Puno smijeha i dobre glazbe na Fil(m)harmoniji

Puno smijeha i dobre glazbe na Fil(m)harmoniji

Tražite li spas od tmurne jesenske svakodnevice? Svratite na Fil(m)harmoniju!

U suradnji sa Zagreb Film Festivalom, Zagrebačka filharmonija šestu sezonu zaredom zaslužna je za nešto drugačiji doživljaj filmske projekcije.

Ovaj je put na repertoaru bila legendarna slapstick komedija "Napokon spas!" ("Safety Last", 1923.) u kojoj je nositelj radnje kultni komičar Harold Lloyd. 

Lude dvadesete bile su još luđe uz vratolomije Lloyda čiju je ludost i tvrdoglavost publika sinoć prihvaćala velikim osmijehom. 

Dobro raspoloženi članovi Filharmonije, pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića, pobrinuli su se da doživljaj bude što uvjerljiviji. Zato glazbu Carla Davisa izvode opuštenije od onog na što navikli, no na jednakoj razini profesionalnosti i kvalitete. U nešto manjem i modificiranom sastavu, vješto su donijeli karakter komedije, dok su najveća iznenađenja bila poneka rekreacija svakodnevnih zvukova kojima smo okruženi. 

Prepoznatljiva melodija koja karakterizira pojavu i dogodovštine glavnog lika u svim je varijacijama djelovala simpatično i toplo. Uz udaraljkaše do izražaja su došli i puhaći koji su nosili glavninu djela. Premda često pri izvođenju klasičnog repertoara nemaju previše posla te ne mogu doći do izražaja od nabrijanih gudaća, sada su oni pokazali svoje kvalitete i dali si oduška u performansu. 

Nezgodno je kada se trebaš usredotočiti na radnju filma, a energija te žive glazbe jednostavno ponese. Srećom, ne radi se o kompleksnoj i zahtjevnoj radnji, stoga se moguće na trenutke potpuno prepustiti, dopustiti glazbi da te odvede u neke druge sfere i uspješno se vratiti u realnost. 

Fil(m)harmonija djeluje još danas i sutra, u Kinu Europa, s projekcijama u 18:30 i 20:30. Velike preporuke, uz mnogo smijeha i dobrih vibracija, šteta je propustiti ovaj jedinstven doživljaj. 

Hej, zašto inače ne bismo mogli slušati Filharmoniju i grickati kokice?