Upoznajte beatboxera Surku

Upoznajte beatboxera Surku

Surka Beatbox ili Ante Prgin je multiinstumentalist, bubnjar, udaraljkaš, pjevač, producent i glazbeni inovator. Surađivao je i surađuje s mnogim glazbenicima s hrvatske glazbene scene.Svojim beatbox projektom, spaja sva svoja zvanja i znanja u jedno, funk, reggae, dub, dubstep, drum&base, afro beat, house i techno mix. Surka radi beatbox s mikrofonom i loop mašinama, pri čemu stvara fraze od kojih nastaje kompletna pjesma! Nema unaprijed pripremljenih loopova, mp3-ca, CD-a ni sekvencera! Improvizacija svaku pjesmu čini neponovljivom jer, vođena atmosferom, nastaje u trenu. Stupili smo u kontakt sa Surkom te mu postavili neka pitanja kako bi ga kroz intervju malo bolje upoznali.

Sviraš poveći broj instrumenata: bubanj, udaraljke, truba, gitara, ukulele… Kada si otkrio talent za glazbu i kakvi su bili tvoji početci u tom svijetu?
Moja obitelj je glazbena i stalno se pjevalo i sviralo kod nas u kući tako da od malih nogu uživam u tome.

Budući da je beatbox na našim prostorima još većinom nepoznanica, kako si se i gdje s njim po prvi put susreo? Je li se radilo o ljubavi na prvo slušanje?
Beatbox kao sam po sebi je nešto sto me zaintrigiralo još 90-ih preko jednog prijatelja iz Berlina koji je dolazio ljetom u Primošten, pa bi se nalazili kod mene u podrumu i skladali razno razne beatove za Rap...od tada, Beatbox mi je uvijek prisutan jer ga mogu vježbati gdje god.

Tvoje izvedbe su danas podosta hvaljene. Ali, s obzirom da je svaki početak težak, zanima me kakvi su bili oni najraniji nastupi, prate li te od početka dobre kritike?
Naravno da ne...Kad radiš nešto što još nije viđeno, onda prvo nailaziš na otpor i kritike...S vremenom se navikneš i napreduješ, osjećaš puls, vidiš gdje trebaš ići...Sve je to igra slanja i povrata energije.

surka

Za sve nas koji te još nismo imali priliku slušati/vidjeti uživo, možeš li nam objasniti što sve koristiš na pozornici i kako funkcionira jedan tvoj tipični beatbox nastup?
Koristim razne loopere i efekte, trenutno boss rc 505 i tc helicon voicelive 2. Moj nastup počinje smišljanjem prvog beata koji će zadat put ostalim instrumentima i pjevanju...Lagano sve raste...I kad se napravi podloga za pjevanje, krećem pjevati - bila to improvizacija nastala taj tren ili pokušaj prepjeva neke meni zanimljive pjesme. Naravno, imam i svojih autorskih pjesama.

Jedan si od rijetkih koji izvode beatbox s loopiranjem i zbog improviziranja s looperom nikada ne sviraš po "špranci", tj. izvedbe pjesama mijenjaju se iz nastupa u nastup. Sviđa li ti se to ili bi ipak volio imati mogućnost "ponoviti" neku pjesmu kojom si bio jako zadovoljan?
Skoro svaki nastup snimam pa slušam tako da sigurno putem nađem po koji zanimljiv rif kojim se dalje koristim u idućim nastupima...Usput tako i nastane pjesma. Taj proces traje al vrijedi čekati..sve nekako bolje sazre...

Ako je ključ dobrog nastupa u improvizaciji, možeš li se za njega uopće pripremiti? Imaš li neku svoju rutinu koja ti pomaže u pripremi?
Mene je improvizacija oduvijek privlačila zbog te njene slobode, ali svaka sloboda se plaća ogromnim trudom i voljom. Potrebne su godine rada, prvo u vježbaoni pa tek onda ispeći zanat na bini. Iza mene je sedam godina marljivog rada na svemu i još i dalje radim i učim se.

Osim beatboxanja, baviš se i produciranjem. Imaš li nekog favorita među albumima koje si producirao? S kime ti je bilo najdraže raditi, a s kim bi još volio surađivati? 
Produkcija i traženje onog pravog zvuka je paralelno povezana sa svime sto radim.Najdraža suradnja mi je s Ljetnim kinom i pokojnim Vladom Divljanom. Tu je naravno uvelike zaslužan Max Juričić s kojim surađujem još od 2004. kad smo svirali zajedno u Picigin bandu i producirali ploče za Gegu i Picigin band. Volio bi Punčkama producirati album. Od stranih s Jovanottijem i Kimbrom.

Što privatno slušaš i jesu li tvoji osobni glazbeni favoriti imali utjecaj na ovo čime se danas baviš?
Privatno slušam Radio Student pa se nađe svega jako zanimljivog. Naravno da su favoriti imali utjecaj.

Koji su tvoji uzori u svijetu beatboxa?
Uzori u svijetu Beatboxa i loopinga su mi Rahzel, Reggie Wats, Beardiman i Dub Fx.

Surka u studiju

Za one koji ne znaju, "surka" označava gornji dio hrvatske narodne nošnje. Postoji li neka simbolika iza odabira umjetničkog imena ili se radi o afinitetima prema etnologiji?
Haha, to ste našli na Googleu. Moj nadimak Surka je obiteljski nadimak od djeda koji je bio vrijedan težak i proizvodio je, između ostalog, najbolji Primoštenski Babić, čak je i vinarija Šibenik imala seriju vina Surka.

U četvrtak, 2. lipnja, ti, Čudnoređe i Ivan Hrvatska zatvarate četvrtu sezonu programa Good Vibrations. Što možemo očekivati? Imaš li još nekih planova za budućnost?
Pa ne znam što očekivati, valjda dobar provod i ples - razmjenu dobre vibre.

Neka poruka za čitatelje? 
Poruka za čitatelje... Ljudi, samo radite na sebi i sve će biti u redu.