Stone Dead - "Nadamo se stjecanju mnogo hrvatskih prijatelja"
Foto: Stone Dead

Stone Dead - "Nadamo se stjecanju mnogo hrvatskih prijatelja"

Stone Dead slove za jednan od najkul rock 'n' roll bendova u Portugalu. Njih četvero za sebe kažu da su "Good Boys", baš kao što to tvrdi i naslov njihovog debi LP-a koji su objavili u ožujku ove godine. Trenutno su na europskoj turneji s bendom Killimanjaro u sklopu koje 19.travnja dolaze i u zagrebački klub Vintage Industrial Bar. Ususret nastupu kontaktirali smo ih i porazgovarali o tome kako je biti portugalski rocker, kakvu glazbu sviraju, kako su smislili ime i slično.

Možete li nam se predstaviti? Tko ste? Odakle ste?
Mi smo Stone Dead, skupina prijatelja koji vole kantautorstvo, pivo i rock 'n' roll. Svi živimo u selu blizu Alcobaça u Portugalu i provodimo većinu vremena svirajući opuštajuće melodije u našem vinskom podrumu.

Ispričajte nam o svojim početcima. Kad ste nastali? Je li to bio hobi ili nešto više od tog?
Bend smo pokrenuli prije negoli smo znali svirati bilo koji instrument. Odlučili smo tko će svirati što i skupa počeli učiti svaki instrument vježbajući i učeći klasične stvari punka i rock 'n' rolla. Nakon nekog je vremena bilo normalno da počnemo pisati vlastite pjesme. Zasad je to hobi, ali je to nešto što najviše u životu volimo raditi.

Možete li nam reći nešto o svojoj glazbi?
U osnovi je to energična glazba koja vas može ozariti, ali istovremeno i natjerati da se zapitate koji je smisao života.

Što se nje tiče, razmišljate li u kalupima ili više volite razmišljati izvan njih?
Ne brinemo se puno oko toga. Jednostavno pravimo glazbu koju zaista volimo. Ako je izvan kalupa, dobro. Ako nije, ista stvar.

Je li neki specifični umjetnik utjecao na vas? Ili ih ima više?
Dosta volimo portugalsku rock scenu ranih 80-ih. Bendovi poput Censurados, Peste & Sida, Roquivários, Alarme… Ima nekolicina dobrih izvođača.

Kakva je alternativna scena odakle dolazite? U kakvom je stanju?
Kod nas u Alcobaçi se ne događa puno toga. Najveća događanja su gaže i fešte koje organiziramo s našim subendovima iz ostatka države. Iako mislimo da je portugalska scena u načelu vrlo živa i raznolika.

Je li pod utjecajem međunarodnih izvođača ili je sve više na lokalnoj razini?
Mislim da je više na lokalnoj razini jer je sve to na "selu" gdje nema puno ljudi, a i nema baš međunarodnih bendova koji ovdje sviraju. Ali mislimo da scena ipak raste.

Vaše ime: Stone Dead. Kakvu povijest ima? Ima li nekog specifičnog značenja ili vam se jednostavno svidjelo kako zvuči?
Jednostavno smo morali odabrati ime neposredno prije naše prve gaže. Budući da volimo dosta toga što je povezano s tim imenom poput Stonesa, Dead Kennedys, Motörhead… Dobro se uklopilo.

Na turneji ste, zar ne? Promovirate bend, novi materijal ili oboje?
Upravo smo izdali naš prvi album. Riječ je o konceptualnom albumu o životu dječaka koji se zove Tony Blue te ćemo isključivo svirati taj album od početka do kraja. Možda i neke nove pjesme. I da, ovo je naša prva turneja po Europi s našim dragim prijateljima Killimanjaro.

Po prvi put ćete biti u Hrvatskoj. Imate li kakva očekivanja? Što se nadate postići koncertom?
Očekujemo sumanute ljude koji su voljni priključiti se našoj zabavi i sreći. Nadamo se stjecanju mnogo hrvatskih prijatelja.

A ako ispadne dobro?
Naravno da bismo se htjeli vratiti iduće godine kako bismo posjetili naše nove prijatelje.

Par riječi za ispraćaj – namjerna dosjetka – i za publiku prije negoli se rastanemo?
Ekipa, molimo vas da budete spremni svirati malo tamburina i kravljeg zvona. Nikad se ne zna…