Les: "Ponosno mogu reći da imamo odličan album"

Les: "Ponosno mogu reći da imamo odličan album"

Iza imena LES krije se Tvrtko Hopek, svestrani glazbenik koji uskoro objavljuje album „Bronca“. Njegove su se pjesme našle u filmu „Aleksi“, čime je zaradio pažnju šire publike, a nas je zanimalo što nas sve očekuje na novom studijskom izdanju.

Je li novi album "Bronca" zlatnog sjaja?

Meni osobno da. Sve to što smo na ovaj album htjeli snimiti, upisati i pokazati... Učinili smo to. Ponosno mogu reći da imamo odličan album. Puno toga se dogodilo za vrijeme nastanka materijala. Od ideje da se napravi samo jedan singl („Obale rijeke“) i završnog ispita na SAE institutu („Gori“, „I srce Ti“, „Zovem se“) , preko dugometražnog filma „Aleksi“ („Malo mjesto“, „Krijesnice“, „Isprati od soli“) do cijelog albuma od 12 pjesama koji smo nazvali „Bronca“. Svaki put kad sviramo te stvari imam osjećaj kao da sve iznova gradimo i svaki put je bolje... iznenađuje me koliko su mi ove stvari super. Nikad prije ih nisam tako doživljavao. U mojoj glavi je sve tekstualno povezano u jednu cjelinu, sound je odličan, ima drivea, svirački se nema što za reći, sve je full na mjestu. Stilski je to – to.

 

Što je bila glavna inspiracija za nastanak novog albuma?

...više kao skup inspiracija, događaja, životnih pauzi i na kraju želja da se sve stavi na komad plastike. Lijep je osjećaj imati singl, ali album je zaokružena priča.   

 

 

Koju bismo pjesmu s albuma trebali prvu poslušati? Zašto?

UPUTSTVA

Dajte si 55 min vremena.

Stavite što kvalitetnije slušalice u uši ili stavite CD u CD player, stick u „stickER?“ i stisnite play .

Po završetku slušanja dajte si još 5 min tišine.

Dozu uzimati uvečer, ujutro, na poslu, za vrijeme vožnje, sexa, raznih aktivnih ili ne aktivnih radnji. Po volji.

Album Bronca je pogodan za odrasle i djecu težu od 45 kg.

Derivati za opuštanje za vrijeme slušanja, po vlastitom izboru.

...a zašto? Jer je tako tata reko, a doktor potvrdio

Koju je pjesmu bilo najteže napisati?

Najteže i najbrže sam napisao pjesmu „Leptiru“ koja mi najteže pada i kad ju slušam i kad trebam izvesti. 

Kad imam nešto za reći onda to nastane u par minuta i bez beda. Nekako su sve došle prirodno pa nije bilo neke težine/muke pri stvaranju. Uvijek puštam da se dogode same od sebe jer je tako najzdravije. Ne volim recepte ili forsiranja da se nešto mora kad je u pitanju stvaranje... To ubije cijeli kreativni proces i uživanje u igri.

 

Koja je glavna poruka koju nosi novi album?

Ne znam... Lagat ću ako kažem da sam imao ideju o nekoj višoj poruci. Svaka pjesma je započeta kao zasebna tema gdje je poruka je za svakog drugačija.  Tek sada kad imam sve pjesme na jednoj hrpi i kad preslušavam na repeat imam osjećaj da se neka misao zavukla u pjesme iz tih nekih kratkih životnih pauza  kojih tek postajem svjestan. Nisam reagirao na prvu kod pisanja... ni na drugu kod snimanja... kod slušanja. Treća sreća.  Btw, postoji pjesma koja nema  glazbu a zove se „Poljubi me u bronci“ i koja nosi neke odgovore. Jednom će doći vrijeme i za to.

 

Neke su se pjesme našle u filmu "Aleksi".  Jesu li nastale ciljano za taj film? Kako se kreativni proces izrade glazbe za film razlikuje od standardnog tvog kreativnog procesa?

Da, četiri pjesme. Postojale su neke kratke okvirne skice... kosturi pjesama prije filma, ali sve se posložilo nakon što sam pročitao Barbarin scenarij. Potrebno je bilo staviti se na mjesto glavnog lika, pokušat gledat njegovim očima i srcem onako kako je to zamislila redateljica Barbara Vekarić. Glavno je bilo ispričati Goranove emocije, a da pritom glazbeno i stilski odredim njega, njegovu ekipu, sredinu u kojoj živi,  brige koje nosi i što ga muči kod „nje“. Glazba je bila u službi filma i mislim da je sve pogođeno. Super je sve prošlo i evo film je se još vrti po festivalima i dobiva nagrade.

 

Orkestracije na novom albumu nisu strani pojam. Koliko je dugo trajao proces nastanka albuma te što ti je predstavljalo najveći izazov?

Na pjesmi „Leptiru“ nam gostuju fenomenalni Gudači kvartet „Libra“ , a orkestracije je raspisivao Luka Iverac koji ujedno svira violu u bendu. Pjesme su napisane u uvježbane jako brzo, ali smo si dali vremena za snimanje. Tri studija u tri godine. Najstarija pjesma na „Bronci“ je punoljetna. Radi se o pjesmi 77. Kao što kažeš.. proces… Pored „Libre“ na albumu gostuju Zlatko Bebek, Filip Borovec, Karlo Kurtalj, Kristijan Ita Košćica i bivši član benda Siniša Vasilić.