Edo Maajka - “Slušaj mater” - osvježeni klasik koji je oblikovao generacije

Ocjena autora

10.0
Ocjena čitatelja
8.5
 • Godina: 2019
 • Izdavač: Menart
 • Žanr: hip hop/rap

Edo Maajka - “Slušaj mater” - osvježeni klasik koji je oblikovao generacije

Edo Maajka tada je zasjeo na tron i do dana se današnjeg s njega nije skinuo.

Na samom početku novog milenija, 2001. godine, objavljen je debitantski album Ede Maajke. “Slušaj mater” u potpunosti je preokrenuo domaću hip hop scenu i definirao jedan novi, inovativni standard kvalitete koji, zbog činjenice da nije strogo žanrovski ograničen, postiže mainstream uspjeh te lansira simpatičnog Edu na sam vrh regionalne glazbene scene.

Osamnaest godina nakon, album dobiva svoje remasterizirano izdanje, i to na vinilu. Premda je osvježen zvuk njegova pozitivna strana, svježina, aktualnost tematike o kojoj Edo majstorski propovijeda, na trenutke ozbiljno zabrinjava.

 

 

Sociološki trenutak sveopćeg delirija u osamnaest je godina uspio doseći samo Vojko sa svojim debitantskim albumom, no fenomen Ede Maajke još uvijek ostaje jedna od najkvalitetnijih i najboljih priča povijesti domaće glazbe. Album koji ima svoj početak, zaplet, vrhunac i kraj, dok je rasplet još uvijek nedosanjani san svakog stanovnika regije, tada je bacio jedno potpuno novo svjetlo na hip hop, iznjedrivši versove izuzetno karizmatičnog protagonista koji je postao sinonim za borbu, preživljavanje, hrabrost i opstanak.

Ono što do sada nitko nije uspio nadmašiti (a bome ni sam Edo) jest slikovita dramatičnost koja se provlači kroz svaku pjesmu, u kojoj sarkazam ima funkciju naratora surove istine, a poneki trenutak humora odraz tragikomičnog traganja za svjetlom na kraju tunela. Ovo je album s dušom, istovremeno neizmjerno sirov, surov i bogat detaljima koji slušatelja vode kroz dinamičnu radnju te im tako omogućuju da iz slušanja u slušanje otkriju nešto novo, nešto bolje, zanimljivije.

 

 

Vrhunski beat, raznovrsnost zvuka instrumentalne podloge uz potpis Dasha, Kooladea i Shota, koja je spojila zvuk urbane svjetske hip hop scene s balkanskim melosom, emocijom sevdaha na trenutke što mu je dalo dodatan vjetar u leđa, stvorilo pravi uragan energije koja podiže mase dok trenuci tišine uz glazbenu podlogu nose jednako važnu i upečatljivu poruku kao svaki vers. Inovator, kreator arhivskog odraza vremena u kojem je ovo djelo nastalo, dok je u silnom bogatstvu dobrih rima, mjesto našla najtužnija ljubavna priča o “MahiruiI Almi”, koja je, prema riječima autora, tužna samo zbog njegove lijenosti da nastavi priču i napiše sretan kraj.

Kao da je u jednom dahu tada izbacio sve iz sebe, iscrpno, ali ležerno, prepoznatljivog flowa u kojem mu nema ravnog. Otvorenost i ljubav prema svima, kao i prema širokom dijapazonu glazbenih žanrova  stvorila je beskompromisnog umjetnika koji je odgojio već nekoliko generacija.

 

 

Jer je doživljaj “Prikaza” jedno predivno sjećanje na djetinjstvo, humoristično i simpatično, dok osamnaest godina nakon, “Saletova osveta” zvuči jednako moćno, ali s nešto drugačijim shvaćanjem, baš kao i ostatak iskrenih priča o lokalnim kriminalcima nemilosrdno-bizarnom poslijeratnom stanju.

No, jedno je ostalo nepromijenjeno – bezgranična ljubav i toplina u duši na samu pomisao Ede Maajke, hrabrog borca za vlastite ideale, čija je snaga uistinu velika inspiracija, nepresušan izvor optimizma i vjere u osobnu pobjedu. 

 

Popis pjesama: 

 1. Intro
 2. Slušaj mater
 3. Minimalni rizik
 4. Rado viđen
 5. Jesmo'l sami
 6. Saletova osveta
 7. Prikaze
 8. Recitacija
 9. Mahir i Alma
 10. Faca intro
 11. Faca
 12. Znaš me (intro)
 13. Znaš me
 14. Šverc komerc
 15. De-ža-vu
 16. Šank
 17. Pare, pare
 18. Molitva
 19. Za i protiv
 20. Nemoj se bojat
 21. Outro