Drugi Indirektni dan u Beogradu

Drugi Indirektni dan u Beogradu

Nakon uspješnog prvog dana jesenskog Indirekta u Beogradu, drugi dan je u potpunosti ispunio očekivanja pa čak i otkrio neke tajne svemira, a dan kasnije na zatvaranju festivala koncert iznenađenja je ugodno iznenadio sveprisutne nastupom novog benda Suzi Vu.

Sibirski Alex Kelman su se u subotu, 8.listopada, pojavili u Beogradu kao duo, Alex i Marina, mistično sakriveni ispod crnih kapuljača sa svojim korgovima. Marina se odlično snašla bez treće članice Ane i s Alexom pjevala i svirala nešto manje od sat vremena. Šuškalo se da su neusporedivo bolji nego li na ovogodišnjem Indirektu u Savudriji kada su live nastupom pomalo razočarali nekolicinu zaljubljenika u njihovu glazbu. A možda su imali preveliku konkurenciju zbog odličnog lineupa pa nisu ostavili tako dobar dojam kao i drugi bendovi. Bilo kako bilo, klubska atmosfera im ide u prilog. Elektropionir se osjetno više napunio publikom nego li prethodnog dana. Koncert je započeo oko pola sata nakon planiranog početka zbog čega smo propustili Kim Tamaru u Zaokretu. Marina nas je sa Silence uvela u koncert, na što se Alex nadovezao sa Drummer Boy i Time te svojim sviranjem i pjevanjem u više navrata unio dašak atmosfere New Ordera. Priuštili su nam plesni Afterparty na samom početku festivalskog dana, a kao šlag na kraju izveli su Rain, jedan od najvećih hitova indietronike u užem krugu indieljubaca.

Preko puta u susjednom klubu Zaokret za nastup se pripremao hrvatski one man band Nikonar predvođen Markom Vukovićem. Nitko nije očekivao da će Nikonar, koji u svojoj službenoj diskografiji ima samo jedan EP City Side od četiri pjesme, svirati toliko dugo da ćemo propustiti slovenski shoegaze Haiku Garden u Elektropioniru. Ali smatram da se itekako isplatilo ostati do kraja koncerta. Za razliku od prethodnog dana publika je bila skoncentriranija na nastup izvođača i jela singlove koje je Marko izbacivao iz rukava svoje retro košulje. Oni koji su pričali, pričali su upravo o njemu. Izveo je sve četiri pjesme Nikonara te jednu sa svojim prijateljem koju su taj dan napisali. Novu pjesmu koja je nastala u vožnji autobusom je izveo i Yellow Buzz prethodnog dana. Druženja na Indirektu nadahnjuju za velike stvari i divne suradnje u u što smo se uvjerili i prije dvije godine kada se desila suradnja Nikol iz NLV sa Side Projectovcima te ove godine spontana suradnja Karmakome i Halftonesa, ali isto tako i suradnja Indirekta s Ammonite Recordsom zahvaljujući kojoj postoji jesenska verzija Indirekta u Beogradu.

Na koncertu Nikonara nas je dirnulo nešto što nismo očekivali da ćemo čuti uživo ove godine. Učinio je upravo ono što je početkom ljeta i najavio. Otkrio se postepeno između svojih singlova. Tijekom nastupa pod imenom Nikonar ubacio je i pjesmu još jednog projekta koji je najduže čuvana tajna hrvatske indie scene. Sve bi možda i prošlo neopaženo da se nije našao u krugu zaljubljenika u njegovu glazbu. Izveo je "Možda nisam dobar" projekta Svemirko s nadolazećeg albuma Vanilija kojeg smo slušali premijerno u  autobusu za Beograd i razgalio nas. Beskrajno smo zadvoljni i zahvalni što nam je napokon pružio tu čast.

Uslijedio je nastup beogradskog no wave benda Halftones u Elektropioniru. Nažalost, uglavnom su mi poslužili kao soundtrack u potrazi za jaknom  koja se zametnula na relaciji između dva kluba. Bendom je publika bila oduševljena, a i bend je izjavio da im je ovo bio najbolji nastup do sada. Možda bi citat naše Ide Prester najbolje opisao ovaj koncert i zasuzio moje oči što ga nisam bila u mogućnosti poslušati do kraja: "Suzana Sumrah je progrizla mikrofon, sažvakala ga i ispljunula na nas u obliku malih zlatnih konfetica. Bg Karen O".

U okviru festivala, 9. listopada u nedjelju, frontman Alex Kelmana je održao i osnivačku konferenciju Eastynet mreže čiji je cilj umrežavanje glazbenih profesionalaca i menađera iz zemalja istočne Europe. Na taj način ćemo lakše progurati naše bendove u istočne zemlje, a i bendove istočne Europe ćemo češće imati priliku čuti u našoj regiji.

Festival je zatvoren nastupom jednog novog projejkta Suzi Vu. Radi se o polovici benda Halftones kojeg čine Suzana Sumrah i Vukašin Đelić. Zapanjili su me već prvim tonovima svog eksperimentalnog dream popa. Drugačiji su od svog izvornog benda i svega što sam čula. Suzanin bajkoviti vokal ponavljan kroz looper se savršeno se slaže s Vukašinovim izvođenjem trikova na električnoj gitari.

U toplom ambijentu i prijateljskoj atmosferi u Zaokretu je privedena kraju još jedna suradnja Istrijana i Beograđana, Indirekt Autumn Edition Vol II. Moglo bi se reći da je i bez Alexa Kelmana umrežavanje glazbenika naše regije već počelo zahvaljujući Indirekt ekipi.

Kako je bilo na prvom danu 2. sezone jesenskog Indirekta pročitajte ovdje.