Boris Štok - Quasarr: Najveća potvrda su nam puni klubovi

Boris Štok - Quasarr: Najveća potvrda su nam puni klubovi

Nakon više od godine dana, Quasarr će održati prvu klupsku svirku u Zagrebu. Mjesto radnje je ponovo Vintage Industrial Bar, a povod službena promocija novog albuma "Sjene". Ususret nastupu porazgovarali smo s Borisom Štokom, vokalom benda o glazbenim utjecajima, novom albumu, nadolazećoj svirci, imenu benda, suradnjama i raznim drugim temama.

Ime "Quasarr" je složenica koja označava udaljena nebeska tijela koja emitiraju intenzivnu plavu i ultraljubičastu svjetlost i snažne radiovalove. Ostavivši vlastito tumačenje po strani, zanima me tko je došao na ideju za ime i koja je njegova simbolika za članove benda? 
Boris: Ideja je nastala davno  dok smo još bili u demo fazi, a poslije nismo htjeli mijenjati ime jer nas je dio publike i izdavača već upoznao. Mislim da nam taj naziv danas simbolizira neku ustrajnost i želju da i dalje stvaramo, sviramo i eksperimentiramo u glazbi. 

Zbog svjetskog art pop zvuka, u medijima vas se prilično često uspoređuje s bendovima poput Massive Attack, Depeche Mode, Hurts... Koji su vaši glazbeni uzori (bilo strani ili domaći) i tko je najviše utjecao na glazbu Quasarra? 
Boris: Takve usporedbe zaista laskaju i lijepo je da kolege i novinari prepoznaju kvalitetu. Prilično smo različiti po karakteru i ukusima, ali zajedničko nam je svima da volimo dobar groove, dobru produkciju i kreativnost. Osobno, na mene su najviše utjecaj imali autori poput Molokoa, David Bowiea, Cavea, Bjork, Sinatre, Doorsa, Pearl jam, cijela grunge scena  i općenito soul pjevači i autori.

Quasarr djeluje od 2000. godine, a hrvatska vas je publika prepoznala nakon objave pjesme "Ti" s albuma prvijenca, koja se  u kratkom roku istaknula na radio-stanicama. Jeste li očekivali takav uspjeh i kakav je to utjecaj imalo na vaš daljnji rad? 
Boris: Pjesma "Ti" bila je naš prvi singl i na najbolji način rekla publici i urednicima što smo i kako zvučimo. Iako naš zvuk nije komercijalan, pjesma je postala pravi hit i omogućila nam pune klubove, te stalnu prisutnost na radio stanicama. 

Iako bih treći album – "Sjene" okarakterizirala kao nešto plesniji i energičniji u odnosu na  prethodnike "Quasarr" i "Propaganda", kroz sva ste tri albuma prilično dosljedni niti vodilji, odnosno elektro/synth pop zvuku. Postoji li neka pjesma koju biste mogli istaknuti kao najdražu i ako postoji, zašto? 
Boris: Svaka pjesma na albumu ima mi neke momente, ali najviše volim one s jakim grooveom, npr. "Indigo", "Sjene", "Tvoje riječi"…itd. Ipak mislim da  smo na pjesmi "Ljubav" uz gostovanje Josipe, dali najbolji spoj melodije, zvuka  i produkcije. 

Negdje sam pročitala da ste za treći album odlučili sami više pozabaviti snimanjem, produkcijom i aranžmanom pjesama. Što vas je na to potaknulo i jeste li u konačnici zadovoljni dobivenim rezultatom?
Boris:  Da. Ovaj album smo sami producirali, ali smo miksanje prepustili Kevinu Paulu koji je napravio odličan posao. Odlučili smo se za taj iskorak jer smo shvatili da sami najbolje znamo što i kakav zvuk želimo. 

2014. godine osvojili ste nagradu Porin u kategoriji najbolje vokalne suradnje za pjesmu "Ljubav" te surađivali s riječkim HNK u predstavi suvremenog baleta. Što vi smatrate svojim najvećim glazbenim postignućem i potvrdom rada i čemu težite u svom stvaralaštvu? 
Boris: Najveća potvrda su nam puni klubovi i kontinuitet rada, te nove pjesme u eteru! Ali da, uspjeh pjesama "Ti", "Ljubav" i sl.  te suradnje poput ove s baletom HNK Zajca imponiraju i daju motiv za dalje.

Quasarr u Vintage Industrialu

Jednu od diva hrvatske glazbe, Josipu Lisac, okarakterizirali ste kao glazbenicu čiji senzibilitet i vokalni izričaj odgovaraju vašim glazbenim načelima. Koja su to načela kojima se vodite prilikom stvaranja glazbe? 
Boris: Uvijek nastojimo eksperimentirati, te  kreativno,autorski i produkcijom stavljati si nove izazove. Josipa  nas je prepoznala autorski i po senzibilitetu i tim više je spomenuta suradnja jedna lijepa priča.  

Postoji li još neki domaći ili strani glazbenik s kojim biste voljeli surađivati? (Osobno mi na pamet prvi padaju Urban, Massimo...) 
Boris: Nismo razmišljali o tome, ali nikad ne reci nikad…

Osim Pozitivnog koncerta 2015. godine, zasad još uglavnom svirate u klupskim prostorima. Vuku li vas svjetla velikih pozornica ili vam je draža intimnija atmosfera manjih klubova?  
Boris: Mi jednako dobro funkcioniramo na svim pozornicama: velikim , klupskim i kazališnim! Uz spomenuti Pozitivan koncert, svirali smo većinu festivala na ovim prostorima, od Hartere, Tuborg open aira, Mars festivala, Špancir festa, Lent festivala itd. A bili smo i predgrupa brojnim velikim stranim izvođačima poput: Morcheebe, Klaxons, Skunk Anansie  te s Josipom Lisac gostovali u prostorima poput Vatroslav Lisinski, Sava centar u Beogradu, Križanke u Ljubljani itd.

Krajem mjeseca, točnije 25. 02. svirate u zagrebačkom Vintage Industrial Baru. Kakav koncert možemo očekivati i želite li nešto poručiti svojoj publici? 
Boris:Vintage je super mjesto za svirati, tamo smo svirali i lani, pa i mi i publika znamo što očekivati. U Zagrebu puno i često sviramo, biti će to punokrvna i energična svirka s puno plesa, znoja i dima. Osobno nadam se velikoj gužvi i pravoj klupskoj atmosferi!

Quasarr je jučer objavio i novi, četvrti po redu singl i prateći video spot za pjesmu "Indigo" s albuma "Sjene".  Autori pjesme Boris Štok, Hrvoje Šćulac i Filip Frank u ovoj pjesmi su se držali koncepta cijelog albuma, jer "Indigo" je još jedna lijepa pjesma o ponekad zamršenim ljubavnim odnosima čiju posebnost čine zanimljive minijature. Spot za ovu pjesmu režirao je Sanjin Stanić koji potpisuje velik broj spotova uglavnom riječkih izvođača i grupa, inače predavač na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Pročitajte recenziju albuma "Sjene" na Sound Reportu!