Pasi laju i dalje

Ocjena autora

8.0
Ocjena čitatelja
-
  • Godina: 2017
  • Izdavač: Dirty Old Label / Dostava Zvuka
  • Žanr: punk, rock

Pasi laju i dalje

Svemu dobrom mora jednom doći kraj. Tako je bilo i prošle godine kad su Pasi odlučili trzalice i palice objesiti o klin. Ovi su riječki pankeri uživali dvadesetogodišnju karijeru pa nije teško zaključiti da su imali solidan broj albuma iza sebe. Naravno, privesti kraju karijeru bez prikladnog oproštaja bi napravio samo pravi papak. A oni to definitivno nisu stoga su odlučili još pokoji put zasvirati pred publikom, medu ostalim i u Tvornici kulture. Prošlo je neko vrijeme, popilo se još par piva, a na police je stigao i CD od navedene večeri tako da sad svi koji nisu otišli imaju priliku čuti što su propustili.

Što se tiče samog albuma, entuzijazam je na mjestu, a dinamika i energija pršte na sve strane. Iako je Tvornica bila predzadnja postaja na njihovoj posljednjoj turneji, ne bi se reklo da su bili spremni za starački dom. Dapače, mogli bi obaviti još nekoliko godina i desetaka koncerata staža, ali bolje ne izazivati sreću. Bitno je znati kada stati i ne izlizati se. A u ovom slučaju, jedino što se izlizalo su njihove kočnice jer jednostavno ne znaju kada stati sa svirkom i smiriti se. Itekako su se naradili – baš kao pravi p(a)si. Komunikacija s publikom je korektna. Nema prevelike pričljivosti, ali ni pretjerane tišine između pjesama. Vokal je znatno čišći nego u drugih bendova što je pohvalno jer daje do znanja da se ne treba sve uvijek svesti na surovost, iako na trenutke zna zvučati tanko naspram žestine instrumenata. Zato na pjesmama poput „junci našeg doba“ drugi vokal nadoknađuje. Jedina bi zamjerka zvuku bila mrvicu preoštri visoki tonovi pa vokal pomalo zvuči „suho“ na koncertu koji zasigurno nije prošao bez litri znoja. Uz neizostavno pozivanje na šutku i pjevanje s bendom, ima i tuđih obrada kako bi odali počast kolegama i inspiracijama kroz godine. Može se čuti i par šala na račun vlastitih godina, a osobito kilograma. Što ćete, dobro se živjelo. Naravno, sve vrvi od sprdnje i satiričnih naslova, a svaka sličnost sa stvarnim djelima sasvim je slučajna. Rasporedu pjesama se također nema ništa za prigovoriti. Naizmjence se redaju spore i brze pjesme pa nastup nema ni trunke monotonosti. Teško da biste od dosade zaspali. Ako bi vam to i uspjelo, zreliji ste za penziju od benda. Podarite im svoje godine i džeparac za pivo kako bismo dobili još koji koncert. Ako ništa drugo, za par jubilarnih obljetnica.

No, svemu mora doći kraj pa i ovom CD-u. U konačnici sve to brzo projuri. Niste se ni okrenuli, a već ste na bisu i kraju albuma, ali to ne znači da je album prekratak. Ima dovoljno pjesama da bi vas zabavio dobrih sat vremena. Baš je ugodno popunjen, što će reći taman. Ako ste ih propustili uživo, sad ih imate priliku ponovno čuti. Za dodatnu uživljenost ovih ljetnih dana, jednostavno otvorite pivu, zapalite cigaretu i ugasite klimu na pola sata. Atmosfera je zajamčena.

Popis pjesama:
01. Iz kuta kruga
02. Martinska
03. Istina*
04. Kgb
05. Reci mi da li te boli
06. Filistarski pločnici*
07. Junci našeg doba
08. Putuj
09. Pijuni*
10. R.r.a.
11. Bend 98
12. Dosta mi je*
13. Slobodan da kažem da*

14. Odavno
15. Jebo te bog
16. Eterle
17. Oda
18. Debeo
19. Kada umrem