Killimanjaro - "U Portugalu je alternativa postala popularna"
Foto: Killimanjaro

Killimanjaro - "U Portugalu je alternativa postala popularna"

Killimanjaro je portugalski power trio koji svira heavy-rock inspiraran rifovima 70-ih s uletima heavy-metala i punka s početka 80-ih. 19. travnja uz bend Stone Dead stižu u Vintage Industrial Bar, a ususret koncertu odlučili smo ih propitati par pitanja i bolje upoznati.

Idemo redom, ispričajte nam nešto o bendu. Tko ste i odakle ste?
Killimanjaro je nastao 2011. kao zanimljiv doživljaj. Joni, lik iza bubnjeva je bio blizak prijatelj našeg bivšeg basista Dioga Lopesa koji je upoznao mene, Joséa, gitarista/pjevača, jer sam hodao s njegovom rođakinjom. 2014. je Luis Masquete zamijenio Dioga na bas gitari. Svi dolazimo iz malog grada sa sjevera Portugala koji se zove Barcelos gdje se nalaze i drugi odlični bendovi poput Black Bombaim, Glockenwise i Solar Corona.

Kad ste se službeno prozvali bendom?
Kad smo odlučili da želimo napraviti nastup, za pravo, za publiku, tad smo pretpostavili da smo bend.

Kako ste započeli? Jeste li uvijek bili profesionalni bend ili ste započeli drukčije?
U početku je to bilo samo zabavno iskustvo, no onda smo počeli dobivati sve više i više poziva za gaže, festivale i putovanja u inozemstvo. Nismo još profesionalci. Imamo i druge poslove, ali nam ovo oduzima dobar dio vremena.

Kakvu glazbu svirate? Kako biste je opisali?
Zovemo je heavy rock. Ima elemenata heavy metala, također i nešto punk rocka u sebi, ali srž rifova je u hard rocku 70-ih.

Biste li htjeli pripadati određenoj niši ili volite istraživati izvan kalupa?
Ako pogledate našu izdavačku kuću i agenciju, Lovers & Lollypops, uočit ćete da ima svega, od elektropopa do thrash metala, s psihodeličnim i klasičnim gitarama između. Zaista je teško reći što je naša niša. Volimo doprijeti do svakakve publike, čak i one koja će nas mrziti.

Ako biste nekoga morali navesti, tko je najviše utjecao na vaš zvuk? Tko su vaši idoli?
Uglavnom Black Sabbath, "More" i "Meddle" Pink Floyda, Graveyard i Motörhead. Onda ima nešto više suptilnog utjecaja koji baš i ne primijetite, ali je dio nas, kao što su naši prijatelji Black Bombaim i gospodin Leonard Cohen.

Koje je vaše mišljenje o načinu razvoja portugalske alternativne scene? Utječu li na nju više međunarodni izvođači ili domaća glazbena kultura?
Ne znam kako stvari stoje u Hrvatskoj, ali u Portugalu je alternativa postala popularna. Budući da je ovo ipak mala država, ako si talentiran i dovoljno pametan, vrlo lako možeš svirati po cijeloj državi. Mislim da ovdje međunarodni izvođači imaju velik utjecaj, a to vodi do veće raznolikosti stilova i obogaćuje glazbenu scenu što se tiče kulturne vrijednosti.

Zanima me vaše ime: Killimanjaro, s dva "l". Neki osobiti razlog?
Pa, mislim da je to zato što je već bilo drugih izvođača (uglavnom reggae) s istim imenom, a i zato što smo htjeli zvučati napeto s riječju KILL u imenu. Tako smo razmišljali davne 2011.

Koji je glavni razlog turneje? Promovirate novi materijal ili bend u cijelosti?
Promoviranje benda u cijelosti, a i početka novog razdoblja stoga ćemo raditi novu glazbu kad završimo turneju.

Prvi ćete put biti u Hrvatskoj. Jeste li uzbuđeni?
O da, vrlo! Imamo prijateljicu u Splitu koja nam je pričala najluđe priče o Hrvatskoj. Želimo to i sami zaista doživjeti!

Kakva su vam očekivanja za koncert? Ako dobro prođe, koji su vam planovi za budućnost?
Po našim očekivanjima rock 'n' roll i dinamika idu ruku pod ruku. Svake bismo godine htjeli imati turneje po Europi pa nam je to već u planu za budućnost.

Nešto za poručiti vašoj budućoj publici?
Zagrijte se prije koncerta, ne želimo da se netko ozlijedi. Živjeli!