Velika Rock Eksplozija #13 - Zvonimir Varga: "Najljepši trenutci su kada sviraš dobar koncert!"

Velika Rock Eksplozija #13 - Zvonimir Varga: "Najljepši trenutci su kada sviraš dobar koncert!"

Uoči trinaestog izdanja festivala Velika Rock Eksplozija koja će se održati 24. i 25. rujna u klubovima Hard Place i Boogaloo, donosimo vam seriju intervjua s izvođačima koji će tamo nastupiti. Prvi u nizu je zagrebački kantautorom Zvonimirom Vargom.

Sjećate li se prve pjesme koju ste napisali i prvog koncerta?

Prve pjesme počeo sam pisati negdje krajem 90-ih, a prvi koncert bio je u zagrebačkom klubu Soba 2009. godine. Došla mi je ekipa s posla, pa je bilo dosta ljudi. Šparka iz PsihomodoPopa me kudio jer su mi kablovi bili loše smotani, i tak'. S tim koncertom sam probio led, iako, kad sam poslušao snimku pao sam u bedaru, pa godinu dana nisam svirao.

Da sami sebe morate usporediti s jednim bendom, koji bi to bend bio?

Svatko je jedinstven, pa tako i ja. Neka kritičari uspoređuju, to najviše vole (smijeh.)

Imate li glazbene uzore?

Imam, ali sam toliko puta govorio o njima da sam sam sebi dosadan. Volim kad otkrijem neku novu dobru pjesmu, ili odem na dobar koncert. The Cure je bilo odličan prošle godine na INmusicu, i ne samo oni. Ima puno dobre glazbe okolo, ali s druge strane, ja stalno slušam istu glazbu.

Koji je najsretniji/najnesretniji događaj u vašoj glazbenoj karijeri?

Ne volim kad se igrom slučaja otkaže nekakva svirka, volim kad dogovorim svirku ili objavim novu pjesmu. Volim pisati i snimati glazbu. Ipak su najljepši trenuci kada sviraš dobar koncert. Osjeti se to između izvođača i publike. Imao sam prošle godine predivnu svirku u zatvoru Remetinec, ove godine u Domovima umirovljenika. I zadnja svirka u Domu za starije je bila dosta dobra. To su ti događaji.

Jesu li festivali poput „Velike rock eksplozije“ potrebni našoj sceni?  Što mislite o festivalima čiji je cilj prvenstveno promocija mladih bendova?

Potrebni su jer pružaju priliku raznim izvođačima da sviraju, vrlo često neafirmiranim. Danas su takva vremena da se 'bije bitka' oko svake svirke, pa festivali malo olakšavaju izvođačima. Sad je još teže zbog korone, pa je svaka svirka dragocjena.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Singlovi, albumi i svirke. Tako već zadnjih 10 godina, pa idemo dalje istim tempom. Upravo objavljujem novi singl 'Zemlja koja ime nema' koji sam snimio sam kod kuće, sestra Nina je radila video za njega. Osim toga, s producentom Jeretom Šešeljom dovršavam neke nove pjesme, a osim svirke na Velikoj Rock Eksploziji, 4. 11. sviram u Knjižnici Dubrava povodom Mjeseca Knjige.