Juan De Marcos: "Mogu napraviti i manji bend da zaradim više novca, ali to ne želim"
foto: Juan De Marcos, credit: Eric Politzer

Juan De Marcos: "Mogu napraviti i manji bend da zaradim više novca, ali to ne želim"

"Unique, diverse, powerful", s te tri riječi je Juan de Marcos Gonzalez opisao kubansku glazbu. Ovaj sjajni glazbenik pokrenuo je Afro Cuban All Stars, bend koji imamo priliku poslušati uživo u zagrebačkoj Tvornici kulture ovoga petka u organizaciji INmusic festivala. Uoči samoga koncerta kratko smo popričali s Juanom de Marcosom koji nam je između ostaloga otkrio kako mu je na turneji, kada sprema novu glazbu te ostale detalje.

Jako sam sretan jer su nam svi koncerti na trenutačnoj turneji rasprodani. Nije lako biti na turneji s 14 ljudi, velik smo bend i dosta organizacije to zahtijeva, ali radi se o discipliniranim ljudima s kojima se lako sve dogovoriti. Sve su to profesionalni glazbenici i zaista nam je sjajno raditi zajedno. Osim toga, mnogo mi pomaže i supruga koja je s nama na turneji i koja nam je zapravo menadžerica. Također, moje kćeri su u našem bendu i doista je to jedno odlično putovanje. Mogu napraviti i manji bend da zaradim više novca, ali to ne želim. Ipak se radi o jednoj kvaliteti kada nas je 14 na pozornici i to je ono što želim postići - kaže Gonzalez. Objasnio je i ideju iza Afro Cuban All Starsa.

Afro Cuban All Stars su nastali dok smo snimali "Buena Vista Social Club". Snimio sam za World Circuit album još 1994. godine, a ispalo je da se radi o jako uspješnom albumu. U Londonu sam promovirao album, a promocija se razvila u sjajnu priču zbog koje smo danas tu gdje jesmo. Za sve albume nastale u tom periodu zaslužna je grupa glazbenika koja je zajedno jammala tradicionalnu kubansku glazbu. Napravili smo i solo album Rubenu Gonzalezu koji nam je svirao klavir, a publika ga je jako voljela. To je zaista bilo divno vrijeme. Nakon što smo snimili tri albuma trebali smo ići na turneju kako bismo ih promovirali. Za te potrebe trebali smo oformiti bend, a taj bend je Afro Cuban All Stars - istaknuo je ovaj sjajni glazbenik.

Gonzalez kaže i kako se priprema snimiti novi studijski album. Album će izaći krajem ove ili početkom sljedeće godine. Obožavam snimati albume, ali ono što u početku nisam volio je ta digitalizacija u svijetu. Razumijem da se sve konstantno mijenja, ali mislim da je za glazbu bolje da se radi analogno jer se postigne bolji zvuk. Naravno, novi album ćemo objaviti i digitalno, ali svakako uvijek želim i fizički primjerak onoga što sam snimio jer je osjećaj puno bolji - zaključio je Juan de Marcos.

Kako je istaknuo Juan de Marcos Gonzalez, Afro Cuban All-Stars će u Zagrebu izvesti starije, ali i najnovije pjesme. Istaknuo je da će svirati glazbu različitih stilova koja je jedinstvena Kubi, a publika će imati priliku s njima otići na putovanje kubanskom glazbom. Ulaznice po cijeni od 140 kn (+ troškovi transakcije) dostupne su u pretprodaji putem INmusic festival webshopa i u Dirty Old Shopu u Zagrebu po cijeni od 140 kn.