Demolition Group: "Volio bih da nešto slično možemo napraviti i u Sloveniji"
foto: Demolition Group, credit: Primož Korošec

Demolition Group: "Volio bih da nešto slično možemo napraviti i u Sloveniji"

Demolition Group su osnovani 1985., a njihova im je glazba (koja je na rubu alternativnog i underground zvuka) osigurala status najutjecajnijeg slovenskog underground - alter benda. Oni stvaraju energičan spoj elektronskih i akustičnih ritmova, rock i funk gitara, neurotičnog saksofona i arhaičnih vokala. Pridružuju se postavi trećeg izdanja Antivalentinova, što je ujedno bio i povod našeg razgovora.

Čime se ovih dana bavi Demolition group?
Ovaj vikend baš završavamo sa snimanjem materiala za naš novi album, koji bi trebao izaći početkom petog mjeseca. Snimamo u našem improviziranom studiju, što znači, da kao u „dobra stara vremena“ snimamo sami. Sljedeć tjedan počinjemo s miksom, a mastering ćemo napraviti kod našeg dobrog prijatelja Nevena Smolčiča. Osjećaj da imamo cijeli proces snimanja i svega ostalog 100 posto u našim rukama izuzetan je i baš nam je drago, da si možemo priuštiti taj „luksuz“.
Usporedno smo počeli s pripremom omota za ploču, kojeg će i ovaj put raditi sedmi član benda Gsus Ajax (Matej Mihelčič), koji radi s nama od 1998. i vrhunski odrađuje dizajnerski dio posla.
Ukratko – navikli smo na neki način rada, koji smo ispilili tijekom godina i jako nam je drago da i na taj način održavamo nezavisnost benda.

Što nam možete otkriti o novom albumu?
S ovom zadnjom pločom na neki način završavamo trilogiju, koju smo počeli s "Planetom staraca" i nastavili s "Lažnim suncem". Ako su nas na posljednje dvije ploče više inspirirala događanja sadašnjice u smislu divljanja neoliberalnih doktrina i atomizacije društva kao takvog, na zadnjoj ploči opet se na neki način okrećemo više u intimu individualca i dilema i strahova s kojima se suočava.

 

 

Kako ste zadovoljni nedavnim koncertom u Tvornici kulture?
Koncert u Tvornici je bio odličan u svakom pogledu. Bend je bio odlično raspoložen, tehnički servis je u Tvornici na super nivou, a mislim, da je i (doduše malobrojna) publika bila bila zadovoljna i uživala je zajedno s nama.
Povezanost publike i banda na koncertima nam jako bitna i atmosfera, koju zajedno stvaramo zajedno na koncertima stvarno je nešto što nam daje energiju, da uvijek dajemo sve od sebe, ili kako volimo obično reći: Do posljednje kapi krvi, do posljednje kapi znoja...

Mnogi glazbenici ove godine kreću na oproštajnu turneju. Jeste li vi ikada u trideset godina karijere razmišljali o takvom nešto?
Mislim, da za takvo nešto još nema nikakve potrebe, a nismo skloni tome da se opraštamo s kojekakvim oproštajnim turnejama od svojih fanova. Demolition Group će postojati sve dok ćemo imati osjećaj da imamo s ovim što radimo svoje mjesto u društvu i na sceni i da naša muzika donosi tako nama kako našoj publici neko zadovoljstvo i povezanost. Dok nam to uspijeva, a mislimo da nam, sa zadovoljstvom ćemo snimati ploče i svirati koncerte. U trenutku, kada to više neće biti tako, znat ćemo ugasiti bend bez oproštaja.

Što se trenutno nalazi na vašim privatnim playlistama?
Na mojoj ono što pušta 101 dok se vozim iz Brežica na posao u Ljubljanu.

 

 

Kako komentirate koncept Antivalentinova?
Koncept Antivalentinova kao praznik ljubavi i jebačine ili obrnuto, a uz dobru dozu ljutog rokenrola očigledno nam je barem toliko blizu, kao našim prijateljima iz Let 3, koji su nas pozvali na ovogodišnje slavlje. Drago nam je, da ćemo se ove godine pridružiti vrhunskim hrvatskim rokerima.
Otprilike tu smo negdje i po stavu i godinama i po stažu i razmišljanju... a i po govnima u kojima se svi zajedno nalazimo.
Volio bih, da nešto slično možemo napraviti i u Sloveniji.

Što publika može očekivati od vašeg nastupa na Antivalentinovu?
Prvenstveno dobru, žestoku i glasnu svirku.