, Joan Baez, Boba Dylana i Petea Seegera, te rock glazbi koja je od samih početaka zauzela prilično anti-establishment stav.

Glazbeno ispoljavanje tih ideja vrhunac je doživjelo u punku i hip-hopu, kao i u thrash metalu. Neki od najpoznatijih politički osviještenih skupina spajale su elemente gore navedenih žanrova, poput nikad prežaljenih Rage Against The Machine.

Polako ali sigurno, ove ideje došle su i u hladan svijet black metala. Ovaj zvuk i tematika nazivaju se RABM (Red And Anarchist Black Metal, iako bendovi dolaze sa svih strana lijevog političkog spektra) i svojevrstan su odgovor na glazbeno-ideološku bljuvotinu pod imenom NSBM (National Socialist Black Metal). Kao što ima mali milijun podvrsta lijevih ideologija (od demokratskog socijalizma do marksizma-lenjinizma te sindikalizma), tako ima i mnogo bendova koji se mogu staviti pod RABM etiketu. Norveški Sorgsvart svoje je poruke upakirao u folk black metal. Iskra se najviše pronašla u mješavini black metala i crust punka. Wolves in The Throne Room i Skagos prva su imena kada se spominje Cascadian black metal, podvrsta atmospheric black metala čija je tematika uglavnom ekologija. Vjerojatno najpoznatiji ljevičarski black metal izniknuo je iz gitare Austina Lunna iz benda Panopticon. Njegov album „Kentucky“ progovara o nevoljama radnika (ponajviše rudara) te je najljepši spoj americane i black metala.

 

 

Dawn Ray'd osnovani su 2015. u Liverpoolu, te se tematski bave klasnom borbom, revolucijom i anarhizmom. Zasigurno se ističu zbog svojih političkih uvjerenja, ali to im nije jedini adut. Zvuk im je ukorijenjen u klasičnom black metalu, ali je inovativan, svjež, s laganim primjesama death metala te se kao takav ističe u moru blijedih kopija Darkthronea i Immortala. Prvi album „The Unlawful Assembly“ izašao je 2017. i dobro su ga prihvatili i kritičari i publika. Novi uradak „Behold Sedition Plainsong“ kvalitetom je na istoj razini, ako ne i višoj.

Uvodna „Raise The Flails“ počinje violinama koje pomalo podsjećaju na Godspeed You! Black Emperor. Taman kada vam violine uđu u uho i uljuljaju vas u osjećaj mirnoće, priključe im se svi ostali instrumenti i lansiraju vas u orbitu. Zanimljivo je čuti tu međuigru gitara i violina u “The Smell Of Ancient Dust“ i „Like Smoke Into Fog“  koje ovaj bend guraju u teritorij melodičnijeg black metala. Ističe se pjesma „To All, To All, To All“ koja sadrži sve odlike ovog albuma te je vjerojatno zato objavljena kao singl. U njoj se nalazi ključ uspjeha ovog albuma: melodičan, a opet hladan i beskompromisan black metal stoji u suprotnosti s akustičnim folky elementima koji na trenutke podsjećaju na legendarni Agalloch. Takva dinamika oprečnih i slušatelju laiku možda djeluje nespojivo, ali upravo ona razbija monotoniju black metala. „To All, To All, To All“ tematski se bavi mukama radnika u neoliberalnom kapitalizmu i to na jedan zreo i promišljen način. To je još jedan adut ovog albuma: tekstovi nisu pseudo-intelektualno baljezganje s hrpom filozofskih termina koji prosječnom čovjeku ne znače ništa. Više su poput priča i slogana koji gađaju u samu srž problema. Dawn Ray'd se bez imalo straha bave temama poput otuđenja, kolonijalizma, radničke pobune itd. Dvije pjesme koje se najviše ističu po pitanju tekstova su „A Time For Courage At The Borderlands“ (koja govori o gorućem problemu granica i imigracije) i „Until The Forge Goes Cold“ (kako se Zapad obogatio na leđima kolonija). Ovo svojevrsno „skretanje ulijevo“ vratilo je black metalu svježinu i onu izvornu buntovnost i anti-establishment stavove.

 

 

„A Stone's Throw“ akustična je u cijelosti i baš je poput pravog napjeva (eng. plainsong). S pjesmom znakovitog naziva „Soon Will Be The Age Of Lessons Learnt“ ulaze u teritorij ekologije i katastrofa uzrokovanih lovom na profit. Album je na neki način poput uglazbljenog pamfleta. Ipak, ima još nekih stvari na kojima bi ovaj liverpulski trojac mogao poraditi: vokal je na trenutke jednoličan, a ranije spomenuta izmjena dinamika ne funkcionira uvijek najbolje. Na par mjesta je promjena tempa bila malo prenagla i potpuno neočekivana, čime se malo razbije pitkost pjesme.

U svakom slučaju, „Behold Sedition Plainsong“  solidan je komad modernog black metala. Bez obzira na to slažete li se s njihovom porukom ili ne, moći ćete uživati u ovom albumu. Ako ste u mogućnosti, svratite do Attacka 17. 11. da ih čujete i uživo. A dotad, neka vatre pobune i dalje gore.

 

Popis pjesama:

1. Raise The Flails

2. The Smell Of Ancient Dust

3. Like Smoke Into Fog

4. To All, To All, To All!*

5. A Time For Courage At The Borderlands*

6. Songs In The Key Of Compromise

7. Untile The Forge Grows Cold*

8. A Stone's Throw*

9. Soon Will Be The Age Of Lessons Learnt

10. Salvation Rite

11. The Curse The Dappled Light

 

*top pjesme