„Delta“ – Mumford and Sons i korak u nepoznato

Ocjena autora

7.0
Ocjena čitatelja
9.0
  • Godina: 2018
  • Izdavač: Mumford & Sons, under exclusive license to Glassnote Entertainment Group LLC
  • Žanr: Pop/rock/alternative

„Delta“ – Mumford and Sons i korak u nepoznato

Puno je vremena prošlo od albuma „Sigh No More“ i „Babel“, albuma Mumforda koji su brojne ljubitelje folk - rock zvuka oborili s nogu.

Neukrotivo, sirovo, glasno - samo su neki od epiteta koji se mogu pridati navedenim albumima. Zvukovi bendža su parali uši, a Marcus kao glavni vokal kao da je blagoslovljen sposobnošću da sve svoje misli, želje, sreću i tugovanja bez imalo truda prenese na sve koji žele slušati.

Prvi od zaokreta dogodio se sa „Wilder Mind“ 2015., albuma koji nitko nije očekivao. Karakterističan zvuk bendža, perkusija i folk note zamijenile su električne gitare, a pjesme su postale radiofoničnije i prihvatljivije široj publici. Svatko za sebe može odlučiti radi li se pritom o dobrom potezu i je li to uopće bio“ potez“ ili pak jednostavno želja za nečim drugačijim.

Krajem 2018. momci su najavili svoju novu turneju koja će se odvijati na krilima njihovog 4. albuma – „Delta“. Album je najavljen pjesmama „42“ i „Guiding Light“ koje su prilično dobro dale naslutiti o kakvom se izdanju radi. Suptilan spoj srcedrapajućih balada, a onda opet, vrlo si lako mogu zamisliti kako tisuće ljudi te iste balade pjevaju i proživljavaju na nekom festivalu ili stadionskom koncertu.

Istina je da se slušatelji vrlo lako mogu izgubiti u albumu, ne zato što je nezanimljiv, već zato što način na koji se pjesme nižu jedna za drugom ostavlja dojam kao da slušamo nečiji uglazbljen dnevnik, pun privatnih uspona i padova s kojima se slušatelji mogu poistovjetiti. Radi se o veoma eklektičnom albumu, spoju starog i novog koji gotovo sa svakom pjesmom nosi neki zaokret. Prilično je očito da Mumfordi eksperimentiraju sa zvukom i to je za svaku pohvalu, sviđalo se to nama ili ne.

Na samom početku albuma u uho upada pjesma „Woman“ koja nimalo suptilno koketira s pop i R'n'B notama, a isto se kasnije može zamijetiti i u „Picture You“. Brzo nakon nje dolazimo i do „The Wild“ i opet nešto novo i, što se tiče Mumforda, još nedoživljeno. Od krhkog i nježnog uvoda pjesma se gradi i gradi sve do gotovo grandioznog, orkestralnog završetka.

Jedan od glavnih razloga za ovaj eklektičan album, osim želja samog benda, je naravno i utjecaj Paula Epwortha, producenta koji je surađivao s brojim velikim facama poput Adele ili benda Coldplay. I upravo je zvuk Coldplaya onaj s kojim bi se u dobrom dijelu pjesama moglo povući paralelu u smislu zvuka. „Delta“ je ozbiljan album prožet ozbiljnim temama poput propalih ljubavi, smrti i depresije pa je samim time i za očekivati da neće biti poskočna veselica. „Darkness Visible“ spada među mračnije pjesme albuma i opet donosi nešto novo i drugačije (naracija u pozadini), sve dok se naprasno ne prekine i ostavi slušatelja s upitnikom iznad glave.

Generalno gledano, „Delta“ nije loš album. „Delta“ je eksperiment za sebe, no pitanje je mogu li Mumford and Sons eksperimentima zadržati svu onu hordu fanova koju su dobili albumom prvijencem.

Popis pjesama:

1. 42
2. Guiding Light
3. Woman*
4. Beloved
5. The Wild*
6. October Skies
7. Slip Away
8. The Rose of Sharon
9. Picture You
10. Darkness Visible
11. If I Say
12. Wild Heart
13. Forever

*Top pjesme