Alaska – Intervju ususret koncertu u Vintageu

Alaska – Intervju ususret koncertu u Vintageu

Ususret novih Ludwinih kronika koje će se održati 2.4. popričali smo s Matijom iz benda Alaska koji će zajedno s bendovima Golden Grass (SAD) i Hypnos (SWE) zasvirati ovaj četvrtak. Kakav je bio tijek razvoja benda i koji su budući planovi pročitajte u tekstu.

Pozdrav. Evo za početak ako možeš upoznati čitatelje s članovima benda i sa samim bendom.

Matija: Pa evo, ja sam Matija, sviram gitaru i ostala dva člana su G (Stjepan Galić) na basu i nova pridošlica koja je ovdje s nama, Steps iz Stonebridea. Bend je osnovan 2008. od strane bivšeg bubnjara i mene pošto smo htjeli svirati. Nakon toga sve je išlo nekim više-manje normalnim tijekom. Pridružio nam se basist, snimili smo kratki demo i zatim smo 2011. snimili album Liars, Beggars & Moonshine. Nakon toga smo na kratko prestali svirati, da bi se sada ponovno okupili.

Zašto je došlo do kratke stanke?

Matija: Svatko je bio otišao na svoju stranu, tj. razišli smo se po drugim bendovima, pa je ovaj projekt ostao malo zanemaren.

Ti si počeo svirati u Luxus Lordu ako se ne varam?

Matija: Da, Luxus postoji duže od Alaske. Isto su imali kratku stanku nakon koje su se ponovno bili okupili 2013. kada je bio i izašao album i nakon toga sam im se ja bio pridružio.

A koji je onda bio razlog ponovnog okupljanja?

Matija: Bend se nije nikada tehnički raspao, sve je to bilo tu negdje. Više bi se na to moglo gledati kao na podužu pauzu. Nakon što je tadašnji bubnjar otišao, mi smo nastavili sa sviranjem i istovremeno smo tražili zamjenu na bubnjevima i sada se sve to polagano obnavlja.

Da li osjetiš razliku po pitanju sviranja tih pjesama sada i prije kada su tek nastajale?

Matija: Meni je osobno ta razlika ogromna, pošto je ipak prošlo određeno vrijeme i samim time je zanimljivo osjetiti tu neku energiju glazbe koju si stvarao i koju stvaraš.

Sukladno s time, bi li rekao da se promijenila scena u odnosu 2008. i trenutno razdoblje?

Matija: Po pitanju klubova, uvijek je bilo mjesta za sviranje, ali se opet sve to mijenja i ide nekim svojim prirodnim tokom. Neki su klubovi propali i istovremeno su došli novi klubovi, tako da sve ima svoje uspone i padove, ali što se tiče samog pronalaženja mjesta za svirke, uvijek se moglo i može naći. Rekao bih da je ista stvar, a da su samo druga vremena.

Trenutno imate snimljen jedan album. Imate li planove za novi album?

Matija: Naravno. Iako još nemamo neku konkretnu ideju kada bi novi album mogao biti objavljen, pjesama za novi album ima, ali trenutno je još sve u fazi planiranja. Prvo želimo odraditi svirku u Vintageu, koja je isto jedan od glavnih razloga okupljanja. Nakon toga ćemo preživljavati, „survivor mode“. (smijeh)

Svirate ponajprije instrumentalnu glazbu. Zašto ste se odlučili na takav tip glazbe?

Matija: Pa zapravo je bend prije imao i pjevača, ali se tada još zvao Majesty Circus. Tada smo tražili osobu koja bi upotpunila tu ulogu na nekoj zadovoljavajućoj razini i bilo je raznih ljudi, ali je nekako slika benda uvijek bila narušena. Jednostavno nam je kreativno uvijek najviše odgovaralo svirati isključivo instrumentalnu glazbu gdje bi samoj glazbi bilo omogućeno da dođe do najvećeg izražaja. Kako smo radili pjesme bez vokala, tako smo vjerojatno i nesvjesno išli prema takvom načinu rada i na kraju je ostalo na tome. Kada bi primali nekoga, radije bih uzeo klavijaturistu nego vokal.

Trenutno imate snimljeni spot za pjesmu „Broken Heart“. Je li postoje planovi i po tom pitanju?

Matija: Taj nam je spot radio Tvrtko iz Vidokk Visualsa i zasigurno bi voljeli snimiti novi video uradak, ali kao što sam rekao, korak po korak. Prvo svirke, zatim novi album i onda po mogućnosti spot. Da nam se ne nakupi previše toga. (smijeh)

Prije par dana nastala je cijela jedna, moglo bi se reći, polemika oko članka koji je izašao u Rolling Stoneu koji je komentirao mogućnosti neafirmiranih bendova. Fokus, tj. kritika je ponajprije bila na Vatri i njihovom uspjehu. Kako bi komentirao?

Matija: Iskreno, nisam upoznat s time. Što se tiče samih mogućnosti za mlade bendove, sve se to svodilo i svodit će se na biznis. Mislim, sama Vatra je nekada bila taj, neafirmirani bend. Sjećam se kada sam ja tek počeo svirati oni su već postojali i imali regularne svirke, a sam bend postoji sada već skoro pa 20 godina, malo manje. Početkom 2000. oni su već bili postigli tu razinu koju su svi koji su tada počeli svirati htjeli ostvariti. Svaki mladi bend bi trebao raditi na tome da napravi svoje mjesto. Ima puno bendova koji dobro sviraju, kreativni su itd., ali ako se želi postići nešto više onda se mora poduzeti i korak više, a ne samo snimiti pjesmu i zatim čekati u garaži da te netko prepozna.

Za kraj, što se očekuje od nastupa u četvrtak u sklopu Ludwinih kronika?

Pa ponajprije očekujemo dobru zabavu koja bi trebala biti pošto smo se i okupili kako bi odsvirali taj koncert.(smijeh)