Of Monsters and Men - Beneath the Skin

Ocjena autora

7.0
Ocjena čitatelja
7.8
  • Godina: 2015
  • Izdavač: Universal music
  • Žanr: Indie folk / pop

Of Monsters and Men - Beneath the Skin

Nakon uspješnog prvog albuma, kojim su stekli vjernu publiku, senzibilni Islanđani snimili su osobniji i mračniji album "Beneath the Skin", čiji sam naziv najvaljuje o čemu se zapravo radi. Čudovišta nas uvode u duboki svijet vlastitih osjećaja, na mjesto gdje se isprepliće ono ljudsko i životinjsko u nama, svijet u kojem se svatko od nas našao barem jednom. Na ovom albumu u glazbenom pogledu nema ništa novo ni složeno. Melodije su jednostavne (sa po četiri akorda) i skladne kako to bend voli još od prvog albuma, međutim, tekstovi su snažniji, poetičniji.

S uvodnom pjesmom su odmah krenuli in medias res. "Crystals" govori o vezi koja je došla do točke kada treba odlučiti što dalje. Nanna zna da je osobnost ono što održava vezu živom (let your colors bleed and blend with mine) i da u pretvaranju i tami ništa neće uspijeti (nothing grows when it is dark). Harmonično ispreplitanje muškog i ženskog vokala u "Human" uvodi nas u romantični svijet osjećaja koji počinju dominirati osobom (if I loose control I feel the beast within). Ovdje se radi o ispreplitanju divlje, gotovo životinjske strane (cage me like an animal) s onom ljudskom koja želi biti spašena i slobodna (breathe in, breathe out / let the human in) ali istodobno i pripadati nekome (eat me like a canibal). Na kraju Nanna i Ragnar dolaze do zaključka da mogu biti slobodni samo ako se oslobode osjećaja, što i nije uvijek lako (if I could only let go).

Udaraljke imaju važnu ulogu na albumu i dodaju dojmu mističnosti, a njihov jednostavan ali efektan ritam savršeno upotpunjuje introspektivne tekstove pjesama ("Hunger", "Thousand Eyes", "I of the Storm"). Crescenda i decrescenda koja bend njeguje u svojoj glazbi potpuno su opravdana i potrebna. Nježan Nannin glas i zemaljski Ragnarov isprepliću se skladno, onako školski, sigurno i pomalo dosadno, ali opet, lijepo ("Empire", "We Sink", "Backyard").  U glazbenom pogledu izdvojila bih "Thousand Eyes". Pjesma počinje samo vokalom i akordima kao pratnjom, a zatim se tiho i polako uvode udaraljke koje s jednostavnim, ali potpuno odgovarajućim ritmom savršeno pridonose atmosferi pjesme. Uključivanjem gitara i crescendom pjesma dolazi do vrhunca i pomalo psihodeličnog zvuka, te ponovno završava kao što je i počela, vokalom.

"Beneath the Skin" je album koji govori o prekidima koji su se morali dogoditi jer su i jedno i drugo prerasli ono što su bili (I grew tall to fill the void / let me go cause you're just a shade of what I am, not what I'll be). Govori o ljubavi koja nije s ovog svijeta, koja proganja, koja je mračna i uništavajuća, koja se hrani na energiji onog drugog, koja polako tone i sve uzima ("Wolves Without Teeth").

Čudovišta su opisala i tako nam poznate borbe s našim unutarnjim „ja“. Situacije u kojima se mičemo od stvarnosti jer previše maštamo (we're slowly sailing away / behind closed eyes), situacije u kojima glumimo kako se osjećamo, ali istina se ipak nalazi skrivena u nama (but I leave in my heart / because I don't want to stay in the dark). Nailazimo i na vječno egzistencijalno pitanje „tko sam ja?“ ("I of the Storm"). Nanna se boji da će, ako pokaže pravu sebe, izgubiti one koje voli (Are you really gonna love me when I'm gone), ali isto tako zna da ova „gluma“ zapravo nije ona (I am a stranger / I am an alien inside a structure).

Ovim albumom Of Monsters and Men kao da nam poručuju: „Hej, ovo smo mi, ovo je svijet koji je skriven u nama.“ Ali, osim toga, "Beneath the skin" je i album koji govori o nezdravim vezama, borbi s unutarnjim „ja“, želji da budemo prihvaćeni, ali da pritom ne izgubimo sebe.

Je li "Beneath the Skin" bolji ili lošiji od "My Head is an Animal" prosudite sami. Da je vrijedan slušanja svakako stoji, a i sigurna sam da ćete se pronaći u stihovima. Preostaje nam da čekamo sljedeći album i da vidimo hoće li Čudovišta ostati vjerna sebi ili će probati nešto novo. 

Popis pjesama:

01. "Crystals"
02. "Human" *
03. "Hunger"
04. "Wolves Without Teeth" *
05. "Empire"
06. "Winter Sound"
07. "Slow Life"
08. "Organs" *
09. "Black Water"
10. "Thousand Eyes" *
11. "I of the Storm"
12. "We Sink"
13. "Backyard"

Top pjesme*