SpokOi!  - Punk je, kao i uvijek bio, kontra svega.

SpokOi! - Punk je, kao i uvijek bio, kontra svega.

Spokoi! je punk bend iz Zagreba koji kako im i samo ime govori, sviraju Oi punk. Postoje nešto više od godinu dana i u tom su razdoblju obavili dobar broj koncerata, snimili demo i trenutni plan je prvi studijski album. Što planiraju osim toga i koja je razlika između Oi punka i ostalih podžanrova punka, pročitajte u zanimljivom razgovoru koji je bio obavljen tokom probe benda u ugodnoj i veseloj atmosferi.

Za početak ako se možete predstaviti i reći tko što svira u bendu?

Flegs: Ja sam Flegs i sviram ritam gitaru.

Lule: Lule Dragojević iliti Luciano Dragojević i sviram bubnjeve.

Denis: Denis, bas gitara.

Martin: Ja sam Martin i glavni vokal benda.

Janko: Janko i sviram lead gitaru.

Koje godine je nastao bend i ako možete ukratko reći o dosadašnjem razvoju benda?

Martin: Bend je nastao 2014. godine u veljači kada se i okupila većina članova, iako je sama ideja već postojala godinu prije. Kako to ide, s nastankom benda krenule su pjesme, riffovi, tekstovi i do rujna 2014. već smo imali dovoljno pjesama za nastup iako ništa još nije bilo snimljeno, ali smo uspjeli obaviti prvi koncert.

Rekao si da se okupila  većina članova, dakle postava se vremenom promijenila?

Martin: Četiri člana su od početka stalno, a najviše smo i jedino zapravo mijenjali bubnjare. Kroz bend je do sada prošlo dva bubnjara, da bi treći i trenutni bio upravo Lule. Na kraju se uspostavilo da bez njega ne možemo. Prelijep je i predobar jednostavno(smijeh). S njegovim dolaskom su ujedno krenuli prvi nastupi i na kraju prvi demo.

Idemo sada s trećim, „ozbiljnijim“ pitanjem. Ako možete objasniti čitateljima, a i meni, koja bi bila neka glavna razlika između Oi punka kojeg vi ponajviše svirate i ostalih podžanrova punka. Da li je razlika više u glazbenom ili u idejnom smislu?

Martin: Što se tiče Oi punka, on je u glazbenom smislu mrvicu ozbiljniji i možda malo sporiji, ali jednako žestok kao i ostali. Po pitanju tekstova se recimo od anarho-punka razlikuje u tome, što anarho-punk cilja na veličanje anarhije, kaosa itd., dok Oi punk se više bavim svakodnevnim socijalnim pitanjima koja mogu biti ozbiljna(stanje u društvu, politika), a isto tako mogu biti i ležerna, neozbiljna(zezancija, cuganje u parku itd.). Jednostavno ide u širi tematski spektar.

Koji bi onda bio lajtmotiv vaših tekstova?

Martin: To ovisi kako koga pere u danom trenutku kada stvara pjesmu, bilo da radi tekstualni ili instrumentalni dio pjesme.

Flegs: Mi smo možda krenuli kao Oi punk, ali svatko od nas sluša svoje različite žanrove glazbe, ovisno tko što preferira. U skladu s time, mi smo te svoje glazbene preference pripojili samom Oi punku koji je kao neka jezgra cjelokupnog koncepta. Ne ide se od ideje što bi trebali svirati, nego sviramo jednostavno ono što nam odgovara, kako bi i trebalo biti na kraju svega.

Tko radi glazbu, tekstove?

Martin: Što se tiče glazbe, tu manje-više svi sudjelujemo. Što se tiče tekstova, eto, isto tako svi. Što drugo da ti kažem? (smijeh)

Dovoljno. Što biste rekli, koje su trenutno prilike i neprilike za ovaj tip glazbe u Zagrebu, u smislu samog stvaranja glazbe?

Flegs: Punk je kao i uvijek bio kontra svega. Kada radiš punk pjesmu najčešće ju radiš kontra nečega što ti ne paše. Hvala bogu Hrvatska je prepuna toga, tako da uvijek ima materijala. Naravno, uvijek treba raditi i zabavne pjesme, da ne bude potpuno crnilo.

Lule: Da ne bude sve sterilno i dosadno, nego da se uvede malo „začina“ u život.

Do sada ste snimili demo koji je bio izašao početkom 2015. Koji su budući planovi po pitanju snimanja novog materijala?

Lule: Na zimu mislimo snimiti album koji je u planu već neko vrijeme. Kao i uvijek, glavni problem je novčane prirode i pronalaska odgovarajućeg studija, ali će se to riješiti. Također mislimo snimiti jedan live-session s ekipom iz Runaways Productiona. Nakon toga bi trebala uslijediti promocija početkom sljedeće godine.

Da se nadovežemo odmah. Koncerti?

Lule: Pa to, neka ta daljnja ideja je promocija prije koje naravno treba snimiti materijal koji bi se promovirao. Promociju bi najvjerojatnije obavili s još nekim bendom, vidjet ćemo koji će to bend biti. Osim toga, 21. listopada sviramo u Vintageu u sklopu Good Vibrationsa s Antitodorom i Biciklićima. Tu ćemo predstaviti svoj prvijenac, bit će dosta novih stvari koje do sada još nismo odsvirali.

A od koncerata koje ste do sada odsvirali, koji biste izdvojili?

Martin: Od dosadašnjih koncerata izdvojio bih tri. Prvi koji je mene osobno najviše dojmio je bio u  Velikom pogonu Tvornice sa Šankom?! i Mašinkom u sklopu promocije Šankovog četvrtog albuma. Jednostavno se osjetio polet koji nas je sve digao i tu smo odradili jedan od svojih najboljih, ako ne i najbolji nastup do sada. Druga dva su gostovanja u Čakovcu i Varaždinu, a pogotovo ovaj u Varaždinu koji je bio humanitarni koncert za jednog dečka koji je bio stradao u prometnoj nesreći. Jedino što me je bilo smetalo je to što sam ja bio dežurni vozač, pa sam se morao brinuti za ove ostale.(smijeh)

Postoje li neki trenutno aktivni bendovi na našem području koje biste spomenuli?

Martin: Ja bih volio spomenuti Cirozu Jetre koji je eto ostala bez gitariste, ali su u međuvremenu uspjeli naći novoga.

Lule: Glupo mi je izdvojit neki bend, kada ih sve stvarno jako volim i onda će se jedni uvrijediti(smijeh). Ali eto, izdvojio bih Bicikliće. Nekako su mi najdraži što se tiče zezancije, svirke itd.

Janko: Meni su odlični SkinBajterse. To su mladi dečki koji sviraju odličnu glazbu i ovaj demo koji su izdali je jako dobar. Osim njih, spomenuo bih i Gajbu.

Fleks: Ja u zadnje vrijeme dosta slušam Grupu Tvog Života i Krešu i Kisele Kiše. Odlični su što se tiče naše demo scene, iako su oni trenutno malo iznad.

Denis: Sve ste mi bendove pokrali(smijeh).

Za kraj, što biste još nadodali kako bi ovaj intervju imao svoju glavu i rep. Koja bi bila poruka društvu?

Martin: Poruka društvu? Osim poziva u Vintage, 21.10. na Good Vibrations, poručio bih jednostavno da podržite scenu. Naročito ovu koja nije probrana, već ove koji se bore i trude da dođu do izražaja.

Lule: Moja poruka je da budete lijepi, mladi, zgodni, zdravi i naravno podržite bendove.