„Čista pozitiva, prva liga“ u Ksetu sa Sassjom

„Čista pozitiva, prva liga“ u Ksetu sa Sassjom

Na zlokobni dan, petak 13., pao je termin prvog pravog zagrebačkog koncerta tuzlanske reperice, Sanele Halilović – Sassje. Ta trinaestica je simbolična i iz još jednog aspekta – označava broj pjesama na (dugo očekivanom) prvijencu Taktički praktično, koji smo sinoć u Ksetu imali priliku ekskluzivno čuti, od prve do zadnje numere.

„Malo čudovište zvano Sassja“ (kako ju je opisao FmJam kolega Frenkie) je uživo opravdala sav ego trippin` zamijećen u stihovima. Iako sigurnija u sebe u tekstovima nego na bini, to pokazuje tako iskreno i opušteno, bez trunke nelagode il susprezanja. Ležernog stava i stila, moćna i skromna istovremeno, Sassja je bez imalo muke rasplesala ugodno popunjen Kset. Publika je nju animirala, kao da joj žele pokazati da je stvarno cijenjena u zagrebačkim krugovima i da svi skupa želimo da nam, na redovnoj bazi, priušti ovakvu večer barem jednom u tri mjeseca. Premda, vrtila se koja matrica ispočetka nakon pola pjesme, s čime nas je vratila u realnost – da joj ipak treba još dosta koncerata dok sve bude na svom mjestu, ali potrebne predispozicije su prisutne i svi smo toga svjesni!

Sassja (Foto: Sound Report)

Sassja (Foto: Sound Report)

„Imam iskrene stihove, talenat za razne stilove, magistrirala ritmove, pa mi lako na beatove – napravit’ rusvaj, sve MC-e stjerat’ u kraj, ako misliš da sam prosjek dođi uživo me slušaj…“ Dakle, Sassja je i sama sve objasnila u ovih par stihova iz pjesme „Clash“. Tekstovi opterećeni društvenim i osobnim problematikama, očigledno pisani, što bi se reklo, od srca; matrice udaljeno pozicioniranih količina BPM-a (od dub-a, preko hip hop-a do d`n`b-a) – sve joj ide u prilog!

Prije i poslije nastupa nas je zagrijavao DJ Indigo, koji je došao kao “podrška za miksetom“ Sassji. Ona mu se oko deset i pol pridružuje na bini te započinje koncert „Taktički praktično“. Već nakon prve izvedbe je izjavila kako je mislila da će doći 20 ljudi te da joj je srce puno sad kad nas vidi toliko, a uzvratili smo joj samo sa još više ljubavi.

Kao što sam navela, izvela je sve pjesme s albuma, te singlove „Lagano s chillom“, „Vidi me“, „Pilule“, „Klimam“, „Pull up“ i stvar koju je prvu poslala u lutanje bespućima interneta „Ostavi da gori“.

Frenkie (Foto: Sound Report)

Frenkie (Foto: Sound Report)

Na bini ju je podržao Frenkie te izveo i svoje dvije stvari – „Noćna smjena“ i „Gori“ uz zajedničku „Ragga naš“, što je naišlo samo na oduševljenje u redovima publike te dodatno rasplamsalo atmosferu, a aktualne „Etikete“ je, vidno razočarana izostankom podrške “sestre” Remi, izvela sama. Nešto malo prije ponoći zatvara nastup s pjesmom „Jemen“ te odlazi s bine zadovoljna i oduševljena time što smo joj priredili.

Na samom kraju sam jedino poželjela da se popne nazad na binu i otpjeva nam staru, melankoličnu stvar „Sve je ok“ i stihovima nas „uvjeri da problema nema ne, ne, ne…“ i da možemo (kako nam kaže u „Vidi me“) samo stisnuti na replay kada poželimo još.

 

 

Tekst: Andrea Kovač

 

14.3.2015.