The Folk - "Every Colour, Present Wonder"

Ocjena autora

7.0
Ocjena čitatelja
5.0
  • Godina: 2015
  • Izdavač: Independent
  • Žanr: psych, rock, fuckpop

The Folk - "Every Colour, Present Wonder"

Vrijedni kanadski rock bend iz Guelpha, The Folk, izdali su četvrti album naziva "Every Colour, Present Wonder". Iako lako pronalaze put do srca Kanađana, ovaj bend tek treba prodrijeti do potencijalnih fanova diljem svijeta. Njihovo rješenje nalazi se upravo u glazbi koju stvaraju, vrlo prepoznatljivoj, a ipak razboritoj.

Kanadski kritičari prvi singl "Avary" opisuju kao uradak koji odiše Pink Floyd utjecajima. Kako ja to vidim, Art rock u cjelini djeluje kao baza koju možete čuti u novim pjesmama The Folka.

Na vrlo svjež, a ipak poznat način, ovaj album kao da uvlači u prostoriju u kojoj je nastao. Nađeš se tamo odjednom usred osjećaja mamurluka, pripitosti ili jednostavne sreće ("Honest Man"). Ima nešto tako naivno i nevino u albumu što me zapitalo: da li je moguće, iako osobon ne prolaziš isto, proživljavati album koji priča priče nakon prekida? Iako mi se poistovjećivanje do te mjere dogodilo po prvi put, oduševljenje se spontano razvilo u bujicu drugih osjećaja.

Ono što se zapravo "priča" na albumu su faze nakon prekida. Prva je prihvaćanje razočarenja (u pjesmi "Avary") koje dovodi do zaključka da se ništa dobro ne može izroditi iz plakanja za prošlim vremenima. Ta spoznaja brzinski otvara oči u "Fire in the Back Room". Kako se radi samo o početnom zanosu, vrlo brzo će dežurni pojedinci podsjetiti na naše odluke ("Edith", "Toadally Man"), u većini slučajeva upirući prstom u one krive. Nakon čvrste odluke da nećemo slušati druge, nakon prekida konačno dolazimo u fazu gdje opušteno puštamo srce i dušu da iskomuniciraju svoje.

Sljedeći korak: buđenje, ali ovaj put zapravo ( u pjesmi "I Was Not Awake"). Nekako pregrmiš teškoće, priznaš si loše osjećaje, ali pustiš sve. Sve je opet šareno i bez obzira na svoju krhkost ("Honest Man"), cijeniš ljepote života i svoju slobodu u njemu.

The Folk su za kraj ostavili jedinu pjesmu koja ima folk country elemente. "Save Us!" je više prijelaz u novu priču, onu koju tek možemo očekivati na novom albumu, jer pomalo tugaljivo prikazuje žudnju za sunčanijim danima.

U cijeloj ovoj (kako ju zovu) F*ckpop priči, najviše do izražaja dolazi glas vodećeg ženskog vokala i glasna bas gitara. Pjevačica Sarafina Bortolon-Vettor kao da naprosto upravlja svojim naglim promjenama raspoloženja (od bjesnila do totalnog chilla), što začudo rezultira vrlo ugodnim pjesmama. Bas gitara vrlo grubim zvukom olakšava prikaz iskrenih emocija. Na to se zapravo svodi cijeli album, na krajnju iskrenost.

The Folk očito rade što vole i lako izražavaju svoje emocije. Ako je suditi po tome, što slijedi može biti samo veće i utjecajnije, i u kreativnom i u poslovnom smislu.

Album "Every Colour, Present Wonder" možete preslušati na bandcamp stranici benda.

Popis pjesama:

1. Avery
2. Fire in the Back Room *
3. Edith
4. Toadally, Man
5. Our Lives Lie
6. Promise Me
7. I Was Not Awake
8. Honest Man *
9. Forgive Me *

10. Snow Falls
11. Save Us!

*top pjesme