Florence: Sazrijevanje uz filozofiju „manje je više“

Ocjena autora

7.5
Ocjena čitatelja
8.0
  • Godina: 2018
  • Izdavač: Virgin EMI, Republic
  • Žanr: Indie rock

Florence: Sazrijevanje uz filozofiju „manje je više“

Novi uradak Florence + the Machine potiho se ušuljao u našu podsvijest i ponovno dokazao da Flo može biti vrsna romantičarka, ali i srcedrapateljka. Malo suzdržanijeg zvuka, album je došao kao naručen usred sunčanog i mirnog ljetnog poslijepodneva.

Iako sadrži već poznatu dramatičnost, „High as Hope“ krasi skromnija produkcija. I dalje su tu refreni epskih razmjera, ali ovaj put poletnost materijala proizlazi iz prozračnosti, ne bombastičnosti. Jasan primjer ove nove filozofije jest „Hunger“ koja uspješno stapa poznate elemente s novim pristupom zvuku. Dok ona i dalje sadrži ostatke baroka prošlih albuma, već „South London Forever“ pokazuje kuda ide novi materijal. Minimalistički indie pop elementi, zaboravljeni nakon početka karijere, ponovno naviru, vraćajući Mašinu korijenima klupske scene i udaljavajući ju od reflektora koncertnih pozornica. Valja istaknuti „Sky Full of Song“ jer odlično kombinira staro i novo. Čisti akustični elementi i stihovi već poznatog stila stvaraju melodioznu, sanjivu skladbu o našim idealiziranim, ali i stvarnim očekivanjima u ljubavi i sreći. Sve se to, popraćeno zvonkom pratnjom i propitkivanjima o smislu svega, kreće u ritmičkoj harmoniji koja zaokružuje prvi dio albuma – poput Glockenspiela života.

Valja napomenuti da nisu sve pjesme iznimne. Dok neke skladno funkcioniraju uz Floin glas, neke druge ju ne mogu pratiti. „Grace“ kaska kad su u pitanju sirove emocije, dok „Big God“, unatoč orkestralnoj pratnji, zvuči pomalo beživotno i suzdržano. Nasreću, sve je to u manjini jer ostatak albuma održava kvalitetu na razini.

Dok „Patricia“ ispunjuje prostor, na trenutak se vraćamo u eru „Lungs“. Iako jednostavna, jasno pokazuje kako se novim, zrelijim pristupom može uzdignuti stari koncept. Emotivna ranjivost „The End of Love“ i surov realizam „No Choir“ nalaze se na samom kraju albuma i idealno ga okončavaju, kao i (još jedno) Florencino osobno putovanje.

Na trenutke ekstatičan, na trenutke anemičan, „High as Hope“ nam pokazuje novu stranu Florence + the Machine. Mladenačku energiju i strast zamijenila je introspektivna zrelost. Na trenutke se spotiče, ali je uvijek spremna dočekati se na noge. Unatoč tome što nismo dobili novi „Lungs“ ili „Ceremonials“, dobili smo nešto bolje. Odrastanje.

Popis pjesama:
1. June
2. Hunger*
3. South London Forever
4. Big God
5. Sky Full of Song*
6. Grace
7. Patricia*
8. 100 Years
9. The End of Love
10. No Choir

Top pjesme*