Hrvatski barokni ansambl - „Mozart – Tag und Nacht“

Hrvatski glazbeni zavod, 18.1.2015.

58

Hrvatski barokni ansambl ne treba posebno predstavljati ljubiteljima klasične glazbe. Pa ipak, za one koji ne znaju, radi se o najznačajnijem hrvatskom ansamblu specijaliziranom za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih djela baroka i bliskih epoha i to na originalnim instrumentima ili njihovim vjernim replikama. Utemeljen 1999. godine, ansambl pod vodstvom dirigenta Saše Britvića i umjetničke voditeljice, renomirane violinistice Laure Vadjon okuplja vrsne i uglavnom mlade glazbenike, virtuoze na svojim instrumentima te je do danas uspio stvoriti reputaciju koja ih svrstava u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije. Tu reputaciju grade i potvrđuju uspješnim nastupima na svim hrvatskim eminentnim kulturnim manifestacijama, ali i onima van Hrvatske te suradnjama s vrhunskim domaćim i inozemnim umjetnicima.

Stoga niti ne čudi da je koncert pod nazivom „Mozart – Tag und Nacht“, održan u nedjelju, 18. siječnja 2015. i ovoga puta ispraćen dugotrajnim ovacijama dupkom punog Hrvatskog glazbenog zavoda.

Na repertoaru su se našle skladbe iz ranijeg i zrelog opusa austrijskog glazbenog genija. Iz ranijeg opusa izvedene su dvije simfonije (Simfonija br. 29 u A-duru i Simfonija br. 25 u g-molu), a iz zrelog dvije koncertne arije („Vorrei spiegarvi, oh Dio“ i „Mia speranza adorata“). Kroz čitav koncert sjajni glazbenici Hrvatskog baroknog ansambla, predvođeni sigurnom rukom Saše Britvića pokazali su zavidnu tehničku pripremljenost, stilsku preciznost, izraženu muzikalnost i posvećenost detalju. Osobito se to vidjelo u izvođenju simfonija, ali i u suradnji s jednom od ponajboljih hrvatskih sopranistica Ivanom Lazar čije su izvedbe koncertnih arija publiku ostavile bez daha. A radilo se o uistinu zahtjevnim arijama koje je Mozart svojedobno napisao za Aloysiju Weber, sestru svoje supruge Constanze, želeći pokazati agilnost njezinog visokog koloraturnog soprana.

Ivana Lazar s razlogom je miljenica je operne publike, jer se u zadnjih petnaestak godina istaknula ne samo svojim koncertnim nastupima, nego i kreacijama velikih i zahtjevnih opernih uloga u kazalištu. I sa svakom je ulogom i nastupom sve bolja, što je osobina vrhunskog umjetnika. Potvrdila je to i ovoga puta, hrabro se uhvativši ukoštac sa svim tehničkim i interpretativnim izazovima koje je pred pjevačicu u spomenutim arijama postavio Mozart. Bilo je tu dugih fraza, prekrasnih piana, zapanjujuće visokih koloratura, ali i dramskih momenata, s izrazitim smislom za frazu i nadahnutom interpretacijom koja istodobno poštuje sve stilske zahtjeve. Zbog svega toga Ivana Lazar dokazala je još jednom da pripada samom vrhu hrvatske operne umjetnosti, a ne treba zanemariti niti vrsne glazbenike iz Hrvatskog baroknog ansambla koji su joj u izvedbi bili više od podrške. Posebno se to odnosi na prekrasne solo dionice oboe u izvedbi Jelene Ilčić, s kojom se glas Ivane Lazar savršeno prožimao i nadopunjavao. Nakon ovog sjajnog koncerta, Hrvatski barokni ansambl ne staje, jer vrijedne glazbenike čeka još tri koncerta u sezoni, a prvi, pod nazivom „Vatra, fantazija, jednostavnost i erudicija“ na programu je već 8. veljače na istome mjestu u isto vrijeme. Naslov zvuči zanimljivo, zar ne? Uistinu jest, i nećete požaliti ako poneseni znatiželjom odlutate do HGZ-a. U najmanju ruku, uživat ćete u prekrasnoj glazbi i vrhunskoj izvedbi mladih glazbenika.

Tekst: Danijela Pintarić