Demolition Group: „Inspirira nas glupost svijeta u kojem živimo“
foto: Demolition Group, credit: Primož Korošec

Demolition Group: „Inspirira nas glupost svijeta u kojem živimo“

Kultna slovenska grupa Demolition Group nastupit će u Tvornici kulture u petak 22. rujna. Demolition Group već tridesetak godina slove za jedan od najzanimljivijih slovenskih rock bendova zbog svog originalnog glazbenog i liričkog izraza, a njihovi koncerti su njihovo najjače oružje.

U ožujku ste objavili novi singl "Zvezde". Radi li se o najavi novog albuma?
Da, svakako. Prošla godina bila je za Demolition Group (DG) što se osobnih promjena tiče veoma burna od samog početka. Razišli smo se s dva člana od šestorice. Budući da su došli novi saksofonist i gitarist krenuli smo u intenzivan rad na novoj glazbi. Djelomično zbog toga, što u početku nismo bili sasvim sigurni hoćemo li uopće nastaviti rad kao DG ili krenuti s drugim, novim bendom, a djelomično i zbog toga, da se bolje pomirišemo, da vidimo, dali imamo toliko potencijala za međusobno shvaćanje, stapanje duša u stvaranju nove muzike, da funkcioniramo zajedno, kao bend. Stvari su krenule dobro, pa onda malo stale. Uglavnom, ustanovili smo, da možemo zajedno misliti i smisliti muziku. Ujedno smo spoznali, da u stvari nemamo nikakvih namjera za promjenom stava benda do života i svijeta, kao i komunikacije sa svijetom, pa smo odlučili, da idemo dalje kao DG. Poslije te odluke počeli smo malo svirati. Rokenrol bez živih svirki, bez klubova, nije baš nešto što bi nudilo potpuno zadovoljstvo. Zato dovršetak novog albuma malo kasni. Do kraja godine završit ćemo materijal i idemo u studio.

Kako je nastao novi singl?
Jednako, kao i sva glazba i komadi DG. Padne neka ideja, neka linija, pa onda oko nje svi zajedno složimo pjesmu. Na kraju, dok je komad što se tiče glazbe i aranžmanaviše ili manje gotov, sastavi se tekst i doda figuralika apstrakciji glazbe. „Zvezde“ su nastale u prvoj rundi upoznavanja nove postave benda. Možda je zanimljivost komada i to, da je to mislim da, prvi komad u postelektronskoj fazi DG u kojem je upotrebljena klavijatura. Nema baš nekih pijanistično bravuroznih ekscesa, ali tu je. Do sada osim žica, saksa i bubnjeva nije bilo ničeg drugog.

Vaš je aktualni album "Zlagano sonce" objavljen 2015. Jeste li u međuvremenu razmišljali odustati od koncepta albuma i prihvatiti singl po singl trend?
Nismo odustali. Ostajemo po starom. Mišljenje muzike u nekom vremenskom razdoblju zaokruženo na albumu. Toliko, da se ne igramo samo nekim pojedinačnim forama. Toliko, da se može izraziti malo više širine i raznolikosti. Razmišljanje je kompleksan proces. Ne može se sva istina i širina svijeta strpati u jedan komad ili twitt ili SMS. Ponekad je dobro pojednostaviti stvari, ali ne više od toga. Album nudi prostor za smišljanje i izražavanje stava benda. Stava do same muzike, kao i do svijeta iz kojeg ta muzika potiče i u kojemu se ponovo obraća.

Nakon trideset godina karijere, što vas tjera dalje? Što vas inspirira?
Inspirira nas glupost svijeta u kojem živimo. Kapital s politikom kao plaćenikom, manipulira ljudima. Širi ideologiju i nudi lažnu sliku, lažna objašnjenja zbog čega su bogati iz dana u dan bogatiji a svi ostali padaju iz dana u dan iz poraza u poraz, u sve dublji i bezizlazniji očaj. Imamo osjećaj, da rokenrol može biti medij pomoću kojega je moguće otkrivati dublju, skrivenu im skrivanu istinu. Da to ipak neko sluša i čuje. Iako je vječito pitanje i dilema, slušaju li te zbog toga što se im sviđa tvoja muzika, ili što se slažu s time o čemu govori tvoja muzika.

Pratite li mlađe bendove na lokalnoj sceni? Ima li koji bend koji vam se izuzetno sviđa ili izuzetno ne sviđa? 
Ne previše. Ipak smo mi već generacija u godinama, koja nije više tako blizu undergoundu, subkulturi, što je vezano na generacijsku mladost. Tako, da smo od najinteresantnijih, a ne tako popi vrijenja malo udaljeni i niti ne znamo za njih. A ono što je opće prisutno i nametnuto nikad nije bogzna kako interesantno. Dobro je, da se poslije gotovo 25 godina spavanja (doba Paket Aranžmana) ponovo probudila beogradska-srpska rock scena. Pravi je užitak i olakšanje slušati i gledati te bendove, te rokenrol dječake i djevojke.

Iz vaše perspektive, ima li razlike u koncertnoj publici Ljubljane i Zagreba? 
Koncertna publika je svugdje ista. Ako bend uspije ukresati iskru u publici, ako uspije zračiti tu i toliko energije, da uspostavi osjećaj zajedništva i ravnopravnog i obostranog užitka publike i benda, onda je to, to, što je rokenrol koncert. To je isto svugdje. Nema razlike. Da bi bilo dobro, preduvjet je, da je fenomenalno.

Postoji li mjesto u kojem se uvijek posebno radujete svirati?
Posebno raduje kad ideš nekamo, gdje još nisi bio. A posebno raduje i to, kad te ponovo žele tamo, gdje si već bio.

Uskoro nastupate u Tvornici kulture. Kako teku pripreme za nastup? Što publika može očekivati od koncerta?
Što se tiče priprema benda nema problema. Početkom i krajem ljeta imali smo dosta koncerata, tako da smo u punom, snažnom i zdravom pogonu. Apeliramo na sve koji nas znaju, da od usta do usta (od ekrana do ekrana), da svima, koji vole oštar i glasni rokenrol, koncert DG vrijedi vidjeti i čuti. Jasno, u živo.