Madonna – Rebel Heart

Ocjena autora

5.0
Ocjena čitatelja
2.0
 • Godina: 2015
 • Izdavač: Boy Toy, Live nation, Interscope
 • Žanr: Pop

Madonna – Rebel Heart

Buntovno srce kraljice popa

Svega dva dana nakon internacionalnog Dana žena, jedna od najvećih ličnosti svjetske pop kulture, Madonna, objavila je svoj 13. album. Rebel Heart je poveći zbir Madonninih dobrih ideja, ali nažalost, siromašnih realizacija.

Naime, koliko god bila impresivna kao persona, ženstvena i izdržljiva u okrutnom svijetu showbiza, kraljica popa već godinama ne nudi kvalitetnu glazbenu cjelinu u vidu studijskog albuma.

Tako je Rebel Heart album od čak 19 pjesama na deluxe i još dodatnih 6 na super deluxe izdanju. Preslušavajući svih 25 pjesama može se zaključiti da je Madonna eksperimentirala s mnogim glazbenim žanrovima. Sve to skupa ne impresionira osobitim glazbenim umijećem ili unošenjem emocija u pjesmu. Ono što dobivamo je Madonnin nastavak u glazbenom svijetu. Ako vas nastavak ne intrigira previše, nemojte ni slušati. Ako vas zanima što Madonna ima za reći, onda poslušajte, jer jedino zanimljivo na albumu su tekstovi pjesama i već slavan singl "Living for love".

Iako sve skupa zvuči oštro, od Madonninog Ray of light albuma očekivanja su ipak porasla, jer tim albumom ne samo da je digla kvalitetu nego se evidentno razgolila emotivno i dala svoj maksimum.

 

Većina ljudi Madonnu i njezinu glazbu ili voli ili mrzi. Impresivno je kako na kraljicu hejteri utječu pozitivno i to se osjeti u pjesmama "Unapologetic bitch" i "Bitch I’m Madonna". Osim što daje odgovore, ona pokušava natjerati vjernike da propituju svoju duhovnost kroz „Devils pray“, a provocira s „Illuminati“ potičući konstantna nagađanja da je članica sekti i promotor sotone. S "Holy water" ipak prelazi granicu dobrog ukusa, spominjući Isusa i intimne dijelove tijela u istom stihu uz pozadinske uzdisaje, dodatno ističući pjesmu stihovima iz svog evergreena "Vogue".

Sagledavajući album nakon više preslušavanja, dublje prodire nekoliko pjesama. "Joan of Arc"  bi komotno mogla biti nositelj albuma, ali Madonna rijetko takve pjesme izbacuje kao singlove. "Joan of Arc" ima dubinu, depresiju i gomilu emocija koje se zaista čuju u glasu i nisu zagušene hrpom dodatnih efekata. Slična situacija je s "Rebel heart" koja ima country stihove kroz koje Madonna iznosi životnu priču. Rezultat je kvalitetna i iskrena pjesma koja vjerojatno nikad neće postići uspjeh kao jedan "Celebration" ili "Hang up", ali nema veze.

Poanta je u tome da Madonna može i kvalitetno kada hoće. Ona oduvijek igra na kartu provokacije i poticanja ljutnje u sebi, što nas vraća na zaključak da nije napravila ništa spektakularno u samom glazbenom smislu. Produkcijski tim bi trebao znati bolje, smanjiti ili ukloniti autotune i bolje probrati pjesme za osnovu albuma od 14 pjesama.

Iako daje iritantno šarolik i dugotrajan album, Madonna tjera po svom. Stvara što hoće i ne mari previše. Ako se prisjetimo njezina glazbenog staža, nameće se misao da je današnjim samoprozvanim kraljicama i divama odškrinula vrata, a one nikako da ju preteknu kontroverzom, a kamoli sarkazmom.

Popis pjesama:

 1. “Living for love” *
 2. “Devil pray” *
 3. “Ghosttown”
 4. “Unapologetic bitch” *
 5. “Illuminati”
 6. “Bitch I’m Madonna” (featuring Nicki Minaj)
 7. “Hold tight”
 8. “Joan of Arc” *
 9. “Iconic” (featuring Chance the Rapper and Mike Tyson)
 10. “HeartBreakCity”
 11. “Body shop”
 12. “Holy water”
 13. “Inside out”
 14. “Wash all over me”
 15. “Best night”
 16. “Veni vidi vici” (featuring Nas)
 17. “S.E.X.”
 18. “Messiah”
 19. “Rebel heart” *

Super deluxe izdanje

 1. “Beautiful scars”
 2. “Borrowed time”
 3. “Addicted”
 4. “Graffiti heart”
 5. “Living for love” (Paulo & Jackinsky Full Vocal Mix)
 6. “Living for love” (Funk Generation & H3drush Dub)

*TOP TRACKS