Loš Primjer: "Pjesme nam se ne priklanjaju strogo na neku ideologiju"

Loš Primjer: "Pjesme nam se ne priklanjaju strogo na neku ideologiju"

Legendarni požeški punk bend Loš Primjer ove će srijede, 3. veljače, promovirati svoje najnovije izdanje u našem glavnom gradu. Mjesto održavanja će biti Vintage Industrial Bar, a koncert se održava u sklopu najpopularnije zagrebačkog koncertnog programa - Good Vibrations. Uoči koncerta, popričali smo s pjevačem, gitaristom, tekstopiscem i producentom Lošeg Primjera o novom albumu, njegovom snimanju, konstantnim promjenama u postavi te nadolazećim svirkama. Što je File o svemu tome imao reći, pročitajte u nastavku.

Na zadnji dan prošle godine izdali ste svoj treći album pod nazivom "Slikovnica." Kada ste počeli s radom na albumu i koliko vam je vremena trebalo da ga završite?
S radom na albumu smo počeli kad smo iz mama izašli... jer svaki glazbeni album, kao i album sa slikama, se stvara i materijalizira polako kroz život, pa tako i ovog albuma ima i u prijašnjim radovima, kao i u prijašnjim bendovima koji nemaju (ajmo reć') veze sa muzikom lošeg primjera. Onda jednom dođe vrijeme da se oblikuje i to u određenom trenutku, a to je bilo sad. A tehnicki, ajmo reći da su neke stvari izvučene iz naftalina, neke su nastale drito (a neke ideje i prije) nakon izlaska ''Malo Sunca'', a neke su skroz friško i svježe ispečene. Snimanje nije trajalo dugo, ali se dosta držalo na stand by-u, dok neke ideje nisu bile do kraja skuhane, pa završene.

Postava Lošeg Primjera doživjela je podosta izmjena kroz zadnjih nekoliko godina. Tko je dio trenutne postave i koja je postava snimala album?
Nije kroz zadnjih nekoliko godina, nego od uvijek.(smijeh) Trenutna je postava: File (ja) - Vokal i gitara, Dena - gitara, Boki - bas i Neno - bubanj.

Dosadašnje teme na vašim albumima bile su pretežito društvenog i (anti)političkog tipa. Kakve teme su najčešće na "Slikovnici," ima li kakvih novosti u odnosu na prijašnje albume?
Ne, nisu to bile anti-političke pjesme, već baš naprotiv. Ali opet s druge strane, bile su i tog tipa da baš političnost, pa čak i ispravna (s određene točke gledišta) zna biti kobna samoj sebi. Pjesme su uvijek bile iz srca i iz tog trenutka, pa i ove ljubavne su bile, u tom trenu kad su nastajale, nešto što je karakteriziralo trenutačno stanje uma. Iako kasnije nemaju veze s realnošću. Tako i svi naši tekstovi koji se odnose na političku situaciju, i na situaciju ''duha'' današnjeg čovjeka, se ne referiraju i ne priklanjaju strogo na neku ideologiju, jer to mijenja koncept te poruke (pogotovo onima na koje se odnosi), nego govore baš o individui, pristupu i nečemu što smatram ''ljudskim'' i ispravnim.

Gdje se može poslušati Slikovnica, a gdje se može kupiti? Postoji li i fizičko izdanje?
Trenutno se može poslušati na YouTubeu i Bandcampu, gdje se može i kupiti album. Planiramo raditi vinilno izdanje, a biti će definitivno i neko u obliku CDa ili USB sticka, sa naravno "pravom" slikovnicom.

U srijedu, 3.2., svirate u zagrebačkom Vintage Industrial Baru u sklopu Good Vibrations programa kako biste promovirali novi album. Imate li u planu i druge svirke u skorije vrijeme?
Bit će nekih svirki, ali o tome ćemo kad bude sigurnjak...

Prijašnji albumi su snimani u legendarnom požeškom studiju Depth. S obzirom da se Depth nedavno doselio i u Zagreb, je li vam ovo bilo prvo snimanje albuma izvan požeškog studija? Kako je snimanje u drugom studiju utjecalo na dinamiku benda i samog snimanja?
Hehe... S tim da studio držim ja, i cijela ekipa iz benda je usko povezana i kroz rad i kroz sve. Naravno da je uvijek lakše snimati se sam. A što se tiče Zagreba i studija u Zagrebu, nije da smo mi promjenili studio, jer to je isti studio, samo što djeluje i u Zagrebi, a i u Požegi. Tako su, naprimjer, neke gitare snimljene u Požegi, neke u Zagrebu, bubanj u Požegi, itd.
Kakve su dosadašnje reakcije publike na "Slikovnicu"?
Dobre... drago mi je kad moje drugove i drugarice osobno dirne nešto što smo proizveli i kad to osjete. To znaci da je došlo do njih.

Očekujete li dobar provod u srijedu u Vintageu?
Ja uvijek od svega očekujem dobar provod, tak' da ja nisam neko mjerilo. (smijeh)

Imate li što poručiti svima koji vas dolaze poslušati u srijedu?
Ne. (smijeh)