Danko Jones - "Vratite nas u Hrvatsku!"
Foto: Danko Jones @ INmusic 2017, credit: Filip Bušić

Danko Jones - "Vratite nas u Hrvatsku!"

Kanadska hard-rock trojka Danko Jones prije koji tjedan gostovala drugi put u Hrvatskoj i to na INmusic festivalu, gdje su svojim čvrstim rock zvukom oduševili brojne posjetitelje. Nakon festivala porazgovarali smo s frontmanom benda, samim Dankom Jonesom, a sam intervju pročitajte u nastavku.

Na sceni ste već dva desetljeća, svirali ste po cijelom svijetu, objavili osam studijskih albuma, svirali s nekim legendarnim rock bendovima. Što se za vas najviše promijenilo tijekom ovih 20 godina?
1996. smo krenuli u glazbene vode kao garage punk bend. Kroz godine smo prirodno naučili bolje svirati i upoznali naše instrumente te smo evolvirali u hard rock bend. Mnogo ljudi ne zna naše korijene, The Gories, The Blues Explosion, The New Bomb Turks, The Oblvions itd. Naravno kroz godine je i porasla količina publike na našim koncertima. To su dvije najveće promjene.

Negdje sam pročitao kako volite poslušati manje poznate lokalne bendove kada svirate festivalske gigove. Jeste li uspjeli pogledati nečiji nastup na INmusicu i je li neki lokalni bend uhvatio vašu pažnju?
Više sam skoncentriran na svoj nastup kada sviramo festivale. Ne znam gdje si došao do te određene informacije. Volim slušati albume novih bendova, ali na dan koncerta moja pažnja je usmjerena striktno na naš bend.

Uspio sam uhvatiti dio vašeg koncerta na festivalu i bogme mogu reći da ste bili stvarno nabrijani, slali masivnu količinu energije publici, nabrijavali fotografe i slično. Mislite li da je takav stav postao rijedak fenomen na rock koncertima? Vidio sam neke velike bendove proteklih godina koji samo dođu i “odrade” koncert, bez extra truda. Odsviraju koncert i odu na sljedeći nastup.
Mi sviramo koncerte jer uživamo u tome, ne znam što ostali bendovi rade. Mislim kako ne bi trebala biti rijetka pojava da rock bendovi budu uzbuđeni jer sviraju rock. Možda bi, ako nisu uzbuđeni što sviraju rock glazbu, trebali svirati nešto drugo što ih uzbuđuje.

Pročitao sam kako osim sviranja pišeš za nekoliko magazina i da radiš podcast emisije. Jesu li su sve u vezi glazbe i ima li nešto van glazbe što te opušta?
Možda bi trebao poslušati podcast da saznaš. Zove se “The Official Danko Jones Podcast” i radim ga od 2011. godine. Trenutno pišem za švedski Close-Up Magazine i španjolski Rock Zone Magazin, te planiram dogodine objaviti knjigu koja će sadržavati kompilaciju mojih članaka tijekom godina.

Foto: Danko Jones, credit, Ivan Peček

Jeste li imali vremena istražiti Zagreb i kako vam se svidjelo ovdje?
Uživali smo ovdje. Proveli smo dan prije nastupa šetajući Zagrebom i svi smo se složili da je lijep grad. Nije ni čudo da privlačite veliki broj turista.

Dobri ste prijatelji s bendom Flogging Molly koji su do sada tijekom godina mnogo puta nastupili u Hrvatskoj, a Hrvati su ih prihvatili kao domaći bend. Možemo li očekivati da ćete se i vi ubrzo vratiti i odraditi samostalni nastup?
Definitivno bi se voljeli vratiti u Hrvatsku i iskreno se nadamo kako će nam se to ostvariti.

Postoji li neko posebno mjesto koje jako volite i rado se tamo vraćate dok ste na turneji?
Tijekom godina jako sam zavolio Švedsku. Ondje se nalazi naša dugogodišnja diskografska kuća - Bad Taste Records. Ondje imamo vlastiti menadžment i booking agenta, a tijekom godina smo odradili nastupe i turneje s brojnim švedskim bendovima. Također sam spomenuo kako pišem za štokholmski Close-Up Magazine. Mogu zaključiti da je Švedska postala naš drugi dom.

Kroz godine objavili ste neke stvarno zanimljive i kompleksne glazbene video spotove u kojima su glumili brojni poznati glumci i glazbenici kao što su Elijah Wood, Lemmy Kilmister, Ralph Macchio, Selma Blair i Mike Watt. Mislite li da suvideo spotovi i dalje relevantni za promociju glazbe ili je to postao medij koji polagano izumire uz porast popularnosti streaming platformi na internetu?
Definitivno je riječ o mediju koji je na odlasku. Ne postoji centralno mjesto koje prati široka javnost kao što je to u davnini bio MTV ili MuchMusic. Danas putem YouTube-a imate šansu da vam video postane viralan te da vam cijeli svijet pogleda video kao što je bio slučaj s “Gangam Style”, ali to je kao da ste osvojili lutriju. Unatoč tome i dalje ćemo ih nastaviti praviti, štoviše naš novi video za pjesmu “I Gotta Rock” je objavljen prošli tjedan.

Poruka na kraju za hrvatske fanove?
Vratite nas u Hrvatsku. ŽELIMO SE VRATITI!!!