Mirna - melankoličan album o životu s dozom optimizma

Ocjena autora

6.0
Ocjena čitatelja
7.0
  • Godina: 2019
  • Izdavač: Menart
  • Žanr: pop

Mirna - melankoličan album o životu s dozom optimizma

Mirna je novo ime na domaćoj glazbenoj sceni. Radi se o glazbenici koja je tek relativno nedavno zakoračila u svijet autorskog stvaralaštva te se sada široj javnosti predstavila debitantskim albumom “Snovi”.

Domaća scena obiluje mnoštvom snažnih i zanimljivih ženskih persona, te je potrebno uistinu nešto posebno kako bi se jedna nova umjetnica brzo profilirala na istoj - Mirna je na dobrom putu. 

 

 

Za debitantski album - solidno. Iznimne glasovne sposobnosti, radiofonične pjesme uz pokoji hitoidan karakter daju joj dovoljan početnički push, no za kompletnu sliku potrebno je ove pjesme doživjeti uživo. Na prvo slušanje je to prosjek, možda mrvicu iznad prosjeka, no kada se spoji lik na pozornici i djelo na albumu, kao što smo nedavno imali priliku vidjeti na zagrebačkoj promociji u Vinylu, tada stvari postaju jasnije, puno čvršće, samouvjerenije i kvalitetnije.

Pa čak i jačina njena vokala tada dolazi do boljeg izražaja, jer na albumu, možda zbog lošijih produkcijskih odabira, visoke izdržane note zvuče poprilično tanko i ne dolaze do izražaja onoliko koliko bi trebale kako bi se ukazalo da su jedna od njenih najvećih prednosti, a ne mana.

 

 

Ono što je izuzetno zanimljivo jest konceptualna strana albuma, koji je formiran kao svojevrsni self-help, terapeutsko proživljavanje određenih životnih trenutaka, uspona i padova, kako bi se umirio sav kaos negativnih emocija koje one nose sa sobom. Jer to je život jedne žene, hrabre, koja se ne boji sama koračati svijetom, što nimalo nije lako, a utjehu pronalazi u stihovima koji uz melankoliju nose i pregršt zrelog optimizma. Jer, vrijeme liječi rane, kako kažu.

Zanimljiv je to početak, možda premlak da u potpunosti ostvari sve “snove” i istakne se na domaćoj glazbenoj sceni. Mirni svakako treba dati šansu, ali nešto više žestine i dodatna razradu kreative potrebna je za daljnji opstanak i umjetničko profiliranje. Iza sebe ima vrhunski tim glazbenih stručnjaka koji će joj zasigurno pomoći u tome.

 

Popis pjesama „Snovi“:

1. Nisi sam

2. Tvoja laž

3. Tebe nema tu

4. Nestvaran

5. Zašto

6. Snovi

7. Nešto bolje

8. Gdje si sad

9. Odvedi me

10. Sami

11. Mijenja me

12. Opusti se