Čovek Bez Sluha / ChBS

Čovek Bez Sluha / ChBS

punk rock

Biografija

Bend je nastao krajem ’94. godine, a osnovali su ga momci okupljeni oko ideje nazvane ''Čovek bez sluha'' (ChBS) čiji su konstruktori i kumovi bili Mikica (sadašnji basist) i Coa (tada pjevač benda). U vrijeme najvećih i izluđujućih restrikcija struje u Srbiji, rađa se tema za prvu pjesmu o aktualnim događanjima i to će biti prva stvar koju je bend ikada snimio i to u kultnom studiju ''Češnjak'' a u postavi: Maxi (bubnjevi), Mikica (gitara i bas), Coa i Radomir (vokali). Uslijedila su prva gostovanja na lokalnim radio stanicama, a zatim i poziv za prvu svirku benda. Na upražnjeno mjesto basista upada Cvika (Van Gog) i ChBS, prosinca ‘94., nastupa na predstavljanju kragujevačke scene u Beogradu u klubu “Prostor” (kasnije "XL"). Poslije niza personalnih (kroz bend su prošli i Nemanja, Čukić, Pathce, Ivan…) i promjena eksperimentalne prirode (saksofon i slične akcije), bend je nakon debija “Mrzim ovaj grad” (CD, Češnjak rec / Mettletvica Alien Noise rec) u ustaljenoj postavi (Lune – bubanj, Mikica – bas, Laza – gitara i Radomir – glas) snimio svoj drugi album "Sećanje na zadnjeg klovna", na kome vec "A1" pjesmom "Blef" pokazuje svoj jasni stav prema iskrivljenom državnom sistemu, a spot za pjesmu "Reci ne" pred same izbore 2000. biva i zabranjen! Činilo se da opće stanje - smanjene koncertne aktivnosti, blokade i odlazak pjevača Radomira u Švicarsku - sve više podsjećaju na "road to hell"… Ipak!

Pored navedenih izdanja ChBS-a, treba napomenuti da je ovaj bend zbog svog izrazenog lokal-patriotizma i ljubavi prema nogometu snimio službenu himnu FK Radnički (koju su zdušno prihvatile sve generacije ljubitelja nogometa u rodnom Kragujevcu), a možda za bend prelomni trenutak je i onaj kada je se na kompilaciji "Know Your Rights" (NGO Millenium) pojavio s obradom "We Didn’t Start the Fire" i autorskom pjesmom "Umesto osmeha". Ovo je ujedno i prva suradnja sa starim prijateljem Mikijem, pjevačem bratskog benda Six Pack.

Kako je bend osjetio veliki potencijal te pjesme, "Umesto osmeha" dobiva i svoju ekranizaciju u vidu spota snimanog uz pomoć prijatelja benda koji svoju premijeru u velikom stilu doživljava na svim kragujevačkim, ali istovremeno i beogradskim televizijama, čime je definitivno probijena barijera lokalnih okvira. Etablirani mediji glavnog grada su konačno morali priznati postojanje i kvalitetu "Šumadijskih Ramonesa", što se zaključuje po mnogobrojnim emitiranjima spota i pozitivnim komentarima. 16. studenog 2002. godine, bend proslavlja 8 godina postojanja koncertom u klubu "SKC - Kutija Šibica" za čiju priliku je snimljen i dokumentarni film o radu grupe.

Suradnja s Mikijem iz grupe Six Pack se nastavlja tijekom cijele 2002. godine, da bi krajem godine on i definitivno postao član benda. Bjesomučno vježbanje, sastajanje, druženje, dogovaranje, pisanje i komponiranje, ChBS-u je donijelo album "Second Hand" (Automatic records). Između neprekidnih koncertnih aktivnosti, bend je uvježbavao nove pjesme, što je rezultiralo snimanjem novog albuma, "Događaj Dana". Album je snimljen u studiu Barba u Beogradu, a objavio ga je LONG PLAY records. Poslije promotivnih turneja "Događaj Dana", ChBS je 2014. proslavio 18 godina postojanja i to nizom koncerata na takozvanoj "Punoletstvenoj turneji". U sklopu cijele slavljeničke priče, bend je izbacio i novi singl, "Ne veruj nikome".

Bend je izdao i single Tyrion koji je inspiriran likom iz popularne HBO-ove serije, Game of Thrones.


Članovi

Lune - bubnjevi

Mikica - bas gitara

Laza -  gitara

Miki - vokal, gitara