Gypsy Kings nastupili u Lisinskom – neispunjena velika očekivanja uz solidan koncert

Gypsy Kings nastupili u Lisinskom – neispunjena velika očekivanja uz solidan koncert

U utorak, 18.02.2020., u zagrebčkoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski nastupili su legendarni Gypsy Kingsi, ali doduše ne u toliko legendarnoj postavi.

Naime, 2014. bend se, poput Zabranjenog pušenja, ali pod drukčijim okolnostima i iz drugih razloga, razišao na dvije strane. Nicolas Reyes i Tonino Baliardo ostali su u starom bendu, a Andre Reyes je okupio svoje rođake i nekoliko drugih glazbenika i odlučio nastaviti baviti se glazbom. I tako su Gypsy Kings by Andre Reyes završili na europskoj turneji. Nastup pred domaćom publikom su odradili u Lisinskom kojeg su napunili gotovo do posljednjeg mjesta. Odabir mjesta koncerta je bio sasvim logičan s obzirom na njihov pedigre i publiku koja je u prosjeku u poodmakloj životnoj dobi, ali tu i tamo se našlo i koje dijete. Naravno, i cijena je priličila ostatku priče. Ovisno o mjestu, cijena karte je iznosila od 245 do 340 kn. Pravim obožavateljima nije bio problem kupiti kartu jer je vidjeti Gypsy Kingse u Zagrebu prava rijetkost. Prvi put su nastupali 2007. u velikoj dvorani Doma sportova i to im je ujedno bio zadnji nastup do Lisinskog.

Početni dojam je bio odličan, na bini su se nalazio ogroman set bubnjeva i pokraj njega hrpa različitih perkusija. Odmah je bilo jasno da će ritam sekcija biti moćna i nabrijana. I naravno, tako je bilo. Na binu su prvo došli bubnjar, perkusionist, klavijaturist i basist te istog trena krenuli svirati. Publika je instinktivno pljeskala u ritmu latino glazbe, jer je na takav ritam vrlo teško ostati miran. Uskoro je na binu grupno, u stilu Smogovaca, izašla obitelj Reyes, a publika ih je, kao i obično, pozdravila gromoglasnim pljeskom. Sve je zvučalo dosta dobro dok nisu počeli pjevati, ali ne zbog njih, već je tonac pretiho namjestio vokale, a nakon prve pjesme, vokal Andre Reyesa je do kraja koncerta bio preglasan.

Usprkos tome, sveukupni dojam što se tiče samog zvuka je solidan, možda se malo više očekivalo od takve senzacije kao što su Gypsy Kings. Nakon prve pjesme, Andre se obratio publici na španjolskom, no samo odabrani su ga razumjeli, a mi, ostali smrtnici, samo smo mogli poviknuti ''Ole!'' i zapljeskati. Atmosfera je na početku bila odlična. Bilo je očito da će sjedeća mjesta Lisinskog postati stojeća, a tako je i bilo već tijekom treće pjesme koju publika baš i nije znala, ali jedan od gitarista je forsirao da svi ustanu. Ubrzo nakon toga su svi su se vratili u početni položaj, krivi tajming. No, kada su svirali hitove kao što su „Volare“, „Baila Me“, „Bem Bem Maria“, „A Mi Manera“ i „Bamboleo“ publika je ustala sama od sebe. Ni izvedba balade „Un Amor“ nije nikog ostavila ravnodušnim. Osim nepogrješivih hitova, svirali su i dosta pjesama nepoznatih široj publici tijekom kojih je atmosfera malo splasnula, što nije ništa čudno. Neke pjesme su sasvim nepotrebno dosta razvlačili i time su izgubile čar. Usprkos svemu, jako su se trudili izgledati energično. Mora se spomenuti i solo gitarist Chico Castillo koji je apsolutno ubijao na gitari! Koncert je ukupno trajao nešto više od dva sata uz jedno vraćanje na bis. Vrijeme nastupa su mogli bolje rasporediti i ubaciti još koju pjesmu umjesto da su forsirali razvlačenje hitova.

U sjećanju će mi najviše ostati rasplesani penzioneri te djevojka koju je sam Andre Reyes pozvao na binu da pleše, a ona je to bez trunke srama napravila i podigla cijelu dvoranu na noge! U tom sam se trenu u nju zaljubio i poželio upisati tečaj nekog latino plesa, ali s vremenom je dojam splasnuo. Jako mi je drago što sam vidio Gypsy Kingse uživo, ali malo sam više od njih očekivao. Ne znam, možda sam očekivao previše... Sve u svemu, vrijedilo je svake kune prisutsvovati u jednoj tako velikoj priredbi i sada se do kraja života mogu hvaliti da sam bio na Gypsy Kingsima!