Disturbed novim albumom za sva vremena.

Ocjena autora

7.5
Ocjena čitatelja
8.0
  • Godina: 2015
  • Izdavač: Reprise Records
  • Žanr: Modern metal

Disturbed novim albumom za sva vremena.

Jedan od naiuspješnijih američkih metal bendova u posljednjih desetak godina, Disturbed, nakon nekoliko godina pauze iznenadio je fanove s izdavanjem novog albuma Immortalized snimljenog u tajnosti.

Dugo se špekuliralo kada će se Disturbed vratiti, neki su širili paniku da se bend raspao no David Draiman i društvo su donijeli mudru odluku da u ovom vremenu hiperproduktivnosti koja nije zaobišla ni glazbenu industriju ne forsiraju nova studijska izdanja i turneje, te stave Disturbed na čekanje i izazovu kod fanova onu zdravu glad na novim pjesmama i koncertima. Medijima su uspjeli sakriti činjenicu da su zatvoreni u studiju te jedne večeri ovo ljeto iznenadili internet populaciju putem društvenih mreža s novim singlom "The Vengeful One" odnosno najavom novog albuma.

Album kreće s kratkim gitarskim uvodom i naslovnom pjesmom koja će se sigurno himnično pjevati na njihovim koncertima. Pjesma sadrži sve elemente koje krase Disturbed, tekstovi su puni snažne energije, adrenalina, ratne atmosfere i surovosti modernog svijeta koji je Draimanu neiscrpna inspiracija.

Onu emotivniju, lakšu stranu tematike i glazbe pokazali su pjesmom "The Light", no većinu pjesama krasi njihov klasični recept moćne ritam sekcije, Doneganove distorzirane gitare i neizostavni Draimanov glas tj. njegove melodije i industrial momenti ritmičke zaigranosti, što se čuje u potencijalnim hitovima "Never Wrong" i "Save Our Last Goodbye".

Jedino pravo iznenađenje na albumu je odlična obrada legendarne "The Sound of Silence" Simon & Garfunkela. Kada sam vidio u najavi albuma nju na popisu pjesama stvorio sam sebi sliku u glavi da se radi o žestokoj i distorziranoj obradi, sličnoj onoj od benda Nevermore. No, kada sam čuo iznenadio me minimalistički pristup s ponešto akustične gitare, klavira i odličnih orkestracija koje su dale raskošnu dimenziju izvedbi u kojoj je Draiman pokazao raspon svog glasa, od niskih "šaptačkih" registara do visokih tonova punoga glasa.

Tko god nije upoznat a želi se upoznati s glazbom Disturbeda ovaj album je svakako za preporuku. Poprilično je lako slušljiv, melodičan, pjesme brzo pamtljive i ulaze pod kožu, onaj tip pjesama koje refleksno krenemo pjevušiti hodajući ulicom bez da smo na prvi moment toga svjesni, produkcija moderna, moćna, glasnoća u pravoj mjeri. No za fanove koji niz godina prate bend može biti i blago razočarenje. Mnogi zamjeraju "ziheraški" pristup s kojim je bend propustio uvesti neke nove elemente koji bi iznenadili, potegnuli rasprave među fanovima, dale određenu dozu mistike albumu od kojeg se puno očekivalo, jer je povratniči i napravljen u tajnosti.

Immortalized će definitivno Disturbed ostaviti u samom vrhu američkog metala i dati bendu sigurnu i lijepu budućnost, no korak naprijed nije napravljen. Mnogi će se složiti da je sigurnost i neizazivanje dramatičnosti u većini slučajeva zapravo mana određenog umjetničkog rada. To se dogodilo Disturbedu s ovim albumom, nisu riskirali, ali nisu ni napravili korak unazad te su tako razinu vlastite kvalitete održali teško dostižnom većini bendova. 

Popis pjesama:

01. The Eye of the Storm
02. Immortalized*
03. The Vengeful One
04. Open Your Eyes*
05. The Light
06. What Are You Waiting For
07. You`re Mine
08. Who
09. Save Our Last Goodbye*
10. Fire It Up
11. The Sound of Silence (Simon & Garfunkel obrada)*
12. Never Wrong*

13. Who Taught How To Hate

Top pjesme*