Saor – Forgotten Paths: Kako zvuči sloboda na škotski način

Ocjena autora

9.0
Ocjena čitatelja
-
  • Godina: 2019
  • Izdavač: Avantgarde Music
  • Žanr: Atmospheric Black Metal, Folk Black Metal

Saor – Forgotten Paths: Kako zvuči sloboda na škotski način

Četvrti album škotskih atmospheric metalaca glazbeno je putovanje kroz divlju ljepotu njihove domovine.

U posljednjih nekoliko godina black metal je doživio nekoliko više ili manje prihvaćenih derivacija. Iz mračnih korijena tremola, namjerno loše produkcije i antikršćanskih tekstova iznikla je generacija bendova koja u 21. stoljeću redefinira i daje dodatnu širinu black metalu. Trenutno se ističu dva podžanra: blackgaze i atmospheric black metal. Blackgaze je nastao miješanjem black metala sa shoegaze glazbom, a rezultat je glazba koja u žestinu i beskompromisnost black metala s atmosferom i zvučnim pejzažima tipičnim za shoegaze. Predvodnici žanra su sve popularniji Alcest i Deafheaven. Atmospheric black metal, s druge strane, je inspiriran ranim Burzumom, Ulverom i Summoningom te preko gitarskog "zida zvuka" stavlja slojeve sanjivih sintesajzera, akustične gitare ili nekog folklornog instrumenta (koje susrećemo i u folk black metalu). Ovakvu glazbu među ostalima izvode Wolves In The Throne Room, Agalloch, Myrkur, Panopticon, Blut Aus Nord te junaci današnje recenzije, škotski Saor.

Saor predvodi škotski multiinstrumentalist Andy Marshall. Debitantski album "Roots" objavljen je 2013., a bend od tada samo napreduje. Četvrti po redu album "Forgotten Paths" nastavlja u sličnom tonu, ali s više sigurnosti i snage nego na prethodnim uradcima.

Album je koncipiran poput svojih prethodnika: na njemu se nalaze samo četiri pjesme od kojih su prve tri epovi dulji od 10 minuta dok je posljednja nešto standardnijeg trajanja od pet minuta. Prve nas vode na grandioznu glazbenu Odiseju po škotskom krajoliku, kroz mjesto i vrijeme, dok je posljednja ambijentalni klavirski solo koji djeluje poput svojevrsnog „odmora“ od zvučnog napada gitara i folk instrumenata.

Album otvara istoimena pjesma koja nas odmah na početku baca u kaos snažnih bubnjeva i gitarskih dionica. Ipak, to ne traje vječno. Čuje se tu i klavir i violine, a i dinamika se mijenja pa u jednom trenutku električne gitare utihnu i na njihovo mjesto dođe smirujući milozvuk akustične gitare. Ti kontrasti temelj su ne samo ove pjesme, već i cijelog albuma. U jednom trenutku Saor zvuči poput običnog black metal banda (ali s boljom produkcijom), a u drugom slušatelja preuzima snaga tiših, mirnijih dijelova. Sve ovo pojačava činjenica da na naslovnoj pjesmi gostuje Neige, frontmen Alcesta Neige. Ipak, najveća se ekstaza događa kada se ti elementi spoje: Marshallovi vokali, gitare, violine i bubnjevi se natječu za prevlast, stvaraju jedan moćan kaos, vraća nas u divljinu škotskih krajolika svojom surovom ljepotom. Ta divlja, ali umjetnička energija krasi cijeli album. Druga numera „Monadh“ nastavlja u sličnom tonu, još više nabijajući intenzitet. Ipak, vrhunac ovog albuma je treća po redu „Bron“, za koju je napravljen i spot. U njoj Marshall spaja najbolje od svoje glazbe i na to dodaje ženski vokal u refrenu koji nas šalje u potpuno novu dimenziju. Ženski se vokal savršeno uklapa u atmosferu pjesme, čak ju čini nekako optimističnom i osjećajnijom. „Bròn“ se definitivno može ubrojiti u najbolje Saorove pjesme. Album završava emocionalnim klavirskim solom „Exile“, koji budi sjetu, želju za povratkom u neko drugo vrijeme, na neko drugo mjesto.

Andy Marshall jako je dobro strukturirao svoje pjesme: ništa nije „viška“, svaki riff je na svojem mjestu, „a folky“ dijelovi su savršeno uklopljeni. Ne zvuče kao da su samo ubačeni u pjesme zbog dojma ili nečeg drugog, već istinski pripadaju mjestu na kojem se nalaze.

Iako kraći od ostalih Saorovih albuma, „Forgotten Paths“ je vjerojatno najbolji dosad i definitivno iskače u moru sličnih albuma. Atmospheric black metal danas je iznimno popularan i stoga je nužno prepoznati kvalitetu među osrednjim uradcima. A Saor je i više od kvalitete: ime benda znači „slobodan“ i „neograničen“ na škotskom galskom. Saor predstavlja neograničeno izražavanje, iskrenost i autentičnost koja će se uvijek isticati. To su zaboravljeni putevi po kojima bi mnogi od nas trebali ponovno zakoračiti.

Popis pjesama:
1. Forgotten Paths
2. Monadh
3. Bròn
4. Exile