Peglica i Komandos: "Sve što zaboravimo putem, prisjetimo se tijekom „Fleševa“"
Photo:Peglica i Komandos, credit: Antonia Drezga, Fotosekcija KSET-a

Peglica i Komandos: "Sve što zaboravimo putem, prisjetimo se tijekom „Fleševa“"

Peglica i Komandos vraća se na mjesto zločina, ovoga puta s novim albumom! U petak, 2. veljače, zagrebačka publika imat će priliku prisustvovati promociji drugog studijskog albuma pod nazivom "Fleševi s Keftera".

Tko je Robokonj i odakle se on sad pojavio?
Robokonj je čudovrišna zvijer sa sedam nogu koja igra na strani zlog Gadur Gadur carstva koje sije šund po svemiru. Nije robot, nije konj, to je robokonj! Desilo se da su se Zemljani jako dobro opirali šundu pomoću rokenrola, pa su Gadur Gadurovci poslali Robokonja da pokuša zaustaviti Zemljane. Mi, naravno, Robokonja već znamo od prije iz raznih avantura po Gathi, našoj premiloj galaksiji, pa smo tako spremili novo oružje za obranu od smeća, zlobe, šunda i govana. Radi se, naravno, o našem albumu Fleševi s Keftera koji smo snimili krajem prošle godine i spremno dočekali Robokonja. Bježi djevojko!!!

Opišite nam malo „Fleševe s Keftera“ iz vaše perspektive. Koja vam je pjesma najdraža, oko koje ste se najviše namučili?
Album smo snimali u Kramasonik studiju uz pomoć Hrvoja Nikšića. Snimili smo ga u dva dana, a na njemu se nalaze 4 pjesme. Ne bih mogao izvdojiti neku pjesmu kao najdražu, sve su mi drage. Sve su pjesme nastale jako spontano, uz puno druženja, đemanja, slušanja i zajebancije. I sam naslov albuma „Fleševi s Keftera“ aludira na to. To je zapravo izraz za stanje u kojem se ponekad nađemo, kada snagom rokenrola uspijemo stvoriti auru koja nas brani od zlih sila Gadur Gadur carstva. To su trenuci u kojima se vrlo intenzivno prisječamo Keftera i naše misije na koju nas je Komandos poslao. Put od Keftera do Zemlje jako je dugačak, a mi tokom puta prolazimo kroz razne transformacije, kako fizičke, tako i psihičke, usudio bih se reči i duhovne, pa čak i kozmičke, ako ne i ultrasonične. Sve što zaboravimo putem, prisjetimo se tijekom „Fleševa“. 

 

 

Kako se ovaj novi album razlikuje od prethodnog?
Isto kao i album „Kefter Gatha“, snimali smo ga live u studiju, ali ovaj put na magnetofonske trake. To je pjesmama dalo poseban šmek koji nam se jako sviđa. Album ima manje pjesama, ali su uglavnom duže, razđemanije. Iz jama je zapravo sve i krenulo pa mi je drago da su se na ovom albumu našle i pjesme koje imaju malo više zraka u formi i dočaravaju momente koje zajedno proživljavamo u muzici. Ako to ikoga uspije dirnuti barem malo, mi smo presretni. 

Glazbeni aranžmani su vam odlični i vrlo zanimljivi. Što vas inspirira na skladanje takve glazbe?
Drago mi je da to misliš. E, da ti samo vidiš kako su nastaju te pjesme bilo bi ti još zanimljivije. Teško je opisati što se sve desi dok nas šoraju Fleševi, ali potrudit ću se barem malo prisjetiti. Recimo, dio inspiracije za glazbu Robokonja je došao od Led Zeppelina (neuspješno sam pokušao odsvirati riff od Black Dog, a dr. Porno je u tome čuo nešto sasvim novo što smo odmah uglazbili) i black metal grupe Mayhem, dok je jedan dio pjesme nastao tako što smo Vuljakomba i ja u isto vrijeme odsvirali iste krive tonove, pa onda više nisu bili krivi. Mislim da nam je glavna inspiracija rokenrol, bilo da se radi o bendovima koje slušamo i volimo, ili onom lijepom osjećaju koji nas obuzme kad ga sviramo opušteno i bez glave. Muzika sama nam je inspiracija, muzemo muziku iz nas samih i težimo prema tome da prema njoj budemo što iskreniji. Nekad nam to ide lakše, a nekad teže

Što Peglica i Komandos rade kad ne sviraju? 
Jedemo kikiriki i pričamo pizdarije. Neki rade, neki studiraju, neki studiraju i rade, ali to sve kad na Zemlji imamo slobodnog vremena, što je rijetkost. Uglavnom smo zauzeti muzikom i smišljanjem novih ideja kako da Zemlju spasimo od šunda i nepotrebnog smeća koje nas zatrpava sa svih strana. 

 

 

Ima li bend neki ritual prije izlaska pred publiku?
Prvo napravimo tonsku probu, onda nam ostane nešto vremena do svirke pa se eventualno malo razbijemo. Mislim da se ništa drugo nije ponovilo toliko puta da bi se moglo nazvati ritualom.
 
Bend je proizašao iz JeboTon kolektiva i ono što publika zna i cijeni je da svi vi iz Kolektiva znate napraviti dobru feštu. Možemo li to očekivatii sad u KSET-u?
Mi ćemo se potruditi da damo sve od sebe, a ako se to ljudima svidi i ako u zraku bude dobra atmosfera i miris gušta, fešta je zagarantirana! 

I za kraj, hoće li Zemlja biti spašena ili joj okrutna invazija ne gine?
Kako kaže pjesmica: „Gadur Gadur – Durga Durga – Baba ti se njurga“.