Nekonvencionalni bajkeri i "Lay Down Arms"

Ocjena autora

6.5
Ocjena čitatelja
6.8
  • Godina: 2016
  • Izdavač: Vrane
  • Žanr: Thrash metal

Nekonvencionalni bajkeri i "Lay Down Arms"

Vrane su požeški hard-rock/metal sastav koji svira oko 20 godina. Imao sam prilike gledati ih uživo na brojnim motorijadama, a Vrane "jesu" bend za bajkere (tako je barem dosada bilo). Ipak, novijim albumima pokazuju itekakvu inovaciju i žestinu, a odlaze u sfere thrash metala, a rifovima i death metala.

Nakon više od 400 odsviranih koncerata, četiri albuma i šest singlova dolazi "Lay Down Arms", 11 pjesama čistoga metala koje bi lako mogle pronaći novoga obožavatelja. Također, i starija su izdanja hvalevrijedna, a neke od numera koje bih izdvojio su "Anđeli i demoni", "Faust" i "Helikopter". Oduvijek se tu nalazio žešći zvuk, ali Vrane ovdje prelaze na čisto peglanje i album s hard-rockom ima doticaja samo u vokalnom dijelu. Da se riješim zamjerki odmah na početku, album ima čudne riječi, pisane na manje-više amaterskom engleskom. Ponegdje je teško shvatljivo o čemu se ovdje priča, a više služe da pojačaju ritam i tok pjesme. Žao mi je što se na albumu ne nalazi niti jedna pjesma na hrvatskome jeziku, mislim da bi atmosfera bila puno ugodnija i prirodnija, a pjevanje na engleskom, baš u ovakvom obliku, može oslabiti glazbu i to je ovdje slučaj. Vrane imaju masu pjesama na hrvatskom i to zvuči super - samo eto, modernizacija je uzela maha i možda nije potrebna u svim pogledima. Kako god, album sa svojim rifovima i aranžmanima ne ostavlja čovjeka gladnim. Vrane se, kao davno uigrana ekipa, ovakvim izdanjima pomiču od klasičnih bendova za motorijade, a slušatelju metal ukusa mogu pružiti onu potrebnu dozu domaćeg metala. Što se tiče produkcije, bubanj i bas gitara snimani su u Studio Depthu, a gitare i vokali u studiju VraneMeka. Produkcija je "pic-pic", jednostavno jako čista.

Prva stvar na albumu je "Madhouse" i započinje tappinzima i shreddingom, a nastavlja se u brzom thrash tonu. Kao i na mnogim stvarima, ubačene su solaže i čine pjesme zanimljivima. Ta prva stvar mi se najviše čini ukrasnom i dobro otvara album, a slijedi naslovna "Lay Down Arms" koja je čisti thrash metal s death metal utjecajem i blast-beatovima. Solaža je trešnjica na torti, a struktura - iako standardna, odlično odrađena. "Rising Shadow" počinje build-up soliranjem u stilu Arch Enemya, jedna je od sporijih stvari, a čuju se klasičniji rifovi. Ipak, stvar nabrijava, ali pati od tog problema s riječima koje Vrane imaju na ovom albumu. Na stvari "I Did Dot Die" postoji igranje s efektima, a riječi su preuzete iz pjesme Mary Elizabeth Frye, "Do Not Stand at My Grave and Weep". Tužnija i sporija, otvara put pjesmi "Morgana" koja je cijela u groove štihu, ali pred kraj postaje dosadnjikava, premda je solaža i više nego korektna. "Tribal Song" je udaljavanje od uobičajenih pjesama na albumu, sporija i opet groove, ali vokali postaju pomalo zamorni. Tokom albuma se vokal ponegdje prebacuje na harsh i gotovo growl, ali nema puno varijacija, s kojima bi se zasigurno profitiralo. Glazba ima prostora za ubacivanje različitih vokala, ali ovdje su jednolični. Rifovi i solaže posjeduju najveću kvalitetu na albumu, uz bubnjeve koji su brzi i ne srame se svirati blastove. "For Life" je još jedna nabrijana stvar u stilu ostalih, ali - iako zadovoljavajuća, struktura i sheme se ne mijenjaju. Predzadnja stvar "She Is Sleeping With The Crows" je uz "Tribal Song" najpitomija pjesma i u njoj se prepoznaje taj "bajkerski" i heavy metal ugođaj. Posljednja, "Snow White", počinje iznimno zanimljivo, ali u nastavku ne donosi mnogo novoga. Solaža je karakteristično odlična, ali pjesma sama ne daje dojam zadnje, ne zatvara album kako bi trebala i mogla se naći i negdje u sredini albuma.

Ovaj album, iako kvalitetan u mnogim dijelovima, dugo traje, a ne opravdava to nekakvim iznenađenjima. Pjesme su dobre i nabrijane, ali na koncu jednolične. Stvar spašavaju odlične solaže i bubnjevi, poneki death metal rif koji vas uhvati nespremne. Eksperimentiranje s raznim vokalima bi bilo odlično, ali i ovako - samo po sebi - nije loše. Loše je jedino kada se sluša duže vrijeme, a onda postaje monotono. Problemi s riječima su neizostavni, ali pripomažu ritmu. Ipak, za fanove bi metala ovo mogla biti poslastica jer stvarno postoje pjesme koje su puno bolje od drugih na ovome albumu. 

Popis pjesama:

1. Madhouse
2. Lay Down Arms*
3. Rising Shadow*
4. Burn, Baby, Burn
5. I Did Not Die*
6. Morgana
7. Witchcraft
8. Tribal Song
9. For Life*
10. She Is Sleeping With The Crows
11. Snow White

Top pjesme*