Mangroove: "Život nosi svoje situacije, izazove i sve ti to daje neku inspiraciju za nove stvari"

Mangroove: "Život nosi svoje situacije, izazove i sve ti to daje neku inspiraciju za nove stvari"

"Srce" će 28. veljače ispuniti Tvornicu kulture. U glavnim ulogama je bend Mangroove koji je tijekom godina svojim specifičnim glazbenim izričajem prikupio mnoštvo poklonika. Saznali smo kako teku pripreme za veliki koncert.

Kako teku pripreme za Tvornicu?

Željka: Pa evo u žaru smo priprema, probe, dogovori s gostima, sviramo.

Toni: Slažemo puzzle i rješavamo križaljke kako da nam dođe koji glazbeni gost kad na probu. Svi smo na sto strana pa treba sve to posložiti, blažen bio Google kalendar.

 

Koji je najveći izazov s kojim se trenutno nosite, ususret velikom solističkom koncertu?

Željka: Hm, izazovi su uvijek skupiti sve ljude, dogovoriti dan kad svi mogu, žonglirati sa svakodnevnim obavezama i naravno spremati koncert.Tu je naravno i to mobiliziranje publike pokušavaš napraviti najviše što možeš da ljudi dođu, a onda se opet pitaš što je to najviše što možeš? Bolje se samo orijentirati na sviranje.

 

 

Jeste li zadovoljni reakcijama publike i kritike na novi album “Srce”?

Željka: Zadovoljni smo kritikama, prije bih rekla pohvalama koje smo dobili i jako sretni zbog toga, ali naravno da je najljepše kad ti publika to pokaže, kad te netko sretne na ulici i kaže da mu je neka stvar na repeatu ili kad se jave na fejs u inbox i kažu da stalno  slušaju album to je to.

Toni: Odlične su kritike i album se našao u najužim izborima za album godine, nadam se da će takve stvari više usmjeriti publiku da bace uho na album, cijeli je na youtubeu pa ga svi mogu slušati.

 

Kako je nastao album? Kako je izgledao kreativni proces stvaranja? Imate li kakve anegdote za podijeliti s nama?
Željka: Nakon albuma "Sami" postojala je ta neka nazovimo kreativna pauza kad smo svirali i promovirali album i pokušavali ga naravno najbolje predstaviti i onda nakon godinu dana kreće neka nova priča. Život nosi svoje situacije, izazove i naravno sve ti to daje neku inspiraciju za nove stvari. Uvijek volimo odrediti priču, puštamo naravno da se pjesme dese, ali razmišljamo o tome što bismo sad i zašto bismo to rekli. Uvijek to kreće od našeg kućnog sviranja,vokal klavijature svašta se tu zna desiti od toga da neke pjesme sanjamo pa se snimimo pa onda kreće njihova realizacija.

Toni: Kroz snimanje ovog albuma smo i prošli kroz dvije postave, bubnjar Edi Grubišić i basist Tomi Novak su započeli priču kao ritam sekcija, kasnije je glavnu bas rolu preuzeo moj Moog sintesajzer, a bubnjeve je preuzeo Silvio Bočić, da bi na kraju i Leo Beslać dodao još par slojeva klavijatura i flautu. Hm, 'bemu miša, ne mogu se sjetit' neke anegdote, puno je tu rada, zabave i stresa, al nasretniji sam kad čujem da je pjesma dobila dobar miks. E onda možemo piti.

 

Koja je pjesma s novog albuma vaš osobni favorit? Zašto?

Željka: Uff teško pitanje svaka ima neku svoju priču i za svaku sam vezana i svaka je i drugačija na određeni način, ali evo reći ću "Laka sam" i "Srce" jer čini mi se da je "Srce" poentiralo ovaj album iako nije i neće biti singl,  a "Laka sam" jer sam sretna što sam uspjela napraviti ljubavnu pjesmu za Tonija, a da nije neka patetika – nije to lako zahtjevna je on publika.

Toni: Kad radiš pjesme i album uvijek ti je favorit ona najnovija pjesma, super ti je kako si to nešto novo napravio, onda samo dok je radiš ju preslušaš milion puta pa dođe sljedeća koja postane favorit.

 

Surađivali ste s mnogo glazbenika s domaće scene. S kim još uvijek niste, a htjeli biste? S kojim biste glazbenikom sa svjetske glazbene scene željeli surađivati?

Željka: Sa svima s kojima smo surađivali zapravo je bilo nekako prirodno, sve pjesme su dozvale fantastične ljude i oni su te pjesme otpjevali kao da su rađene po njihovoj mjeri - sretni smo zbog toga. Nikada se ne opterećujemo što ćemo sad sljedeće i ne planiramo e sad ovo ili sad ćemo surađivati s tim ili tim mislim da sve dođe kad treba i spojiš se kad treba s kim treba. Ima puno zanimljivih i krasnih glazbenika kod nas i zapravo je zanimljivo vidjeti gdje će nas odvesti i hoće li nas neke buduće pjesme odvesti u suradnje, a naravno i vani evo ja sam se zezala da bi pjesmu Nešto veće od nas najbolje otpjevala Grace Jones i čula sam njen vokal u toj pjesmi, ali eto otpjevala sam je ja. Tko zna, možda još bude.

Toni: Imam još par imena s kojima bi volio snimiti bar jednu pjesmu, ali neću ih sad spominjati da to ne ispadne kao neki poziv kad još nemam ni pjesmu za njih. Oni će prvi čuti kad se i ako se ikad desi ta pjesma.

 

 

Što vam najviše smeta, odnosno, što smatrate najvećom preprekom u vašoj glazbenoj karijeri?

Željka: Voljeli bismo da je tržište veće, da postoji više publike za našu vrstu glazbe  da ne trebamo brinuti o ničemu nego samo o stvaranju i sviranju to bi bilo prekrasno.

Toni: Potpisujem svaku Željkinu riječ.

 

Kakve planove ima Mangroove u bližoj budućnosti, što slijedi nakon Tvornice?

Toni: Željeli bismo napraviti malu turneju koliko god riječ turneja čudno zvuči u ovim našim domaćim okolnostima. I naravno što više svirati – imamo već u planu koncerte u Splitu, Šibeniku, Zadru i nadamo se proći još gradova i baš se prosvirati, to je to, a onda doći će i neki novi izazovi i neke nove stvari. Eh da, prije Tvornice nam izlazi i novi singl i spot. Pjesma "Nešto veće od nas", a spot radi vizualni majstor Dalibor Barić.

 

Što publika može očekivati od skorašnjeg koncerta u Tvornici?

Željka: Pa može očekivati "Srce" na pozornici. Dat ćemo sve od sebe i svirat ćemo album i naravno neke stare stvari koje će biti presjek tih deset godina od prvog albuma. Mogu očekivati našu autentičnost, iskrenost i nadam se da ćemo se svi zabaviti. Imat ćemo i goste prijatelje glazbenike koji su sudjelovali na "Srcu". Od srca srcu...