Janko Novoselić (Kozmodrum): "Veliko veselje vlada u Kozmodrum stožeru"

Janko Novoselić (Kozmodrum): "Veliko veselje vlada u Kozmodrum stožeru"

Hvaljeni i koncertno uvijek fantastični Kozmodrum stiže u Sax, 15. veljače, na krilima novog albuma “Gravity” koji se našao na brojnim listama najboljih domaćih albuma 2017. godine. Ususret nastupu, popričali smo s prvim čovjekom projekta, Jankom Novoselićem.

Kako ste zadovoljni odzivom albuma "Gravity" među publikom i kritikom? Jeste li očekivali takve reakcije?
Veliko veselje vlada u Kozmodrum stožeru, moram priznati da nismo očekivali baš tako dobre reakcije, kritika je bila velikodušna, a publika još bolja. 

Kakva se priča krije iza omota albuma?
Koncept omota smislile su genijalne dizajnerice iz studija Oaza. Akrobatska plesačica izvodi pokret koji je u isto vrijeme u zraku i na zemlji, i na taj način istovremeno prkosi gravitaciji ali to radi i uz pomoć nje. To možda prikazuje i moje razmišljanje i općenito kretanje kroz glazbu, gdje i prkosim, ali i bez gravitacije se ne bih nigdje ni pomakao.

 

 

Koju biste skladbu s albuma posebno istaknuli? Zašto?
Cijeli album je zamišljen kao cjelina i naglasak bih stavio na to. Ako baš moram izdvojiti, to bi bio "Floating", koja možda najbolje dočavara moj osobni doživljaj bestežinskog stanja.

Ima li domaća publika dovoljno razumijevanja za eksperimentalnu glazbu?
Naravno da ima i uopće nije pitanje ima li dovoljno razumijevanja, nego ima li dovoljno te publike da bismo mi od toga nekako preživjeli. 

Koji je zagrebački klub najbolji za izvođenje vaše glazbe?
Dobra stvar je da se u Zagrebu otvorilo nekoliko novih mjesta za svirku, pa tako imamo priliku i malo češće nastupati. Boogie i KC Mesnička su nova mjesta napravljena baš za svirku. Ali i inače tu su naši favoriti KSET, Močvara i dodao bih i dvoranu Gorgona u MSU. Jedno od mjesta koje bih svakako izuzeo je Pločnik, koji ima posebnu atmosferu i tamo smo uživali nastupati u manjoj, trio kombinaciji. A posebno nam je drag i Sax! u kojem, evo, opet imamo priliku svirati, tamo smo u programu Novi Hrvatski Jazz nastupali puno puta i često smo imali prilike i isprobati i izvesti svoje ideje.

Umanjuje li sveprisutnost tehnologije doživljaj glazbe? Može li se novonastala situacija iskoristiti u korist glazbene kvalitete?
Glazba se drukčije konzumira, sveprisutna je i lako dostupna. To je kao i obično i dobro i loše, pa tako imamo pristup skoro cijelom katalogu glazbe koja postoji na zemaljskoj kugli, što je dobro za našu inspiraciju, znanje i napredak. S druge strane… što da vam kažem, već znate cijelu priču.

 

 

Kakva je budućnost organske dance glazbe?
Mi ćemo biti njeni najpoznatiji izvođači.

Uskoro će godina dana od izlaska albuma "Gravity", postoje li već ideje za nasljednika?
Postoje i u pripremi su nova snimanja. 

Što publika može očekivati od vašeg skorašnjeg nastupa u Saxu?
Kao i obično, red ritma, red minimalizma, prstohvat post-progressive rocka, i umak od jazz-a. I poneki vokalni gost.