Bandcamp recenzije: Holy Motors – Slow Sundown

Ocjena autora

7.5
Ocjena čitatelja
-
  • Godina: 2018
  • Izdavač: WHARF CAT RECORDS
  • Žanr: experimental rock

Bandcamp recenzije: Holy Motors – Slow Sundown

Jedan od Bandcamp korisnika nije bio daleko kada je ispod ovog izdanja ostavio komentar „The XX meets Kill Bill“. U podrubrici Bandcamp recenzija predstavljamo kvintet iz Estonije koji se nerijetko povezuje s diskografijom Chris Isaaka, Angela Badalamentija i Davida Lyncha.

Nakon svih iznad spomenutih imena bilo bi poželjno rastaviti tematiku benda na manje dijelove, kao i njegov sadržaj koji tvori, i predstaviti ga u njegovom univerzalnom ruhu. Filmofili skloni gledanju opskurnih kinematografskih djela vrlo vjerojatno mogu povezati naziv ovog sastava s istoimenim francuskim filmom koji nema pretjerano sadržajnu tematsku formu, već jednostavno nepovezano pluta iz radnje u radnju. Isto se može reći i za opus benda Holy Motors. U ovom je takozvanom glazbenom slučaju krajnji produkt plutanje i sanjarenje konzumenta iliti slušatelja koji se prepušta preslušavanju glazbenog opusa benda. Ono što najviše utječe na takav rezultat je konstantno prisutan reverb, kao i vokal koji poprima oblik umirujuće jeke, a nerijetko se i povezuje s glazbenicom Mazzy Star. Također, tu su i gitare koje svojim zvukom navode na karakter prljave senzualnosti, intime i prigušene atmosfere zabačenog kafića na divljem američkom zapadu. „Sun Slowdown“  se crvenom bojom naslovnice, koja kao da se otapa duljim gledanjem u nju, i nazivom koji predstavlja glazbenu cjelinu, ne suzdržava od onoga što želi komunicirati. Već dulje vrijeme nisam vidjela i čula bend koji zna i čvrsto predstavlja što želi, koji je siguran u ono što svira i želi prenijeti potencijalnom i već osvojenom slušateljstvu.

„Slow Sundown“ zvuči kao duga i usamljena vožnja popraćena svjetlošću mjeseca. Kao da su konstantno prisutne situacije u kojima se nešto ključno mora dogoditi, a ono se zapravo nikada ne finalizira. Sve je spojeno u jednu prigušenu, tamnu cjelinu koja savršeno sjeda u ovo hladno i tmurno doba godine. Sada je savršena prilika da zasolite i zapaprite svoje (možda) već prisutno melankolično stanje i oplakujete nad njime. Ili pak kontemplirate nikad nerazriješene situacije i zamišljate kako su se mogle odviti. Materijali Holy Motorsa imaju veliku poveznicu sa sedmom umjetnošću; imali su prilike realizirati se kod filmskih redatelja koji njeguju kvalitetnu i iole sličnu glazbu, primjerice Jim Jarmusch. Isto tako, nekima će se pružati slike Twin Peaksa i generalno Lynchev filmski opus tijekom preslušavanja albuma, a posebice pjesama „Ghost of Heart“ i „I Will Try“.

Dakle, bend čine tri gitare koje gotovo nikada ne zvuče kao da vam „viču“ u lice, već su tu negdje, pozadi. To je i primarna vodilja bendova ovakvog usmjerenja. Uspoređujući prošla izdanja, „Slow Sundown“ je sporiji i produkcijski kvalitetniji, opširniji je i može odigrati ulogu prvog ozbiljnog izdanja benda. Tematski se okreće tužnim ljubavnim situacijama koje su centrirane na ideju nekog konstantnog kretanja; a to je uglavnom finalizirano u dugoj i već spomenutoj usamljenoj vožnji koju prati mjesec. Sve je to simbolika koju bend prenosi, a ljubav joj je, naravno, glavni temelj. „I am alone in the valley/Looking for a girl I’d like to marry,” u „Valley“ ukratko sažima i prenosi cjelokupnu navedenu tematiku. Kao finalni crescendo, „Sleeprydr“ vodi album prema kulminaciji i predstavlja jedini glasniji komad izdanja, a zatim se gasi s „Outro“. Melankolici, introverti i glazbeni hedonisti, kuckajmo čašama vina, ovo se izdanje ne preslušava samo jednom.

Popis pjesama:
1.Honeymooning           
2. Valley *              
3. Silently for Me
4. Signs
5. I Will Try         
6. Ghost of Heart *
7. Sleeprydr *       

8. Outro 

*Top pjesme