Mračna post-punk atrakcija She Past Away uvela Boogaloo u trans

Mračna post-punk atrakcija She Past Away uvela Boogaloo u trans

Turski dvojac sinoć je po prvi puta nastupio u Hrvatskoj u sklopu promocije novog albuma „Disko Anksiyete“ okupivši ljubitelje goth i darkwave glazbe.

Prethodio im je hrvatski dark rock stastav „Phantasmagoria“ koji djeluje već trideset godina te se inspirirao bendovima poput Joy Divisiona i Bauhausa. Dimna mašina i kapuljače koje su pokrivale dobar dio lica upotpunile su njihovu mračnu estetiku. Svirali su oko sat vremena što je podosta za predgrupu, no nitko se nije bunio, pogotovo nakon što su odsvirali svoju vlastitu verziju „She's lost control“ od Joy Divisiona.

foto: She Passed Away, credit: Davor Birt/Music-box.hr

Nakon petnaest minuta stanke između dvaju bendova, u 23 h, frontmen Volkan Caner i klavijaturist Doruk Öztürkcan popeli su se na pozornicu i začarali publiku svojim jednostavnim, a opet slojevitim melodijama inspirirane glazbom 80-ih. Ono što me kod ovog benda toliko privuklo su njihovi minimalistički tekstovi koji su vrlo izravni. Očita tjeskoba isprepliće se s melodijom koja neodoljivo podsjeća na bendove poput „The Cure“ te možda malo elektronskiji „New Order“ na nedavno izdanom albumu. Biti na ovom koncertu bilo je poput sudjelovanja u nekakvom filmu underground scene s jako dobrim soundtrackom. Iznenadilo me što je publika s jednakim entuzijazmom dočekala hitove poput „Kasvetli Kutlama“ i „Durdu Dünya“ kao i one s deset puta manje pregleda na youtubeu. Volkan je na kraju izvedbe pjesme „Sanrı“ skromno izjavio „hvala“ što je izazvalo veliko oduševljenje publike i ovacije. Općenito, komunikacija s publikom je bila nenametljiva i baš nekako taman za postizanje konekcije bez ispraznih riječi koje bi narušile doživljaj. Ubrzo nakon ponoći uslijedio je kraj te je publika uspjela izmamiti dvojac na dvadesetominutni bis kako bi se koncert zaokružio na sat i pol mračnog transa koji je istovremeno bio i za „razbacati se“ kao i za potihu meditaciju obgrljenu Volkanovim umirujućim vokalom.

foto: She Passed Away, credit: Davor Birt/Music-box.hr

Duboki stihovi, glazba koja pokatkad naliči glazbi iz kakvog hororca te estetika ovog benda na pozornici definitivno je nešto što se jednom u životu treba čuti i doživjeti jer, iako inspiraciju naveliko crpe iz drugih bendova, uspjeli su je ukomponirati u nešto svoje i drugačije.