ESC Life – Access All Areas

Ocjena autora

7.0
Ocjena čitatelja
7.5
  • Godina: 2015
  • Izdavač: PDV Records
  • Žanr: Punk / Rock / Indie

ESC Life – Access All Areas

Proljetno jutro 20.travnja donijelo je jedno svježe izdanje u obliku debitantskog albuma zagrebačkog benda ESC Life – Access All Areas.

Predvođeni Narančom, bend čine članovi iz bendova različitih glazbenih stilova već poznatih na domaćoj sceni (Hemendex, ST!LLNESS, Man Zero, Umor). Da su glazbenici koji čine ESC Life iskusni pokazuje činjenica da su se uspješno odmaknuli žanrovski od svojih začetnih bendova. Tu nećete naći mračnu elektroniku Hemendexa, niti dub hip hop ST!LLNESS-a, izostale su i teške i duboke stoner dionice po kojima je Umor poznat, a bogami nema niti naznake post rock utjecaja Man Zeroa. ESC Life je priča za sebe prepuna novih likova, zapleta i dogodovština.

Kroz deset pjesama u ukupnom trajanju od pola sata, na albumu se isprepliću jednostavne melodične pop punk gitarske dionice vođene jednako jednostavnim poletnim ritmom, upakirane u trajanju do 3 minute.

Dok su u razdoblju osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, na području Hrvatske, fakultetlije slušale Azru, Haustor i slične Ex Yu bendove, Ameri su na svojim kampusima derali tulume uz podlogu bendova kao što su Husker Du, Dinosaur Jr., Sebadoh, Pavement i slični, te u tom opusu ESC Life savršeno nalazi svoje mjesto. Nije ni čudo što ih je baš Grant Hart (Husker Du i Nova Mob) uzeo da s njim odrade turneju te su prošlu jesen skupa odsvirali koncerte u Austriji, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj.

Već se od prve stvari “Absentee” jasno da naslutiti što očekivati od ostatka albuma.Access All Areas vodi već spomenuti ritam i distorzirane gitare, a više od toga očigledno nije ni potrebno jer je to formula koja pali. Tom istom jednostavnošću se vodi i tekst pjesama. Refreni će vam lagano “ući u uho”, pogotovo kad je riječ o najavnom singlu“Bad Influence” te ” What We Want Is Useless” . Velika pobjeda je i posljednja pjesma na albumu, instrumentalni cover Belanove pjesme “Ostani uz mene”, koja se nevjerovano dobro uklapa u koncept albuma, iako je valjda jedina pjesma koja baš iskače u formi.

Iako se pjesme malo razlikuju jedna od druge dosljednost u ovom slučaju ne vodi do dosade. Svaki ton odiše jednostavnošću, i to ovdje pali. Jednostavna formula za “jednostavnu” glazbu.

ESC Life me je “kupio” na prvo slušanje i ne pušta me već neko vrijeme,a ne događa mi se tako često da naletim na album koji me tako snažno uhvati u potpunosti od prve do zadnje pjesme, ali kada se trudim objasniti samom sebi zašto je to tako dolazim do blokada. Na kraju sam zaključio da je to jednostavno tako. Nekako se ova četvorka okupila vizijom da sviraju pjesme vođene jednostavnim distorziranim gitarama te umjesto da naprave još jedan običan “side project” je usput uspjela napraviti jedan itekako kvalitetan proizvod. Sve ostalo je ionako manje bitno. Vraćaju me tako nostalgično u moje mlađe dane, u vremena dok sam pokušavao skejtati, furao čudne frizure i preširoku obleku, a o buntovnosti da ni ne pričam. Baš ta nostalgija, koja nije ono što je nekad bila, me tjera da iznova puštam ovaj album na mobitelu dok se furam biciklom po gradu ili sjedim za kompom i tipkam za portal.

Za ESC Life imam viziju budućnosti gdje će ih regionalna scena prepoznati kao jedno od vodećih imena alternativnog rocka, te se nadam da će kroz godine što slijede izbaciti još par ovakvih izdanja koje ću s guštom gomilati u svojoj glazbenoj kolekciji.

Album je snimljen u prostoru kluba Močvara, a za producentskom palicom se našao redovito spominjan Mark Mrakovčić, koji je cijeli ovaj paket kvalitetno upakirao. Album je izdan pod etiketom PDV records, a putem njihove stranice je moguće i naručiti CD.

Također, album je moguće u potpunosti poslušati na Bandcamp stranici benda, te skinuti u digitalnom obliku.