Karmakoma- "Bodi sebi svoj, bič, luč in upanje"

Karmakoma- "Bodi sebi svoj, bič, luč in upanje"

Karmakoma je bend koji nam dolazi iz susjedne Slovenije i kojeg ćemo imati prilike uskoro čuti u Umagu na Indirektu. Sastav čine Enej Mavsar na gitari, basu, sintesajzeru i kao vokal, Beno na bubnjevima i najnoviji član Jošt Drašler na basu. Ovi dečki nastupali su u nekoliko europskih zemalja među kojima su Belgija, Austrija i Engleska, a i zagrebačka publika imala ih je prilike čuti prošle godine u studenome. Razgovarali smo s njima o njihovom radu, pogledu na scenu i o tome što nam spremaju za Umag.

Recite nam za početak nešto o sebi. Zanima me odakle ideja za ime benda?
Bend je dobio ime po pjesmi grupe Massive Attack, ali to ne znači da smo svi u bendu veliki fanovi ovog benda. Karmakoma mi je zvučalo super ime za bend koji želi miksati elektronsku i rock glazbu. A i ime smo trebali brzo jer smo se prijavili na takmičenje za neki festival i tako je to sve krenulo. 

Prošle su već dvije godine od vašeg prvijenca "Imagination & Mechanical Metamorphoses". Kako sada, s vremenskim odmakom, gledate na taj vaš uradak? Spremate li nam uskoro možda još jedan album?
Ovaj bend je u dvije godine imao velikih metamorfoza. Poslije balkanske turneje, koja je bila u sklopu promocije albuma, otišao je prvi basista pa onda i drugi. Zatim smo nastupali kao duo (live electronic set s bubnjevima) ali smo i puno svirali. Sve ove promjene malo te bacaju s puta, ali moraš da guraš. Imamo nove pjesme, neke već i sviramo uživo. Ne mogu reći da ćemo već ove godine izdati novi album, ali radimo na tome. Najviše me veseli jer je u bend došao moj dobar prijatelj i jedan najboljih basista što ih znam - Jošt Drašler.

Kakve povratne informacije dobivate o svojem radu?
Više dobrih nego slabih. ;)  Povratne informacije su najbolje kad sviraš negdje gdje te nitko ne poznaje. Kad smo svirali u Londonu, nije bilo puno ljudi, ali od onih koji su bili dobili smo super pozitivne reakcije, a možda i neke nove suradnje.

Mislite li da u ovom digitalnom dobu glazbenici imaju više slobode?
Sloboda je relativna. Ali mislim da imaš uvijek slobodu ako sam biraš poteze - prave ili krive.

Vremena su takva da nam se pružaju mogućnosti da se svatko okuša u čemu želi. Tako smo često zatrpani ogromnom količinom muzike, filmova, knjiga i raznih drugih ljudskih tvorevina. Kako se probiti u moru svega toga? Kako postati prepoznatljiv, a ostati svoj?
Nemam pravog odgovora. Možda da upotrijebim refren iz pjesme benda Demolition Group: "Bodi sebi svoj, bič, luč in upanje"

Kako gledate na regionalnu glazbenu scenu? Je li vam neko glazbeno ime upalo u uho?
Andlar iz Zagreba mi je super, Pridjevi, Repetitor naravno, Haiku Garden iz Ljubljane, Olfamož tentet… ima naravno i drugih super bendova.

Nastupali ste u Zagrebu u studenome prošle godine uz Plastic Knives. U kakvom vam je sjećanju ostao taj nastup? Kako vas se dojmila zagrebačka publika? Bio je to naš prvi koncert u Zagrebu.
Bio je to i prvi koncert s novim basistom tako da smo znali da će biti to i malo "teža" svirka. Ali bilo je sve ok, dobar koncert, prijatni ljudi i super organizator. Baš smo se dobro proveli.

Za manje od mjesec dana imat ćemo vas prilike ponovno čuti u Hrvatskoj i to na Indirekt festivalu u Umagu. Koliko vam znači biti dio tog lineupa?
Puno nam znači kad sviramo na festivalu ili koncertu gdje se ne brinu samo za feštu, zabavu.  Super je upoznati ljude koji žele dati i više od toga. Pa tu je i more i sunce, nadamo se cijeli vikend.

Koje izvođače biste vi voljeli poslušati na Indirektu?
Nisam još uspio vidjeti tko sve svira. Znam da Alex Kelman sviraju jer sviraju i u našem gradu. Nadam se da ću njih vidjeti sve u Umagu kad sviramo i mi.

Biste li voljeli biti i dio lineupa nekog drugog hrvatskog ili europskog festivala?
Naravno, svirati sve više i svugdje. Ok, ispustili bi politička, fašistička i takva sranja.

Što možemo očekivati od vašeg nastupa na Indirektu?
Nove i stare pjesme. Ali uvijek želimo ostvariti koncert pun energije i istine.

I za kraj... neka poruka svima koji će vas doći slušati?
Don't be late. ;)