Intervju sa bendom Human

Intervju sa bendom Human

Human je bend iz Novske koji svoje glazbene temelje nalazi u rock izražaju koji je istovremeno potpomognut s malom dozom popa i velikom dozom osviještenog humora.

Svoju su aktivnost na hrvatskoj sceni započeli izdavanjem spota za singl „Kusur“ nakon čega su započeli s koncertima i nimalo ne sumnjaju da će tako nastaviti. Ukratko smo popričali sa vokalom benda – Tome, o klasičnim (ne)glazbenim temama koje brinu svaki bend. Također, ako vas zaintrigiraju, njihovu facebook stranicu možete naći ovdje.

Pozdrav. Evo za početak ako možete predstaviti članove benda?

U bendu su Jeff koji ima ulogu gitariste, dirigenta i mudre sove sveukupnog kolektiva, zatim Trle kao bubnjar, genije i savjest benda. Gašo je ovdje kao druga gitara, ideolog i solo mašina benda, predzadnji je Mr.Dude  koji je basist, perfekcionist i blagajnik benda u jednom. Na kraju sam ja kao vokal, poeta i također ispunjavam ne manje važnu ulogu brige za warm up aktivnosti benda.

Koliko znam, nekoliko članova je prije sviralo u bendu Frantic. Koji su bili razlozi osnivanja sasvim novog benda? 

Besplatna proputovanja  po komšilucima naravno. Rat je uništio predodžbe o divnim zemljama i divnim ljudima oko nas. Želimo sami srušiti te barijere i svirati i u Kragujevcu, Čitluku, Sarajevu i Ludbregu (i svi preostali gradovi naravno). Ta ideja će se i ostvariti jer ima ljudina, humanih bića posvuda, ma što ti god netko drugi rekao.

Zašto Human kao ime benda? Da li je „human“ ili „hjumn“?

Human je pridjev u našem jeziku, a mi se trudimo biti što bolji u svakom pogledu. Ime benda je opravdanje i želja, neuhvatljiva želja na kojoj se radi svaki dan. Mi nismo savršeni ljudi, pa Human

ne može biti imenica i činjenično stanje, kontaš?

Tematika aktualnog singla „Kusur“ je općenita kritika ovdašnjeg podneblja, koju ste po meni uspjeli prezentirati na dosta simplificiran način bez ulaženja u prevelike floskule. Da li će u budućnosti to biti neki tematski lajtmotiv benda? Dakle, da li će dominirati takve pjesme gdje opisujete trenutno stanje ili će biti jednako zastupljene i pjesme drugačijih tematika?

Pišemo što vidimo i čujemo, iako često samo gledamo i slušamo. Dominirat će trenutak i raspoloženje u kojem jesmo. Neki dan smo počeli raditi stvar o zdravlju, doktorima i lažima. Nikad smarat, vazda stvarat je naš moto ovog utorka. Ironija i duhovitost je ono čime se najčešće bavimo, no kao nježne duše zaljubljene pjevamo i o fazama ranjivosti i prepuštenosti kilama sladoleda pred TV-om.

Da li ste zadovoljni s trenutnim radom i uspjehom? Ako možete reći malo više o svome dosadašnjem putu.

Ukratko, 2013. se našli da funkcioniramo skupa, 2014. godine snimali album, 2015.godine izdali singl i najavili prvi album Plan B za dan D za jesen, vrtimo se po radio postajama, tv-u, izlazimo po portalima, novinama, dajemo intervjue, planiramo koncertno ljeto, radimo stvari za drugi album. Dakle rodili smo se i nosimo pelene, imamo šansu postati bend ili sve upropastiti kao i uvijek u ovom životu.

Pošto ste svi već glazbenici s nekim iskustvom, kako ide kreativni proces stvaranja pjesama? Da li je to kao u početcima kada bi se osnovao prvi bend, pa svatko radi što god stigne(pusti se neka ide svojim tokom) ili ste sada organiziraniji i više-manje se znao koja je čija uloga?

Svi su pozvani i smiju radit sve što žele. Ta sloboda na kraju pokazuje i kako uglavnom djelujemo u stvaralačkom procesu. Jeff svira – Tome piše.

Također, na koji način radite? Da li čekate da vas lupi inspiracija i onda napravite pjesmu ili kao neki, glazbenom stvaralaštvu pristupate više iz kuta kreativnog rada gdje se dnevno uzima par sati kako bi se napravila pjesma, bez obzira na momentalnu količinu inspiracije? Koliko sam shvatio, glazbenici su veoma podijeljeni po tom pitanju.

Ima nas 5 u bendu, ali nekad na probe dođe samo 1 član. Sve ideje se priznaju i promatraju, ali naravno samo najbolje prolaze. Nismo demokratični jer demokracija nije realna u našem bendu. U zadnje vrijeme kad radimo nove pjesme svaka je tematski glazbeno drugačija. Svim pjesmama je zajednički pop element i rock temelj. Sve ostalo je no limit i s digitronom ćemo se snimit da ne zaboravimo ideju ako je potrebno.

Hrvatski bendovi i odabir jezika izvođenja, hrvatski ili engleski. Što mislite o tome? Zašto mnogo mladih hrvatskih bendova bira izvođenje na engleskom? Zapravo, pravo pitanje bi bilo, da li je odabir jezika uopće bitan ili za svakog funkcionira njegovo?

Stvarno ne znam zašto to rade. Nije bitan jezik i jezik je najbitniji. Za nas funkcionira hrvatski, za nekog engleski, a za nekog i ruski, dok za treće češki i slovački, pa mađarski i austrougarski. No ne zaboravimo san sviju nas – marinski jezik.

Koji su budući planovi? Od novih pjesama, spotova do koncerata.

Garaža, kombi i klubovi su naša putanja. Rukave treba zasukat, pa čak i one kratke jer u 6. mjesecu 2015. izlaze „Zaiglana djeca”.

Spot za pjesmu "Kusur" možete pogledati OVDJE