"What Went Down" - dobar pokušaj

Ocjena autora

7.0
Ocjena čitatelja
5.0
  • Godina: 2015
  • Izdavač: Transgressive, Warner Bros.
  • Žanr: Indie rock

"What Went Down" - dobar pokušaj

Britanski indie-rock bend Foals objavili su četvrti po redu album "What Went Down". Album je producirao James Ford (Arctic Monkeys, Mumford & Sons), a objavljen je dvije godine nakon sjajnog "Holy Fire".

Foalsi su odličan bend od svog prvog albuma, malog remek-djela "Antidotes". Razvili su zvuk po kojem su prepoznatljivi i koji im je osigurao brdo obožavatelja i doveo ih na velike pozornice. Iako je njihov zvuk njihov zaštitni znak, pitanje koje se postavlja nakon odslušanog novog albuma - jesu li se Foalsi previše opustili u okvirima onog što rade najbolje?

Uvodna "What Went Down", gdje Yannis ponavlja "When I see a man, I see a lion; When I see a man, I see a liar", žestoko uvlači slušatelja u album i zvuči kao nešto što bi rado čuli subotom navečer u zagrebačkoj Jabuci.

"Birch Tree" će zapeti za uho onima sa senzibilitetom prema hip-hop groovu. Zanimljiva je i "Give It All" koja je nešto najbliže stereotipnom pojmu ljubavne pjesme što su Foalsi ikad snimili.

Posljednja pjesma vrijedna pažnje je "Night Swimmers". U svom drugom dijelu, to je prava dance-punk poslastica (kao nešto što bi snimili !!!), nažalost, zakinuta za spektakularniji završetak koji bi slušatelja trebao natjerati da poludi na plesnom podiju kad ju čuje u svom najdražem noćnom klubu.

I to je to od deset novih pjesama, koje vjerojatno neće pružiti veliki užitak slušateljima što žele više od "samo" dobrih Foalsa. Daleko od toga da se Foalsi ponavljaju ili recikliraju, već ovaj put jednostavno nisu ponudili dovoljno dobar materijal da privuku nove obožavatelje ili utaže žedna uha onih zahtjevnijih.

Previše je tu nejasnog u stihovima i u glazbenom pogledu, u spoju ritma i žestokih rifova, zbog čega je "What Went Down" osrednji, daleko od genijalnosti "Antidotesa" ili "Holy Fire". Yannis može bolje, a i sam bend isto tako, i puno je snimljenog materijala koji dokazuje to, no ovaj put, album više zvuči kao pokušaj eksperimentiranja u koje ni bend ni producent nisu uložili puno sebe...

Osobno me album podsjeća na "Reflektor" Arcade Firea gdje producent pokušava rasplesati fanove rock benda ponekad lošim spojem ritma i žestokih rifova, zbog čega je album, nažalost, više kičast umjesto da bude jednostavno iskren. Niti je James Ford Markus Dravs (ili James Murphy), niti su Foalsi Arcade fire, ali oba benda se bolje snalaze u mračnijim i dubljim vodama.

Popis pjesama:

01. What Went Down *
02. Mountain at My Gates
03. Birch Tree*
04. Give It All
05.  Albatross
06. Snake Oil
07. Night Swimmers*
08. London Thunder
09. Lonely Hunter
10. A Knife in the Ocean

Top pjesme*