Niara - konceptualna ljepota boli za uspješan iskorak na svjetsku scenu

Ocjena autora

9.0
Ocjena čitatelja
10.0
  • Godina: 2020
  • Izdavač: Eifar Records
  • Žanr: pop, r'n'b, hip hop

Niara - konceptualna ljepota boli za uspješan iskorak na svjetsku scenu

Balkan je gladan za glazbenicom ovog kalibra, ovog stila. No, ona je odlučila osvojiti svijet. I tko smo mi da je zaustavljamo u tome?

Jednosmjerna karta iz Osijeka za London bila je veoma hrabra odluka, a s debitantskim izdanjem kao što je "Via Dolorosa", njen će trud i odlučnost svakako jednog dana biti nagrađen.

Konceptualan EP u sebi nosi snagu jednostavnosti svakodnevice, put kroz koji prolazi svatko slomljena srca. Njen je trajao u pet postaja, koje je uspješno uobličila u pet pjesama "Bilo je", "One Last Time", "Away", "Hell Nah" i "Outro".

 

Ljutnja s kojom se suočava otvara djelo i jedina je pjesma na hrvatskom jeziku. Doduše malo izvrnute dikcije, no, ako se ista shvati u okviru umjetničke interpretacije navedene emocije, onda stvari vrhunski sjedaju na svoje mjesto. Najenergičnija pjesma EP-a, ujedno najzaraznija i najsnažnija. Ritam u kojem je izmiješala elemente afrobeata i flamenca uistinu su zanimljiv spoj koji zvuči itekako uvjerljivo. Vibra koja itekako podsjeća na novije radove Beyonce, uz konceptualnu ideju koja ide u sličnom smjeru, pronašla je svoj prepoznatljiv put, što je veoma pohvalno. 

Na drugoj postaji pokušava poreći novonastale osjećaje i realnost, a ono što se ovdje ne može poreći je utjecaj Rihanne. I premda su usporedbe ovog tipa poprilično nezahvalna stvar, lagani, senzualni flow koji u sebi posjeduje dozu lažnog optimizma uobličen je u djelo u kojem je Niara pokazala koliko je elokventna i spretna u baratanju engleskim jezikom. Bilo da se radi o dikciji ili strukturi stihova, ona je ovdje dokazala kako je ovo uistinu materijal za inozemno tržište. 

 

 

I onda je pala, no samo metaforički, što se pretvorilo u predivnu "Away" obogaćenu gitarskom dionicom koja je pjesmi dala potpuno novi dimenziju. Odsvirao ju je Josh Blue, a ova suradnja bi se svakako trebala nastaviti i u bližoj budućnosti jer je fantastičan dodatak atmosferičnosti te pridodaje autentičnosti i glazbenoj kvaliteti. Iz najveće boli obično nastaje najbolja umjetnost, pa je tako bilo i u ovoj pjesmi, no jednom kada poprimila "bad bitch" vajb, u ruhu r'n'b glazbe s kraja devedesetih onda je prihvatila snažno zakoračiti u novu fazu, otvoriti novo poglavlje života i odbaciti negativne emocije koje je, tako i tako, koče na njenoj uzlaznoj putanji. 

Baladično zatvaranje albuma, na posljednjoj postaji ozdravljenja ("Healing"), nešto je što svatko želi čuti u radijskom eteru, te je odlična uvertira za potencijalno mjesto u eteru najvećih, poput prvog programa BBC radija. 

Dvadeset minuta emotivnih uspona i padova, vrhunskog glazbenog doživljaja, ogromnog potencijala i nagovještaja uspješne karijere fantastične glazbenice koja je odabrala težak put. U ringu je s najjačima, a čvrsta volja i upornost bit će joj neophodna da se izbori za svoje mjesto pod suncem.

 

Popis pjesama: 
1. Bilo je - I. Postaja, Anger
2. One Last Time - II. Postaja, Denial (feat. Eifar)
3. Away - III. Postaja, Realization (feat. Eifar)
4. Hell Nah - IV. Postaja, Acceptance (feat. Eifar)
5. Outro - V. Postaja, Healing