Sanjiva dolina NLV-a

Ocjena autora

10.0
Ocjena čitatelja
9.3
  • Godina: 2016
  • Izdavač: NLV
  • Žanr: Acoustic, folk, rock

Sanjiva dolina NLV-a

O mladom bendu iz Pule NLV već se neko vrijeme priča u kuloarima naše alternativne scene, pogotovo među ljubiteljima indie glazbe. Svoj debitantski EP "…and who are you?" objavili su 2014., a za u ovo predbožićno vrijeme poklonili su nam debitantski album, deset pjesama upakiranih pod jednostavno ime “NLV”.

NLV je krenuo kao akustični trio, s Nikol Ćaćić kao vokalom te Lukom Šipetićem i Vedranom Grubićem na akustičnim gitarama i back vokalima, a početkom prošle godine su im se pridružili Roni Nikolić na bas gitari i Silvio Bočić za bubnjevima. Nova prinova zaokružila je bendovsku priču čime su dodatno formirali i obogatili svoj zvuk. Time su i neke starije pjesme (“All The Colours”, “My Funeral”) dobile remont i ako ste ih imali prilike ranije doživjeti, u neku ruku na ovom albumu slušate ih po prvi put. Na albumu su također ugostili i Alena Bernobića na brass instrumentima te Gorana Farkaša koji na određenim dionicama svira flautu i mih. 

Žanrovski NLV je akustični folk-rock bend snažno prožet notom psihodelije koja do izražaja najviše dolazi na bogatim vokalnim dionicama. Ono čime bend odlično barata na ovom albumu je kontrast između starog i novog.

Tako će vas svojim pjevanjem Nikol na određenim pjesmama (“Bitter”, “Look Around You”) baciti u 60-te i podsjetiti na pionire psyhodelic rocka Jefferson Airplane i pjesme kao što je “White Rabbit”. U drugu ruku “Wake Up (Lies)”, “Sisters of the Sun” i “Not Dark Yet” će vas instantno vratiti moderna vremena i podsjetiti vas na folk glazbenike kao što su Ben Howard i Damien Rice.

Iako na prvu ruku “NLV” zvuči jednostavno, svakim novim slušanjem otkrivat ćete sloj za slojem kompleksnih nota, zvukova, vokala, instrumenata sve odlično ukomponiranih i vrhunski isproduciranih. Kada bi album pogledali kao neku kompleksnu sliku, Vincent Van Goghov “The Night Cafe” bio bi odličan primjer.

“A.I.W.O.O.E.” je odličan primjer te kompleksnosti gdje u uvodu čujemo zvukove grada, obale, ptica, vjetra... Odjednom se osjećate maleno, izgubljeno, a onda nježna gitara povede uvod, “Pictures of life, before the storm” pjeva Nikol, uslijedi pauza i sve se smiri da bi nakon toga došlo do prave eksplozije vokala koja vas ostavi u šoku.

Izdvojivši tekstove, pjesmama prevladava i velika doza melankolije, priče o nedostižnim romansama, pogledima u prolazu, bijegu od stvarnosti, veličini života. Ne ona melankolija koja će vas ostaviti ispijenog i željnog zagrljaja, nego ona koja će vas natjerati da sanjarite i natjerate se da iskusite život u potpunosti.

Malo je reći da me album oduševio i iznenadio. Skinuo sam ga s još par drugih da imam nešto novo za preslušavati na godišnjem da bi na kraju proveo šest dana istražujući Stockholm uz baš ovaj album. Ako ga u potpunosti želite doživjeti, skinite ga na mobitel, slušalice na uši i otiđite se negdje na 40 minuta izgubiti u pravom smislu riječi.

NLV je ovim albumom dokazao kako je hrvatska bogata talentom koji može stati uz bok svakom stranom izvođaču, koji je zaslužio svoje mjesto na brojnim radio stanicama i play listama.

Za kraj mi nema što više za reći nego svaka čast, ovo je najbolji domaći album 2016.!