Rebel Star: Reka

Ocjena autora

8.5
Ocjena čitatelja
9.0
 • Godina: 2015
 • Izdavač: Rebel Star
 • Žanr: Americana

Rebel Star: Reka

Radišni glazbenik Milan Glavaški sada već 8 godina ne staje s konstantnim glazbenim stvaralaštvom u svom bendu Rebel Star, pa je tako ovaj rock sastav nedavno izdao svoj četvrti album, "Reka". Treba reći kako Rebel Star ponajbolje uspijeva u onome u što se mnogi današnji regionalni bendovi upuštaju i u čemu ostvaruju prosječne rezultate, a to je sviranje i kreiranje glazbe nadahnute američkim rockom 60-tih i 70-tih. Dok kod nekih bendova ti pokušaji rezultiraju efektom copy/paste s kojim sukladno ide i osjećaj neiskrenosti(i jedan i drugi rezultat nisu stvoreni namjerno, više proizlaze iz manjka znanja i iskustva), Rebel Star s ovim albumom nastavlja točno tamo gdje je i stao, a to je kvalitetna glazba gdje su glazbena nadahnuća prijašnjih vremena upravo to, samo nadahnuća. Ona ne postaju elementarni dio stvorene glazbe, tu srž bend stvara sam, dok utjecaji ostaju isključivo vanjski. Da li postoji neki konkretni recept za željeni cilj(a svi glazbenici u usponu žele isto) bez obzira na preferirani glazbeni žanr, vjerojatno ne. Možda iskrenost i radišnost, talent je ionako oduvijek bio manje bitan…

Album počinje s pjesmom "U Noć". S vremenom je postalo teško Milanove pjesme(točnije, pjesme Rebel Stara) pojedinačno definirati, pošto su sve one upravo taj specifični zvuk koji biva njegovan kroz zadnjih skoro pa desetak godina. Dio su albuma od 12 pjesama, dok je taj album dio još jedne veće ideje, što jest Rebel Star. Atmosferski, album ne sadrži onu konvencionalnu stvaralačku ideju od nekoliko veselih, par tužnih pjesama, dok je ostatak popunjen pjesmama miješanih emotivnosti. U gotovo svim njima prevladava osjećaj svakodnevne, "obične" sreće koja se pretače iz pjesme u pjesmu. Samim time ovaj album je možda i najbolji primjer nenamjernog konceptualnog uratka. No da se ne upadne u zamku prevelikih filozofiranja koja najčešće i samom autoru nisu jasne, sljedeća pjesma na albumu je "Veliki Dan".

Ono što je i najveća vrlina ovog albuma, istodobno je i najveća mana, ali mana koja je za promjenu i poželjna. "Veliki Dan" je jako dobar primjer toga, ako ste naravno upoznati s prijašnjim stvaralaštvom ovog benda. Ona ne daje previše novog u odnosu na stvoreno, više je dodatna okosnica danome. Samim time je zanimljivo promatrati kako je moguće i ostvarivo njegovati jedan koncept kroz četiri albuma, bez bojazni od javljanja repetitivnosti i dosade. Primjerice, ako poslušate pjesmu "Veliki San" s njihovog promotivnog EP-a i usporedite ju s ovom ili i s pjesmom "Radio", nećete primijetiti preveliku razliku(osim bolja studijska kvaliteta i dorađeniji instrumentali). Koncept je tu, čvrsto usidren u epicentru svake note i riječi.

Sve u svemu, ovaj album je samo još jedno poglavlje velike knjige čiji je naslov i dalje nepoznat, ali je zato autor poznat od samog početka. I baš zato što je još "samo" jedno poglavlje upravo ovog dijela, vrijedno je pažnje "čitatelja".

Popis pjesama:

 1. U Noć
 2. Veliki Dan*
 3. Ti i Ja*
 4. Kiša
 5. Radio*
 6. Drugi San
 7. Putujemo Ti i Ja
 8. Dimnjaci Bez Krovova
 9. Sutra
 10. Stari Ključ*
 11. Široka Reka
 12. Draga

Izdvojene pjesme*