"Wishes" - nježan album snažnih emocija

Ocjena autora

6.0
Ocjena čitatelja
6.5
  • Godina: 2015
  • Izdavač: Rhodes Music/Ministry Of Sound
  • Žanr: Pop, folk

"Wishes" - nježan album snažnih emocija

David Rhodes mladi je britanski glazbenik koji se svijetu predstavio singlom "Always" nakon kojeg je snimio četiri EP-ija ("Raise Your Love", "Morning", "Home" i "Turning Back Around"). Na sebe je skrenuo i pažnju mnogih glazbenika pa je tako nastupio kao potpora London Grammaru, Samu Smithu, Rufusu Wainwrightu, a nastupit će i kao potpora Hozieru na njegovoj europskoj turneji u 2016. Rhodes je glazbenik kojeg mnogi hvale u njegovim nastupima uživo, pa se tako i ja nadam ću ga imati prilike čuti zajedno s Hozierom negdje na ovim prostorima.

Davida Rhodesa pratim još otkako je izdao svoj drugi EP "Morning" koji me osvojio na prvu, tako da sam i čekala kad će napokon izdati i prvi album i što će na koncu učiniti s njim. "Whishes" se sastoji od pjesama koje smo prije mogli čuti na EP-ijevima ili kao singlove, a koje su, ili ostavljene onakve kakve su bile u početku, ili su prerađene za izdanje na albumu.

Album počinje pjesmom jednostavno nazvanom "Intro" na kojoj su vokal i gitara glavni akteri. Gitaristička melodija na ovoj stvari neodoljivo podsjeća na one Jeffa Buckleya. Klavirska pratnja na drugoj pjesmi "Close Your Eyes" vrlo dobro se slaže s Davidovim glasom. Ova nježna ljubavna pjesma pjeva o strahu od zaljubljivanja ("maybe I'm just scared as you / it's alright stay by my side."), o tome kako se bojimo pustiti ljude u svoje srce, ali nismo jedini jer i drugi se boje ("in the end I'm just the same as you"). Moram spomenuti kako David ne samo da ima dobar glas već mu je i raspon glasa rasplinut od onih tamnih dubokih tonova pa sve do onih viših i svjetlijih. Stoga su upravo one skladbe na kojima je vokal u prvom planu te koje će nam se najprije uvući pod kožu. "Raise Your Love", koja je izdana i kao singl, u albumskoj je verziji prerađena i upravo je ovo primjer kako dorada ne mora uvijek stvoriti nešto bolje, štoviše, može pokvariti stvari. Prvotna jednostavnost melodije zamijenjena je novim glazbenim slojevima u kojima se Davidov glas izgubio i ostao u sjeni.

Pjesma koju bih izdvojila i koja je meni najbolja na albumu je "Breathe". Rhodes kaže kako ta pjesma dolazi iz vrlo osobnog mjesta i poruka je zajedništva, nade i snage svima koji se bore sa životom ili sumnjom u sebe. "Breathe" je stvar kojom se želi poručiti svijetu da se nitko nikad ne bi smio osjećati sam što je vrlo lijepa poruka za ovo današnje društvo. "Turning Back Around" razlikuje se od ostalih na albumu i nekako se uopće ne uklapa u cijelu tu priču, te predstavlja "trn u uhu" cijelog albuma.

Na albumu se osjeti nesigurnost i nedostatak iskustva, ima mnogo prostora za poboljšanje što je i normalno za album prvijenac osobito ako ga produciraš sam, kao što je to učinio David. Međutim, ima tu talenta i potencijala kojeg samo treba ispeglati. Na kraju krajeva Rhodes pjeva o stvarima koje su svima više manje poznate, tako da ga nije teško razumijeti, poistovijetiti se s njim ili pronaći se u nekim stihovima.

Wishes je miran i nježan album snažnih emocija, koji će pronaći svoje mjesto u kontemplirajućim melankoličnim trenutcima slušatelja. Ovo je album koji je odličan izbor za hladnu i usamljenu zimsku noć kada čekate tu posebnu osobu da već jednom dođe doma, ali i za onaj trenutak kad vam je srce slomljeno i želite slušati glazbu od koje će vam biti samo još teže (znate vi dobro na što mislim...). 

Popis pjesama:
01. Intro*
02. Close Your Eyes*

03. Raise Your Love
04. You & I
05. Breathe*
06. Somebody
07. Turning Back Around
08. Your Soul
09. Losing It*
10. Let It All Go (feat. Birdy) *

11. Better
12. Wishes
Top pjesme*