Editors - "In Dream"

Ocjena autora

9.0
Ocjena čitatelja
8.0
  • Godina: 2015
  • Izdavač: PIAS Recordings
  • Žanr: Post-punk revival, dark wave, synthpop, indie rock

Editors - "In Dream"

Ima nešto u hrvatskoj publici što mladi strani bendovi brzo prepoznaju i stoga nam se često vraćaju. Publika voli gledati njihov razvoj kroz godine, te svjedočiti njihovu rastućem uspjehu. Davno se ta ljubav rodila između Editorsa i hrvatske publike, pa se čak časno prisjećamo susreta kad je Tom Smith od uzbuđenja i energije prisutnih slomio rebro udarajući šakom snažno u prsa. Dva mjeseca prije ponovnog udruživanja snaga, Editorsi lansiraju peti studijski album "In Dream", čime daju novi materijal za proučavanje i zbližavanje.

Dok Frank Turner slaže pozitivne pjesme za negativne ljude, čini se da Editorsi uspješno uvlače pozitivne ljude na svoje mračne puteve. 

Naziv albuma evidentno govori o stanju koje ne biramo. "U snu" je zasigurno najbolji mogući prikaz stanja koje najčešće opisujemo kao najljepša mjesta na svijetu/ najbolji trenutci. Realno, snovi su koliko lijepi toliko i ružni, a to je upravo ono što Editorsi ovim albumom žele reći. Osim teških promjena koje je bend doživljavao, na ovom albumu, kako sami kažu, konačno se ponovno osjećaju cjelovito. Prema tome, logičan je pomak od prepoznatljivog stila što je za Editorse značilo i dublje posezanje u elektroniku.

Kako se ne bi nepotrebno bavili vanjskim faktorima, posegnimo i mi dublje u priču koju nudi bend albumom. "In Dream" je nestrpljivim obožavateljima doziran još od kraja travnja ove godine kada su servirali singl "No Harm", ujedno i pjesmu koja otvara novi album. Dramatična i teška, prikazuje hladnog i sebičnog čovjeka koji se u svakom refrenu emotivno slama iako riječima samo pokušava ukazati da njegovo ponašanje ne treba uzimati k srcu. Osim Tomovim glasom, elektronika i popratni teški zvuci bass gitare te bubnja čine pjesmu hladnom i odbojnom na prvu, do shvaćanja da i manjak emocije izaziva reakciju. Potpuni kontrast, kao prolaskom kroz vrata mogućnosti, doživljavamo uplovljavanjem u "Ocean of Night". Klavijature su sretnije, a sveopći topliji dojam potpomažu pozadinsko ritmično pljeskanje i toplina glasa ženskog back vokala.

Da ne bi dugo mirovali, Editorsi brzo vraćaju na svoj mračni put. "Forgiveness" ostavlja slušatelja užarenog obraza. Osim početnih političkih insinuacija, pitanje je treba li zadirati dalje i komplicirati život tom upečatljivom (provokativnim) rečenicom: "Forgiveness makes fool of all of us". U zlatnoj sredini smjestila se "Life is a Fear" koja kotira kao najbolja pjesma s albuma. Je li to zbog bolno istinitih riječi ili starog zvuka Editorsa dobro ukorijenjenog prije svakog otpjevanog refrena? Možda je stvar uspjeha u novitetu razjedinjenosti ritmova koji se itekako osjeti. Neuobičajen čin za Editorse je napraviti suradnju, kao što to imamo u pjesmi "The Law" koja je potpuno osvježenje u svojoj zvukovnoj težini i opijenosti zaljubljivanjem. Emotivni trenutci pjesama i benda kao cjeline puno više dolaze do izražaja ("Our Love"), dok je na dosadašnjim albumima većinu vremena naglasak ipak bio na vokalisti Tomu Smithu. Doslovno detaljnim preslušavanjem, jasno se mogu čuti utjecaji stilova koji su vladali scenom bar prethodnih godinu dana. Tako imamo Kygo ritam koji baca u lounge raspoloženje (u refrenu pjesme "Ocean of Night") koji prije ne bi povezali s Editorsima, zatim nekoliko melodijskih sekvenca koje podsjećaju na dijela iz radionice Depeche Modea. Sličnost s Depeche Modeom je još od "Papillona" tolika da ih možete zbog iste ili voljeti ili mrziti.

Pjesma za kraj, "Marching Orders", je preduga, poluinstrumentalna i priča za sebe. Osim po tome, izdvaja se emocijom do koje se dolazi. Poznavatelji rada Editorsa znaju kako Tom od prvog takta vrlo lako emocije pretače u bogat i sadržajan tonalitet. Za razliku od toga, "Marching Orders" se razvija i pri svom vrhuncu doživljava olakšanje u predaji emocija i iskrenosti osobi kojoj je posvećena. Predana, izdana ili potpuno posvećena slijepa ljubav, tko zna. Kako u "Marching Orders", tako i na albumu općenito, senzualnost poprima drugačiju notu, tako da se ovdje ne susrećemo s novom "Sugar" koja bi dodatno zagrijala neku intimnu uzavrelu atmosferu. Editorsi nisu navikli živjeti na lovorikama, kritika im to jednostavno nikad nije dozvoljavala. Kao nasljednici velikih Depeche Modea, nisu mogli ni očekivati drugačije. Usporedbe će biti vječite, a i na to su već vjerojatno navikli. Unatoč svemu, Editorsi uspijevaju dostojanstveno doživljavati vlastitu preobrazbu, dajući važnost pjesmi, stihu i na kraju, onom što konstantno provociraju, osjećajima. 

Popis pjesama:

01. No Harm *
02. Ocean of Night
03. Forgiveness *
04. Salvation
05. Life Is a Fear
06. The Law (featuring Rachel Goswell) *
07. Our Love        
08. All the Kings 
09. At All Costs
10. Marching Orders *  

Top pjesme*