Fantom iz karantene poručuje – „Sve biće okej“

Ocjena autora

8.5
Ocjena čitatelja
9.0
  • Godina: 2020
  • Izdavač: više manje zauvijek
  • Žanr: synth pop

Fantom iz karantene poručuje – „Sve biće okej“

2020. nas je godina sve iznenadila. Počela je normalno, možda čak i predobro, da bi uslijedile potpune promjene u našim životima. Otkazani su planovi, otkazana su putovanja, otkazan je svakodnevni život kakav poznajemo, otkazani su svi glazbeni događaji i koncerti. Zatvoreni smo u kućama i stanovima.

Ali znate što? Nije otkazana umjetnost, a jedan od bendova koji to itekako dokazuju je Fantom. Još jedan poseban beogradski bend koji djeluje pod zagrebačkom etiketom ''više manje zauvijek'', a koji nas je odlučio spasiti od pada u depresiju i pružiti nam utjehu i suosjećanje u ovim trenucima. Fantom je bend nastao početkom 2019. godine. Osnovao ga je Petar Wagner, a uskoro su mu se pridružili Luna Škopelja i Nemanja Maksimović.

Prvi su singl, ''Žena'', objavili u listopadu prošle godine i svojim retro synthwave stilom začarali publiku. Isto se dogodilo i s ostalih nekoliko singlova, a sada su dokazali da u karanteni ne mora biti dosadno te da će ovo stanje uroditi predivnim umjetničkim radovima, a pogotovo muzikom (u kojoj ćemo uživati i uživo, kad ovo sve prođe). Nakon što su na Instagramu u suradnji s fanovima osmislili koncept i stihove za pjesmu ''Izvan vremena'', objavili su cijeli EP imena ''Karantin'' koji čine četiri pjesme vrlo slična ugođaja.

EP je snimljen u jednoj sobi, s gitarom, mikrofonom i laptopom, a prevladavaju zvukovi gitare i sintisajzera koji se savršeno uklapaju i nadopunjavaju. Općeniti su koncept Fantoma retro pjesme nokturalnog ugođaja, synth melodija i laganih, usporenih ritmova idealnih za slušanje ''u dva ujutru''. Utješni, romantični i melankolični tekstovi realizirani su sanjivim i nježnim vokalom, gotovo šapatom, što ih čini savršenima za slušanje u gluho doba noći kad nam sve propale ljubavi, sva nedostajanja i propuštene prilike ne daju mira.

 

 

Ovaj nas EP nosi negdje, izvan ovog prostora i ''izvan vremena'', i dok plutamo beskrajem svemira nosi nas svojim melodijama. Fantom nam svojim pjesmama prepričava ''karantinske'' priče, odnosno priče o razdvajanju ljudi koji su nekad bili zaljubljeni, a usput ih je razdvojila neka viša sila, možda svemir, možda more. Čini mi se samorazumljivim da je izolacija sa sobom donijela motive razdvajanja i rastanka, iako je tema naravno sveprisutna bez obzira na prostor i vrijeme. Kako to većinom biva jedna osoba voli više, uvijek se jednoj osobi teže rastati, a objema je potrebna utjeha. Tako ovaj album može poslužiti kao utjeha za post breakup razdoblje, jer ''biće okej''.

On se stavlja u poziciju obiju osoba, one koja ostavlja, ali i ove koja biva ostavljena, pa zato ostaje usamljen, i ne boji se to priznati. Iznosi čistu emociju i to u drugom licu, što tekstove čini uvjerljivijima. Vjerujem da će se sve romantične (ili ostavljene) duše poistovjetiti sa stihovima, a za sve ostale tu su predivne, magične melodije. Fantom nas uvjerava da je synthpop jedan od vladajućih žanrova ove generacije, da je upravo ono što nam je potrebno dok smo izolirani i usamljeni, prepušteni svojim nedostajanjima.

''Karantin'' je savršena muzika i za tople noći provedene u sanjarenju, na balkonu uz čašu vina i mjesečinu. Vizualizaciji muzike pomažu i animacije koje se odlično uklapaju u cjelokupan Fantomov koncept i bez greške ga dopunjuju i definiraju njegov stil. U ovim ćemo milozvucima uživati do kraja izolacije, a kasnije ćemo širiti ljubav u koncertnim gužvama, jer ''sve biće okej''.  

 

Popis pjesama:

  1. Izvan vremena
  2. Na obali
  3. Usamljen
  4. Do kraja sveta