Glazbeni asamblaž debitantskog albuma

Ocjena autora

8.0
Ocjena čitatelja
9.4
  • Godina: 2016
  • Izdavač: Porto Morto
  • Žanr: Progressive rock/pop

Glazbeni asamblaž debitantskog albuma

Porto Morto je zagrebački bend koji postoji već duži niz godina, a većina slušatelja ih zna iz njihove suradnje s Jeboton kolektivom kojemu i zahvaljuju na međusobnom „upoznavanju i prepoznavanju“. Trenutni postav benda čine Roko Crnić (vokal i bas), Hrvoje Klemenčić (vokal i klavijature), Matija Brajković (gitara), Juraj Borić (truba), Leo Beslać (flauta i saksofon), Antun Aleksa (trombon), Matej Perić (bubnjevi) i Marijan Uroić (udaraljke). Porto Morto je svoj debitantski uradak istoimenog naziva objavio na svojem bandcampu početkom prosinca ove godine.

Mnogi su s pravom nestrpljivo čekali prvi album ovog nadasve zanimljivog benda. Naime, uz postepeno objavljivanje pjesama kao što su "Hrast", "Barem tamo", "Ručak", "Previše kraljeva"... bend nas je navukao na svoj specifičan i vrlo eklektičan zvuk. Album je žanrovski vrlo teško svrstati u neku jedinstvenu sferu. Dečki su se poigrali različitim žanrovima od jazza, popa, rocka i elektronike, a ima tu i ambijentalnih zvukova. Međutim, to igranje nije rezultiralo nekim zbrda-zdola outputom, već je dovelo do slojevitog slaganja glazbenih dionica koje su iznimno pitke i pašu slušateljskom uhu.

Slojevitost zvuka uočljiva je već na pjesmi "Hrast" koja otvara album i koja nas upoznaje s instrumentima i vokalima kojih ćemo se još naslušati kroz sljedećih devet pjesama. Slijede pjesme "Ručak u podne" i pomalo kontemplativna "Isplazi krovove". Zanimljivo je da ova posljednja počinje sa  zvukom kretanja vode  - kreativna i hrabra ideja koja se dobro uklopila u pjesmu.

Potrebno je izdvojiti pjesmu "Ne tko, ni tko" na kojoj puhačka sekcija zvuči kao da je izvučena iz nekog klasičnog dijela. I to je baš ono što ovaj album čini tako posebnim - to što su melodije koje izviru iz gitara i klavijatura jednako važne kao i brass linije. Romantični osjećaji izviruju iz pjesme "Zadnji dan zime", kratka " Kad ih trebam" kreće već u nekom drugom smjeru, a "Previše kraljeva" je atmosferski nekako "najteža" pjesma na albumu.

Bilo bi nepravedno ne spomenuti i spotove koji su popratili singlove s albuma. Video uradci, među kojima valja izdvojiti one za "Ručak", "Previše kraljeva" i "Isplazi krovove", vrlo su originalni i kreativno osmišljeni. Poigravanje izvedbom i produkcijom rezultiralo je zanimljivim artističkim izražajem.

 "Porto Morto" je album šarenog i urbanog zvuka. Album je to koji pripada Zagrebu i generaciji mladih koji se kroz prazne ulice vraćaju doma u sitne sate.  Rezultat je to umjetničkog sagledavanja svakodnevnih tema koje su opisane kroz glazbu i jednostavno sročene stihove. Pošto nam je kraj godine onda možemo i reći (što nikako nije pretjerano) da je ovaj album jedan od najboljih domaćih izdanja u 2016.

Popis pjesama:
01. Hrast
02. Ručak u podne
03. Isplazi krovove
04. Nitko nikad ne ide sza mnom
05. Ne tko, ni tko
06. Zadnji dan zime

07. Kad ih trebam
08. Previše kraljeva
09. Omlet
10. Zrak

Top pjesme*